註冊 登入

[遊記分享] 芭堤雅及海外釣魚之旅(歡迎分享各地釣況) 香討焦點

芭堤雅及海外釣魚之旅(歡迎分享各地釣況) E-mail 此主題給朋友

剛去了芭堤雅hea遊兼釣魚,行程一共4天,但這次不是海釣,因為一來怕暈船浪,二來又五平,每人一日船釣大約700蚊港紙,所以最終選擇岸釣。第一日去左別號小珊瑚島的格蘭島,距離芭堤雅40分鐘船程。隻船五太拋,但每個乘客都要著救生衣

熱賣及精選
我嘗試先在芭堤雅買魚餌(青蟲),但問埋Grab司機又上網都搵五到邊度有得買,司機帶我地去左間幾大的魚具店,但都一樣冇魚餌賣。所以唯有諗住去到格蘭島再打算。

Book左一間近格蘭島碼頭的民宿,但原來去錯碼頭,該島有兩個碼頭,要玩水上摩托車、香蕉船就要去㕵D嗰個Bali Hai 碼頭,我地嘅民宿就喺Na Ban碼頭,上錯船去左Bali Hai碼頭,一落船已見到有兩三個高手在碼頭邊拖假餌釣魷魚

呢個碼頭好多遊客,但一樣冇魚餌賣,後來發現去錯碼頭,就坐雙條車去返啱嗰個。今次book呢間民宿五算靚,志在可以室內釣魚。

呢間就系喇:

真實當然是比較舊D,但我地志在釣魚就非常適合。

回覆 引用 TOP

間房有冷氣,可以在房內綁完釣組先行出去露台拋竿。魚餌嘅問題最終解決辦法是去了碼頭附近的小食檔,要求老闆賣D生魷魚和蝦肉比我地,大約4、5両就買左200銖。

開始釣魚已經差不多中午1點,海水好清,是石底,水底有好多魚仔狂食鉺。魚訊算頻密,第一條上釣是幾両重的花頭梅,我第一次釣,用魷魚粒

跟住同條超大力魚角力,成支竿半月形,最終被扯斷絲,之後釣左幾條手板大魚

利害,魚獲怎處理?

請問是否帶哂所有行李入島?

引用:
原帖由 661033 於 2018-11-3 10:11 AM 發表

利害,魚獲怎處理?
魚獲要自己劏好洗淨五好刮麟,然後攞去附近小販檔比錢叫佢炭燒,但會易燶,所以五好刮麟,另有一檔小食肆就話可用來煮冬陰公湯,但我地冇劏內臟所以冇咁煮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fai_mon 於 2018-11-3 11:10 AM 發表

請問是否帶哂所有行李入島?
我入島前放低部分行李在朋友家

引用:
原帖由 idaleungwm 於 3-11-2018 11:18 AM 發表

唔怪得之啦,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idaleungwm 於 3-11-2018 11:18 AM 發表

島上有咩節目?

下午4點后釣況急轉直下,相信因為太陽開始冇咁曬,個天有D陰,D魚睇五到餌,而魷魚D味又五及青蟲勁,變左冇乜魚訊,於是唯有休息去食嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fai_mon 於 2018-11-3 11:24 AM 發表

島上有咩節目?
主要系水上電單車、浮潛、游水、香蕉船,冇咩景點

師姐,條魚,好掂

引用:
原帖由 HC67 於 2018-11-3 12:13 PM 發表

師姐,條魚,好掂
其實好細條,只系我影到好似好大條😂

回覆 引用 TOP

黃昏食飽后我地繼續釣,一直都好少魚訊,入夜后更開始大水退,跟住成晚都好大風,仲有好多蝙蝠飛來飛去,所以一條都釣五到,我隔離屋就比一班泰國人租嚟拖魷

回覆 引用 TOP

第二朝變得大風又大浪,原本清澈嘅海水變左黃泥水,由於太大風浪就放棄繼續釣,回程去芭堤雅再試下運氣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。