註冊 登入

[遊記分享] 五日四夜高鐵汕頭回鄉無親探之旅

引用:
原帖由 FATBOY19700331 於 2019-1-25 05:03 PM 發表

報告返先:
A.行程前準備
25/1放工去西九站拎飛,拎左港鐵買既西九站去潮汕既飛,以及拎埋汕頭去廣州東既飛。

B. 汕頭的行程
-1/2清晨由馬鞍山既屋企出發,搭巴士去佐敦,係裕華用10分鐘左右行去西九站。去到都差唔多7點,於是拿拿聲入閘和過海關。好在趕得切係驗票前到閘口,趕及7:23班車。
-3個鐘後就去到潮汕,跟住搭10:25開既181線落汕頭市區,大約一個鐘後就係東廈路東廈中學落車。跟住就係附近行下搵野食。
-食完野就行返酒店(住會展中心附近)check-in,附近有一個叫蘇寧廣場既大型商場。
-跟住就去左人民廣場、中山公園、汕頭市博物館、小公園、1860創意園、中旅既卜峰蓮花...晚餐就係中旅附近既華塢路食野。
-第二天去了礜石搵食,跟住encore小公園。去到咁上下時間就去汕頭站搭動車落廣州(14:50開車)。

C. 廣州的行程
-2/2傍晚去到廣州東站,跟住搭地鐵去天河城同個fd匯合和食晚餐。
-晚餐後行天河體育中心的花市和地下街,行到大約12點就搭車返酒店check-in(海珠客運站隔離既麗楓酒店)。
-3/2近中午個fd先起身,跟住去左如意坊飲茶。飲完茶先後去行荔灣湖水上花市、荔灣路荔灣花市、上下九步行街、江南西地下街、北京路步行街和西湖路花市。9點鐘在中國大酒店搭大巴回港。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Marco3ASV 於 2019-2-8 07:46 PM 發表

報告返先:
A.行程前準備
25/1放工去西九站拎飛,拎左港鐵買既西九站去潮汕既飛,以及拎埋汕頭去廣州東既飛。

B. 汕頭的行程
-1/2清晨由馬鞍山既屋企出發,搭巴士去佐敦,係裕華用10分鐘左右行去西九站。去到都差唔多7點,於是拿拿聲入閘和過海關。好在趕得切係驗票前到閘口,趕及7:23班車。
-3個鐘後就去到潮汕,跟住搭10:25開既181線落汕頭市區,大約一個鐘後就係東廈路東 ...
旅程好充實喎,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Marco3ASV 於 2019-2-8 07:46 PM 發表

報告返先:
A.行程前準備

B. 汕頭的行程
-3個鐘後就去到潮汕,跟住搭10:25開既181線落汕頭市區,大約一個鐘後就係東廈路東 ...
我依家可能年紀大,好容易攰,出去玩一天最多一個景點起兩個景點止,有時直頭唔出街就喺酒店附近hea,所以真係年輕有時間應該多啲出去行下

回覆 引用 TOP

肺腑之言

回覆 引用 TOP

想請問一下,我會在1/3和朋友去潮州玩三天,但本人對潮汕地區冇概念,想請教各位!
1/ 住那裡酒店比較方便(潮州or汕頭),我睇緊君華酒店,不知地方方便嗎?
2/ 看見很多c兄說有很多美食(如牛火鍋,打冷等)其實是在潮州or汕頭?
希望大家可以幫我解答一下?

引用:
原帖由 FATBOY19700331 於 2018-11-3 10:11 AM 發表

伏到相都唔想影,平時有時大陸骨場D免費自助餐都接受到,但是呢到早餐就
住一晚唔洗3舊水,諗都諗到係咁啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bay168 於 2019-2-9 11:37 PM 發表

想請問一下,我會在1/3和朋友去潮州玩三天,但本人對潮汕地區冇概念,想請教各位!
1/ 住那裡酒店比較方便(潮州or汕頭),我睇緊君華酒店,不知地方方便嗎?
2/ 看見很多c兄說有很多美食(如牛火鍋,打冷等)其實是在潮州or汕頭?
希望大家可以幫我解答一下? ...
1. 君華都可以接受,樓下市內巴士線多,去到d常遊客常去既景點,例如小公園、西堤一帶。
住君華去汕頭站或潮汕站搭高鐵/動車都方便,君華去潮汕站,快既話去對面金海灣搭又得,平既過幾條街既東廈路有181。至於食方面,君華附近都幾多野食,行十幾分鐘就到金砂公園,附近係華僑新村步行街。
2. 潮州和汕頭都有。汕頭我比較熟,因為呢幾次我都係去呢度。
食野我去華塢路和華僑大廈一帶(附近係中旅汽車站),打火鍋和小食都有。

引用:
原帖由 Marco3ASV 於 2019-2-25 09:49 PM 發表

1. 君華都可以接受,樓下市內巴士線多,去到d常遊客常去既景點,例如小公園、西堤一帶。
住君華去汕頭站或潮汕站搭高鐵/動車都方便,君華去潮汕站,快既話去對面金海灣搭又得,平既過幾條街既東廈路有181。至於食方面,君華附近都幾多野食,行十幾分鐘就到金砂公園,附近係華僑新村步行街。
2. 潮州和汕頭都有。汕頭我比較熟,因為呢幾次我都係去呢度。
食野我去華塢路和華僑大廈一帶(附近係中旅汽車站) ...
多謝C兄

回覆 引用 TOP

諗住3月29日人生第一次去汕頭食同玩,三日兩夜,有問題想請教大家

係西九搭高鐵好定係深圳北搭好? 西九又要早45分鐘又要喺深圳北停26分鐘,好似好嘥時間,但深圳北要早幾多到我又完全唔知,由我家出發去西九大約要半個鐘,而去落馬洲大約一個鐘,咁喺邊度撘好呢?
由朝汕站去汕頭市係咪搭巴士最方便呢? 暫時book咗汕頭國際大酒店
想去南澳島食海鮮,有沒有島上的交通行程等介紹
由潮汕站返港要提早幾多到高鐵站

萬二分感謝!!

回覆 引用 TOP

當然是西九來回,不作它選
預30分鐘在B1 入閘ok,記得取咗票先喎

潮汕站西缐專車去金海灣,會近啲

105 路市區往南澳島,上焦急二號search 吓噶

引用:
原帖由 weisacmei 於 2019-3-5 06:25 PM 發表

當然是西九來回,不作它選
預30分鐘在B1 入閘ok,記得取咗票先喎
會先取票,咁係咪即係預早30分鐘到閘囗就OK,唔使早45分鐘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 weisacmei 於 2019-3-5 06:31 PM 發表

潮汕站西缐專車去金海灣,會近啲

105 路市區往南澳島,上焦急二號search 吓噶

甚麼是焦急二號

可以的話咪早啲囉(多過30分鐘)

引用:
原帖由 leungkenneth 於 2019-3-5 08:02 PM 發表

甚麼是焦急二號
百度是也

例如105路行車路缐

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。