註冊 登入

[Q&A] 港珠澳大橋集中討論帖

本主題由 呆頭鳥 於 2019-1-22 06:10 AM 提升
家下澳門仲有沒麻將打

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 ronc2000 於 2018-10-27 07:50 PM 發表

结論?
直車坐唔過?
個人感覺坐唔過
回程都係坐船返
論舒適度,都係坐船好

回覆 引用 TOP

今日實測:
10:40 沙田自己揸車出發
11:15 泊車入香港囗岸停車場
11:30 過埋關,買埋金巴飛
11:50 排完隊上車
12:30 到澳門口岸
12:40 過完關
12:55 上到101X
13:25 到十六浦下車

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.
今日搭咗一次,香港要室外露天排隊等車,個瓦遮頭真係好似唔夠錢起咁,得個啲屎咁多,只可以擋微雨,大少少都唔掂。夏天就一定大大個太陽晒到hi hi咁。
到澳門後入境得一條隊,好長,排排吓開多一條,但在中間分隊,即後排後面既仲快過到關,由步入出境大樓到離開大樓差不多用咗24分鐘。搭101X出市區,等車位有瓦遮頭,good,可惜好多人等車,都無車既,又等咗10分鐘,澳門單層巴士座位又少。
之後過咗拱北嗰邊行吓,然後由珠海嗰邊返,去到港珠澳珠海那邊入境,那邊好大,如果搭直通車或旅行團等團友,我覺得好容易唔知行咗去邊。
出境安檢前,大大個牌寫請先購票,然後安檢,咁左望望,右望望,見到有幾張臨時枱賣票,咁過去買完然後安檢出境,落到1樓候車層發現自助售票機正在賣票,咁即係點?
我覺得香港同珠海做得唔錯,澳門好hea囉。
B5由欣澳去口岸,條路點計都遠過B6囉,但B6仲收得貴過B5,真係賺x死佢呀。

引用:
原帖由 onnam 於 2018-10-27 09:05 PM 發表

今日實測:
13:25 到十六浦下車 ...
坐的士来回口岸都冇泊車费贵!?

引用:
原帖由 onnam 於 2018-10-27 09:05 PM 發表

今日實測:
13:25 到十六浦下車 ...
師兄,請問一下泊車在口岸是否要預約呀?行返去過關行得遠嘛?謝謝!

引用:
原帖由 ronc2000 於 2018-10-27 22:28 發表

坐的士来回口岸都冇泊車费贵!?
日泊$160,的士單程都唔止。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Skyshop 於 2018-10-27 22:51 發表

師兄,請問一下泊車在口岸是否要預約呀?行返去過關行得遠嘛?謝謝!
要24小時前預約,泊車後5分鐘步程到出境大堂。
我剛才10:10在澳門口岸金巴開車,依家已返到自己架車度。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garykuok 於 2018-10-26 09:32 PM 發表

咁有時等車唔急,到上咗車之後先黎急,又落唔到車喎,好唔人性化姐。
過關連橋行曬先一粒鐘,比好多跨境長途巴好好多,唔識人性化應該係你個腦,唔識得提早放水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garyguard 於 2018-10-27 07:42 AM 發表

這很特別。
比起香港人經常嘈吵爭拗「一地兩檢」,澳門/珠海的「一枱兩檢」更好像摑了香港某些議員兩巴掌!

一枱兩檢,雖然市民都要帶兩邊的証件,但竟然在檢查時只是每次檢查一種証件?
不擔心若然某人只帶其中一種証件,回程時不知怎算?
也不會擔心某澳門從澳珠關入大陸,然後經深圳入香港﹑香港入澳門,令到出入境紀錄混亂? ...
唔記得帶就按無證處理,過關要帶乜要點做一早講曬,有乜要擔心,仲三歲細路哥麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 12:09 PM 發表

好多人吾識計條數
成日話搭船一個鐘,以為個個目的地都係上環
去到碼頭都吾係下下可以即班落船啦
我星期四由macau回中環, 本來想試橋, 但要坐b5換地鐵, door to door 2個小時一定赶不到
0750氹仔出門搭巴士, 氹仔碼頭0815, 坐0830船, 上環過關0945, 10點到永安

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gekun 於 2018-10-27 09:34 PM 發表

今日搭咗一次,香港要室外露天排隊等車,個瓦遮頭真係好似唔夠錢起咁,得個啲屎咁多,只可以擋微雨,大少少都唔掂。夏天就一定大大個太陽晒到hi hi咁。
到澳門後入境得一條隊,好長,排排吓開多一條,但在中間分隊,即後排後面既仲快過到關,由步入出境大樓到離開大樓差不多用咗24分鐘。搭101X出市區,等車位有瓦遮頭,good,可惜好多人等車,都無車既,又等咗10分鐘,澳門單層巴士座位又少。
之後過咗拱北 ...
珠海過關後是否只有自助售票機?用什麼方法付錢?

回覆 引用 TOP

澳門口岸出口太窄,大但車少,出去又單程路,好垃圾

回覆 引用 TOP

想請教屯門友去此橋既最佳規劃路線,謝謝

引用:
原帖由 kenny1032 於 2018-10-28 11:36 AM 發表

想請教屯門友去此橋既最佳規劃路線,謝謝
没有最佳, 只有最平/最快/最舒服.
屯門好大, 由邊度出發點揀都好大分别.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。