• 瀏覽: 121,289
  • 回覆: 12
  • 追帖: 22
今日搭咗一次,香港要室外露天排隊等車,個瓦遮頭真係好似唔夠錢起咁,得個啲屎咁多,只可以擋微雨,大少少都唔掂。夏天就一定大大個太陽晒到hi hi咁。
到澳門後入境得一條隊,好長,排排吓開多一條,但在中間分隊,即後排後面既仲快過到關,由步入出境大樓到離開大樓差不多用咗24分鐘。搭101X出市區,等車位有瓦遮頭,good,可惜好多人等車,都無車既,又等咗10分鐘,澳門單層巴士座位又少。
之後過咗拱北嗰邊行吓,然後由珠海嗰邊返,去到港珠澳珠海那邊入境,那邊好大,如果搭直通車或旅行團等團友,我覺得好容易唔知行咗去邊。
出境安檢前,大大個牌寫請先購票,然後安檢,咁左望望,右望望,見到有幾張臨時枱賣票,咁過去買完然後安檢出境,落到1樓候車層發現自助售票機正在賣票,咁即係點?
我覺得香港同珠海做得唔錯,澳門好hea囉。
B5由欣澳去口岸,條路點計都遠過B6囉,但B6仲收得貴過B5,真係賺x死佢呀。

熱賣及精選
引用:
原帖由 22333000 於 2018-10-29 12:16 AM 發表

澳門係完全唔掂,其實設計時可一個站分兩邊行澳,珠口岸,咪唔使分車,而家情況六日假期去返澳門死緊
Yes, 我覺得唔洗分車,去到嗰邊落車後,向左行去澳門口岸,向右行去珠海口岸,回程一樣,過關後可共用候車大堂。但可能法律上問題分要清楚每個地方屬於那一方,由邊個管,出事既話由那一方負責啩。不過已經起好咗,講咩都喺廢話~

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 10:12 AM 發表

我見到係, 澳門出左境有大陸公安巡查, 應該係大陸管晒未入境既地方.

分車好唔好, 睇你去邊度. 人數.  
如果500人去珠海, 50人去澳門.
如果分車, 去澳門就第一架上得.
如果唔分車, 去澳門既人就要同去珠海一齊等, 就會等七八班. 到時就會話分車好. ...
其實去邊度都有佢既高峰時間既,如果唔分車,咁而家最密5分鐘一班可以變咗做5分鐘二班車,同埋更有效率使用每一班車,減少空位,減低成本

引用:
原帖由 skyeyes 於 2018-10-29 10:57 AM 發表

依加等接駁巴士 已過關
平時由屋企到澳門搭船需時135分鐘
唔知幾時到澳門8939504
等緊金巴?

金巴有3種車,雙層巴士、單層巴士、旅遊巴。
雙層巴士 -- 其實大橋始終係海上行,隨時突如其來一個大風,我覺得跟本唔適合行雙層巴士。
單層巴士 -- 如果唔賣企位,跟本無幾多個座位,又係浪費油錢。
旅遊巴 --- 所以我覺得只適合用旅遊巴。

引用:
原帖由 tkglobe 於 2018-10-29 03:07 PM 發表

旅遊巴其實係外援車,本身呢間公司只買左雙層同單層巴士
即係將來會唔用旅遊巴?

引用:
原帖由 weisacmei 於 2018-10-29 04:25 PM 發表

不如入部機場大巴,一車150 人吧😹
其實用兩截好長嗰啲單層巴士都唔錯,反正條路咁直,又無乜急灣要轉

google map 重未見到港珠澳大橋,係咪漂移唔知點搞好,無理由行行吓入咗中國海域,條橋就飛咗去第二度,所以搞唔點

引用:
原帖由 weather 於 2018-11-6 11:50 PM 發表

你有大陸銀行卡,就不如直接微信買飛,闗注。。港珠澳大橋穿梭巴士。。公眾號買飛。。再係D自助售票機內按取票便是。。
就千祈唔好喺直接在香港或澳門口岸自動售票機按購票。唔係就一定用唔到大陸銀行卡的。 ...
其實有個問題好想問的,喺微信公眾號度買飛,買飛時每個時段都會有500張飛可賣,咁問題係,假設如果我 book 咗10:00-11:00時段
1. 如果11點後,先到口岸取票,會唔會攞唔到?
2. 如果當時口岸條隊有幾千人排緊隊搭車,咁我喺咪有優先權上車先 (或者至少11點前必定俾我上車先)? 定係一樣要跟龍尾排?

引用:
原帖由 weather 於 2018-11-7 03:32 PM 發表

據我所知現場購買或者網上訂票,係計實體飛一出飛果刻計起一個鐘計內有效。。
咁當然遇到好似上兩個星期六日D高峰我估張飛係當天有效
呢D好似深圳灣直巴做法。。
當然買時要睇返購票須知。(微信買飛時,有欄購票須知。不妨拑下)
大前題記得係要有實體飛係手 ...
其實沒有優先權上車先,又唔似船飛咁會賣晒,攞飛又係要排一次自助售票機 (同無未買飛的人同隊),咁真係無乜必要先在網上買票先

引用:
原帖由 vituslam 於 2018-11-7 04:04 PM 發表

因為現場用唔到徵信比錢,唔想排隊比現金,可即場網上買去自助機攞飛,點都會少人過排隊比現金
用網上購票就要用大陸的微信支付,但3地的自助售票機都可用大陸的微信支付~
所以都係無誘因網上購票,只少都平幾蚊嘛

引用:
原帖由 九龍聞正私處 於 2018-11-8 07:41 PM 發表

你估金巴係慈善機構咩,一間私人公司會唔會特登平半價比你,沒鋪貼佢真係採你都傻,你睇下上環船公司有沒有長者,小童半價?
邊個補貼? 你?

引用:
原帖由 freemann2006 於 2018-11-16 05:06 PM 發表

Update下,沙田-澳門,時間同車船費.
15-Nov 沙田海濱花園—澳門銀河…14:45上車17:40落車…2個鐘55分鐘,過程…巴士,炮台山,船,發財車。
( 坐680$19+MTR$6.6+船飛$120=$145.6 )

16-Nov 澳門銀河—海濱花園(沙田第一城落車)
12:45上車14:05落車,2個鐘15分鐘,(等 ...
咁可以港幣加澳門幣溝埋一齊用嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]