註冊 登入

[Q&A] 港珠澳大橋集中討論帖

本主題由 呆頭鳥 於 2019-1-22 06:10 AM 提升
引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 13:00 發表

講真,搭金巴真係又平又方便
係真正即上車即走
船坐普通位落船迫出去都要時間啦
師兄噚日一定做唔列即走,10:30香港口岸等咗35分鐘先上到車,重要晒到pk,20:30澳門口岸仲pk等咗1小時20分先上到車,仲有係澳門新馬路等40分鐘先上到101X,好多人好亂,101X要遊40分鐘車河先到口岸,真係唔明澳門,點解唔用點對點方式

熱賣及精選
引用:
原帖由 ioriyagami0442 於 2018-10-27 16:18 發表

永東港澳快線路
唔知鑽石山荷里活有冇得上車?
唔知環島定永東好似01-11有,仲有沙田同大圍荃灣,去珠海口岸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gekun 於 2018-10-27 21:34 發表

今日搭咗一次,香港要室外露天排隊等車,個瓦遮頭真係好似唔夠錢起咁,得個啲屎咁多,只可以擋微雨,大少少都唔掂。夏天就一定大大個太陽晒到hi hi咁。
到澳門後入境得一條隊,好長,排排吓開多一條,但在中間分隊,即後排後面既仲快過到關,由步入出境大樓到離開大樓差不多用咗24分鐘。搭101X出市區,等車位有瓦遮頭,good,可惜好多人等車,都無車既,又等咗10分鐘,澳門單層巴士座位又少。
之後過咗拱北 ...
澳門係完全唔掂,其實設計時可一個站分兩邊行澳,珠口岸,咪唔使分車,而家情況六日假期去返澳門死紧

引用:
原帖由 TP1095 於 2018-10-28 12:39 發表

E33 > B4 > 金巴 > 101X

$2 + $2 + $33 + $0 = $37
師兄點解101X係O?

引用:
原帖由 ronc2000 於 2018-10-28 12:48 發表

A33X(27.7), 45分鐘, 去到口岸過關搭穿梭巴士(65), 澳門口岸搭發財巴士, 共82.7 係最平, 最舒服又最快在澳門口岸搭的士, 幾十蚊有三四个人都化算, 一個人的話搭101X/102X(6)比發財巴士快点. ...
101X兜到阿媽都唔認得,澳門關好多自助機,但就沒法開通自助,要去番坐船光先開通到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wanwan99 於 2018-10-28 21:16 發表

依加在現場澳門口岸超多人等金巴返香港
27號早上10:30香港及澳門晚上20:30

引用:
原帖由 S3BL470_GB2444 於 2018-10-28 23:32 發表

想問下澳門入境(由香港去)有無E道用同登記櫃檯?
唔該
沒,佢話要過一排先有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 22333000 於 2018-10-29 12:02 AM 發表

師兄噚日一定做唔列即走,10:30香港口岸等咗35分鐘先上到車,重要晒到pk,20:30澳門口岸仲pk等咗1小時20分先上到車,仲有係澳門新馬路等40分鐘先上到101X,好多人好亂,101X要遊40分鐘車河先到口岸,真係唔明澳門,點解唔用點對點方式 ...
今晚在新馬路截的士大部份司機話澳門口岸吾比的士入, 但我在水立方坐口岸車入去時去到口岸見有的士出入🤬

引用:
原帖由 wanwan99 於 2018-10-29 12:49 AM 發表

今晚在新馬路截的士大部份司機話澳門口岸吾比的士入, 但我在水立方坐口岸車入去時去到口岸見有的士出入🤬
澳門政府係斬腳趾避沙蟲,因為家下凈係得一條路由人工島出市區,其實根本仲未適合通車(好似起緊其他路總共有5條),佢以為cut曬其他車(包括發財車及的士)入人工島就可以改善塞車情況,但甘做變相咪少左車入人工島疏導d人,等於係個等車站等死你

都係閒日非黃金時間才來試試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wanwan99 於 2018-10-29 12:49 AM 發表

今日水立方多唔多人排隊等免費車
返大橋口岸 ??

引用:
原帖由 瘟神再現 於 2018-10-29 03:22 AM 發表

今日水立方多唔多人排隊等免費車
返大橋口岸 ??
昨晚大約八點唔多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 22333000 於 2018-10-29 12:16 AM 發表

澳門係完全唔掂,其實設計時可一個站分兩邊行澳,珠口岸,咪唔使分車,而家情況六日假期去返澳門死紧
Yes, 我覺得唔洗分車,去到嗰邊落車後,向左行去澳門口岸,向右行去珠海口岸,回程一樣,過關後可共用候車大堂。但可能法律上問題分要清楚每個地方屬於那一方,由邊個管,出事既話由那一方負責啩。不過已經起好咗,講咩都喺廢話~

係香港口岸太細, 定係澳門口岸太大?

澳門有關閘, 其實用得條橋, 絕大多數都係經香港去珠海, 香港去澳門.
使用人數, 用香港口岸應該係佢地兩岸總和.
照計數, 香港口岸應該比澳門口岸大!!!!

但點解香港口岸細過澳門口岸咁多?
香港口岸比較人性化, 唔駛上上落落, 兜兜轉轉.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 09:55 AM 發表

係香港口岸太細, 定係澳門口岸太大?

澳門有關閘, 其實用得條橋, 絕大多數都係經香港去珠海, 香港去澳門.
使用人數, 用香港口岸應該係佢地兩岸總和.
照計數, 香港口岸應該比澳門口岸大!!!!

但點解香港口岸細過澳門口岸咁多?
香港口岸比較人性化, 唔駛上上落落, 兜兜轉轉. ...
唔太關個關口事,係中途接駁車,同澳門人工島出返市區接駁超差

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。