註冊 登入

[遊記分享][東歐] 🍁獨遊、幸運、日與夜🍁之匈奧捷❤️布拉格-查理橋日出>Good Food Coffee & Bakery❤️P.27~Day 13完

引用:
原帖由 小美^^ 於 2018-11-6 04:49 PM 發表

支持呀
追睇中
多謝小美^^支持

好耐無見你

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 mendykmy 於 2018-11-6 05:01 PM 發表

好叻叻既大蝦, 我都過來支持下, 相片好吸引,等我準備好就勇闖歐洲!
多謝文文
獨遊好好玩去完一次個膽大咗

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小寶寶999 於 2018-11-6 05:17 PM 發表

我果日都係搭巴士上去,落車都要行成10MINS,沿途好黑,落山果陣我行捷徑,見好多當地人係山邊行落去,我又跟埋行落去勁快,10MINS,又暗,似郊野公園行山徑

不過沿途好多情侶坐係長櫈KISS ...
我就係search google都要行10分鐘搭車落山(未計等車)至行落山

好多情侶坐係長櫈KISS~呢個係咪另類景點我掛住行路,錯過咗
引用:
原帖由 小寶寶999 於 2018-11-6 05:18 PM 發表

大頭CTSE下次獨遊歐洲會去邊

獨遊會上癮的
未決定~不過一定最少2星期至夠玩

我應該戒不掉獨遊~真係好好玩

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annannleung 於 2018-11-6 05:32 PM 發表

哈哈,咁rainy師姐咪睇到我嘅錯誤示範,只記住國王湖尾班船時間而忘記尾班巴士時間

小熊係朋友嘅歐遊blog

唔知師姐下次去歐洲會揀邊呢,下次我嘅獨遊歐洲揀咗瑞士 ...
好彩你遇貴人有驚無險返到薩爾斯堡

我朋友去完瑞士極力推薦我去,不過要儲多D彈藥

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 高達大大獅子 於 2018-11-6 05:33 PM 發表

獨遊睇黎真係好好玩,支持你
謝謝你支持

好好玩,揀啱自己玩既地方,你一定會上癮

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 crazytravel 於 2018-11-6 09:17 PM 發表

支持遊記等你分享慢慢追
多謝crazytravel師姐留言

師姐係歐洲達人~今次搵食,我無師姐咁叻~我離開budapest後,食咗好多餐垃圾

最後在布拉格機場見倒師姐介紹過既Apoteka,不過貨品選擇少~我只買4支潤唇膏

前幾日有版友問我資料,我pm咗你遊記俾佢參考呀

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 emilyhoshi 於 2018-11-6 09:18 PM 發表

支持大頭蝦師姊,真係好勇敢,去東歐獨遊!
多謝emilyhoshi師姐支持

一見倒你就想起自駕去旅行好幸福我只能羨慕

去完東歐都算安全

不去旅行會抑鬱

回覆 引用 TOP

06-10-2018~Day 2
聖安德烈小鎮Szentendre>聖伊什特萬聖殿>塞切尼鏈橋>2號電車夜景>國會大廈夜景
>Comme Chez Soi晚餐>聖伊什特萬聖殿夜景

原先前往Szentendre小鎮目的,是購買刻名Secret Box,
後來在網上search資料時,發現有關商店不太老實……
有關資料不便在此post link,如大家有興趣,照下列字眼search就會找到

匈牙利【聖安德烈】馬德里不思議MV小鎮@Mila

後來我在中央市場找到另一間賣Secret Box店舖(詳情會於布達佩斯手信篇介紹)
既然行程已編好,就照原定計劃出發吧

乘地鐵到Batthyány tér再到櫃檯出示7日卷再補票(單程票310 Huf),
到Szentendre總站下車(車程約40分鐘)再步行約十分鐘,
班次時間可到官網search,選擇<H5>
https://bkk.hu/en/timetables/

看清楚月台資料才上車

上車後記得要自行打飛,這款機要用點力,回程時試過2部機用盡力也不能成功打飛
回程看到有另一款電子打票機(忘記拍照)

Szentendre小鎮不大,遊覽+午餐時間約3小時,個人覺得如逗留布達佩斯日子長才去吧!
看網上介紹差不多可當暢遊一次

今日要留肚吃晚餐,所以午餐選擇不能太heavy…..Pizza、漢堡包不考慮
從Tripadvisor選擇DunaOpen Terrace&Lounge Bar,我揀露天區用餐

