• 瀏覽: 121,310
  • 回覆: 468
  • 追帖: 22
引用:
原帖由 gekun 於 2018-10-29 09:22 AM 發表

Yes, 我覺得唔洗分車,去到嗰邊落車後,向左行去澳門口岸,向右行去珠海口岸,回程一樣,過關後可共用候車大堂。但可能法律上問題分要清楚每個地方屬於那一方,由邊個管,出事既話由那一方負責啩。不過已經起好咗,講咩都喺廢話~ ...
我見到係, 澳門出左境有大陸公安巡查, 應該係大陸管晒未入境既地方.

分車好唔好, 睇你去邊度. 人數.  
如果500人去珠海, 50人去澳門.
如果分車, 去澳門就第一架上得.
如果唔分車, 去澳門既人就要同去珠海一齊等, 就會等七八班. 到時就會話分車好.

熱賣及精選
引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 10:12 AM 發表

我見到係, 澳門出左境有大陸公安巡查, 應該係大陸管晒未入境既地方.

如果唔分車, 去澳門既人就要同去珠海一齊等, 就會等七八班. 到時就會話分車好. ...
應該分車比較好,現場看排隊人潮來安排巴士(假設司機可以同時去珠海口岸和澳門口岸)

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 09:55 AM 發表

係香港口岸太細, 定係澳門口岸太大?

澳門有關閘, 其實用得條橋, 絕大多數都係經香港去珠海, 香港去澳門.
使用人數, 用香港口岸應該係佢地兩岸總和.
照計數, 香港口岸應該比澳門口岸大!!!!

但點解香港口岸細過澳門口岸咁多?
香港口岸比較人性化, 唔駛上上落落, 兜兜轉轉. ...
之前以為澳門和珠海已攪好哂,只是香港拖後腿,所以遲遲未通車;但澳門看來也是未起好

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 10:12 AM 發表

如果唔分車, 去澳門既人就要同去珠海一齊等, 就會等七八班. 到時就會話分車好. ...
其實去邊度都有佢既高峰時間既,如果唔分車,咁而家最密5分鐘一班可以變咗做5分鐘二班車,同埋更有效率使用每一班車,減少空位,減低成本

引用:
原帖由 gekun 於 2018-10-29 10:35 AM 發表

其實去邊度都有佢既高峰時間既,如果唔分車,咁而家最密5分鐘一班可以變咗做5分鐘二班車,同埋更有效率使用每一班車,減少空位,減低成本
分車有分車好, 唔分車有唔分車好. 點樣安排, 都要經過一輪實際統計數字先知.
始終都係通車初期, 預計人數冇咁準.
包括人手安排. 第一個星期日, 難預計安排請幾多司機返工.

依加等接駁巴士 已過關
平時由屋企到澳門搭船需時135分鐘
唔知幾時到澳門

現在用咗120分鐘 仲喺香港

引用:
原帖由 skyeyes 於 2018-10-29 10:57 AM 發表

依加等接駁巴士 已過關
平時由屋企到澳門搭船需時135分鐘
唔知幾時到澳門8939504
等緊金巴?

引用:

你出左澳門境,即係入左大陸境,冇一個叫未入境既地方,成個口岸一邊係澳門,一邊係大陸,各有界線
同埋根本上冇可能唔分車,去兩個地方用嘅證件都唔同,兩個地方亦有各自嘅邊界

引用:
原帖由 tkglobe 於 2018-10-29 11:38 AM 發表

你出左澳門境,即係入左大陸境,冇一個叫未入境既地方,成個口岸一邊係澳門,一邊係大陸,各有界線
同埋根本上冇可能唔分車,去兩個地方用嘅證件都唔同,兩個地方亦有各自嘅邊界 ...
出左澳門境就叫入左大陸境? 哈哈. 我冇帶回鄉證的!
出左香港境咁又叫什麼?

其實出左境, 係未當入境。
但未入境既地方, 唔代表冇人管或冇管轄權.
你可能當左入境同入左管轄範圍係同一樣野.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 11:54 AM 發表

出左澳門境就叫入左大陸境? 哈哈. 我冇帶回鄉證的!
出左香港境咁又叫什麼?

其實出左境, 係未當入境。
但未入境既地方, 唔代表冇人管或冇管轄權.
你可能當左入境同入左管轄範圍係同一樣野. ...
你話你見到公安,我以為你係澳門去珠海,如果你係澳門返香港,即使出左澳門境仍係澳門邊界內,係冇可能見到中國公安

引用:
原帖由 tkglobe 於 2018-10-29 12:01 PM 發表

你話你見到公安,我以為你係澳門去珠海,如果你係澳門返香港,即使出左澳門境仍係澳門邊界內,係冇可能見到中國公安
見到幾個人.  
另外, 我係10pm, 澳門去香港, 出左境, 中間有個分叉位指示版位置, 右去香港, 左去珠海,
見到有2位公安準備封路(澳門去珠海),  
另外有係附近巡邏. 我同佢迎面行添(我沒有行去珠海口岸),佢制服大大隻字寫"中國公安"。

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2018-10-29 12:15 PM 發表

見到幾個人.  
另外, 我係10pm, 澳門去香港, 出左境, 中間有個分叉位指示版位置, 右去香港, 左去珠海,
見到有2位公安準備封路(澳門去珠海),  
另外有係附近巡邏. 我同佢迎面行添(我沒有行去珠海口岸),佢制服大大隻字寫"中國公安"。 ...
我見到人而已。
可能佢地只係經過,但沒有執法管。 

終於12.55分到達銀河

尋日冇車塞爆單嘢,唔知堅定流
【港珠澳通車】業界傳珠海司機不滿同工不同酬 疑集體「放飯」致脫班
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181029/58847295?fbclid=IwAR2dx17R5ejuB6I9Mrxf4hIxBI57AHbEL2MASL0j2_JasYu5aElILGYp14s

伸延閱讀
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]