• 瀏覽: 120,761
  • 回覆: 10
  • 追帖: 22
溫馨提示:
香港口岸未過關前的男洗手間尿兜只有4個,由於很多心急,會令到男廁也要排隊;
但過關後的男洗手間尿兜有10個,非常清靜
所以還是過關後才去吧,頂多差2分鐘,可能過關前的男洗手間排隊也不只2分鐘

但為何過關前的男洗手間是這麼細,不明白

熱賣及精選
引用:
原帖由 木一田火 於 2018-10-27 09:19 AM 發表

都幾長時間喎.
唔係呀嗎,2小時由金沙去到觀塘都話慢

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 12:09 PM 發表

好多人吾識計條數
成日話搭船一個鐘,以為個個目的地都係上環
去到碼頭都吾係下下可以即班落船啦
如果星期六日去,一般都預訂船票,咁又會預鬆d到達港澳碼頭,呢d都係時間

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 01:00 PM 發表

講真,搭金巴真係又平又方便
係真正即上車即走
船坐普通位落船迫出去都要時間啦
希望金巴老闆在香港口岸區,特別在盛夏,下雨,吹大風時,讓乘客可以上車等,不用排10分鐘隊,咁就一定支持金巴

澳門口岸等金巴更人性化,一來有蓋,不用風吹雨淋太陽曬,另外已安排好2條隊,一條是即班,一條是下一班,看乘客需要排邊班;當隔離班車開走,立即讓乘客上車,坐了9成滿便立即又開車

引用:
原帖由 gekun 於 2018-10-27 09:34 PM 發表

今日搭咗一次,香港要室外露天排隊等車,個瓦遮頭真係好似唔夠錢起咁,得個啲屎咁多,只可以擋微雨,大少少都唔掂。夏天就一定大大個太陽晒到hi hi咁。
到澳門後入境得一條隊,好長,排排吓開多一條,但在中間分隊,即後排後面既仲快過到關,由步入出境大樓到離開大樓差不多用咗24分鐘。搭101X出市區,等車位有瓦遮頭,good,可惜好多人等車,都無車既,又等咗10分鐘,澳門單層巴士座位又少。
之後過咗拱北 ...
珠海過關後是否只有自助售票機?用什麼方法付錢?

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 10:12 AM 發表

我見到係, 澳門出左境有大陸公安巡查, 應該係大陸管晒未入境既地方.

分車好唔好, 睇你去邊度. 人數.  
如果500人去珠海, 50人去澳門.
如果分車, 去澳門就第一架上得.
如果唔分車, 去澳門既人就要同去珠海一齊等, 就會等七八班. 到時就會話分車好. ...
應該分車比較好,現場看排隊人潮來安排巴士(假設司機可以同時去珠海口岸和澳門口岸)

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 09:55 AM 發表

係香港口岸太細, 定係澳門口岸太大?

澳門有關閘, 其實用得條橋, 絕大多數都係經香港去珠海, 香港去澳門.
使用人數, 用香港口岸應該係佢地兩岸總和.
照計數, 香港口岸應該比澳門口岸大!!!!

但點解香港口岸細過澳門口岸咁多?
香港口岸比較人性化, 唔駛上上落落, 兜兜轉轉. ...
之前以為澳門和珠海已攪好哂,只是香港拖後腿,所以遲遲未通車;但澳門看來也是未起好

引用:
原帖由 聰哥888 於 2018-11-6 01:23 AM 發表

想問如果係珠海搭返香港,係珠海買飛係咪要用人民幣比錢 同埋價錢係咪一樣?
人民幣¥58,如果只有現金,就只好排隊;自助售票機可以用支付寶/微信錢包買票

引用:
原帖由 狂敷面膜 於 2019-1-5 04:27 AM 發表

請問金巴車飛可以喺邊到買?係去到即場買?定要上啲咩特定網站買架?唔該哂
現場買啦

引用:
原帖由 RealPpl 於 2019-5-6 09:43 AM 發表

只去澳門,只係帶香港身份証就得?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]