點了雞肉沙律及類似mango smoothie,飲品送來時,我以為奇異果汁(當中加了薄荷葉)。
蔬菜新鮮,雞肉較乾,但味道合我口味,唔算中伏

總數

今日要到對岸拍攝國會大廈黃昏及夜景(用了差不多4小時慢慢拍照)
所以早點回程,附上行走路線圖*看桃紅色箭咀

先到Gelarto Rosa買玫瑰花雪糕,人氣店當然要排隊吧….先購票再選擇雪糕

看到有部份人手中拿著既玫瑰花顏色很淡………
要影相呃Like當然揀強烈顏色對比
好吃…可惜隨後3天也不夠時間再吃多次

不去旅行會抑鬱
再到聖伊什特萬聖殿拍一張黃昏照(照片最後貼上)

昨晚吃得太飽,決定慢步遊鏈橋……..不知鏈橋何時維修,要多拍照留念
有關資料不便在此post link,如大家有興趣,照下列字眼search就會找到
布達佩斯的賽切尼鏈橋六月起即將關閉整修至2019年的疑

鏈橋Day & Night

沿途風景,有人跑步、踏單車

值得為他等1小時拍照...照片大蝦很滿意

不用擔心,沿途有部份櫈可坐下休息圖Copy Form Google

夜景吸引到連它也在看

回到鏈橋繼續拍照

用google map search資料,乘2號電車到匈牙利國會大廈拍夜景
我下車時不知道站名(其實到時你看四周就知)
部份到Budapest既遊客,會選擇乘觀光船遊覽多瑙河沿岸及國會大廈
而大蝦就選擇另一種方式近距離看看這個令我深深著迷既景點

先看看2號電車路線圖(橙黃色線),大家看到吧!

由Közvágóhíd H 到 Jászai Mari tér
大部份都是沿岸路線(夜晚看很浪漫)
我個人強烈推介~到布達佩斯不能錯過2號電車遊覽,我買7日卷,好抵搭

https://bkk.hu/en/timetables/#2
拍照後再乘2號電車到總站 Jászai Mari tér,無錯~來回都要看多一眼!!
我經驗所得,可不下車,車稍停一下,待一會再開車,如有疑問,可到時問司機

有一點要注意,不要太夜乘2號電車,我差點回不了民宿
(Day 3會分享2號電車驚魂記~嚇死大蝦,與他人無關,是自己大意所致)

先附上影片(2段片都係我拍),下一次遊記會Post國會大廈 Day & Night

國會大廈往Jászai Mari tér方向留意天空有很多雀仔飛翔
https://www.youtube.com/watch?v=edZWBYXer-4

Jászai Mari tér往Közvágóhíd H 方向(畫面有點震)
看完整段片,就知大蝦無介紹錯
https://www.youtube.com/watch?v=dzUkvzWPY8o

>comme chez soi晚餐>飯後步行往聖伊什特萬聖殿夜景

先送上聖伊什特萬聖殿Day & Night

當時大約晚上11時45分~~再乘車回民宿

完美既Day 2~

不去旅行會抑鬱
D相影到好似post card咁, 現在一定更好睇

支持Ctse靚油雞

最近歐洲無優惠機票 等左成兩個月
上次九月頭miss左漢莎

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2018-11-3 02:52 AM 發表

費用
出發日期: 04-10-2018 ~ 19/10/2018 (布達佩斯入,布拉格出)

機票 : 阿聯酋連稅$4551 (30kg行李)
雖然一年前已向公司申請假期,但到今年年中有人事變動,所以遲遲也不敢買機,
看了一段時間,(機票價錢約$6200至$7300),正想入QATAR機票約$6200,就收到
阿聯酋e-mail,會員限時3日特價機票,(輸入promotion  ...
阿聯酋4千幾咁平
可能6月係旺季,我睇過要$7千

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2018-11-7 01:14 AM 發表

好彩你遇貴人有驚無險返到薩爾斯堡

我朋友去完瑞士極力推薦我去,不過要儲多D彈藥
瑞士真心靚

回覆 引用 TOP

有無去Eger/Holloko?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。