註冊 登入

[HKDSE] DSE數學科創新甲1題目 因式定理 二次方程 根式 多項式 複數 三角學題目分享

本主題由 System 於 2018-11-29 05:00 AM 解除限時關閉

DSE數學科創新甲1題目 因式定理 二次方程 根式 多項式 複數 三角學題目分享 E-mail 此主題給朋友

在網站中發現該條數,看下去像是DSE 甲1程度的題目,因此給大家分享下

多項式是除二次多項式,找出a及b的值,發覺以前考試局好少在甲1出呢類題型,但呢種題型已是超出中五會考程度,是DSE 獨有題目,希望分享比大家看看

但考試局出左確能分出學生能力高低,始終dse考卷比會考多出6分 又有多一年零時間準備 可以出得較深分出學生高低。

反而中英文可以佔分調低 出淺易少少
通識唔洗3條資料題 出10條MC考基本常識

仲有一條,真係想極都想唔到,原來用少少巧妙就解到出來,考試局如果考左呢題應該好多考生會死,考落MC 都會十死九生

呢題答案是3 原來只是一條二次方程題目,只需作變通即可變為二次方程求出根,好岩出係多項選項題到考班學生。

仲有一條複數題目

以往考試局dse past paper 都唔見有的

多項式 partial faction

2條都好岩放係甲1 或者係MC出 設計者是否曾經做過考試局? 出得超好

呢一條係以前中七pure maths 考既野 但試題設計到DSE都做到, 作者真係考試專家來,考評局2019dse出呢類題目, 應該可以轉變成個數學科試題偏淺的情況。
可能甲1 2條出較為難題目 其他就出番中一至中三題目 甲2頭1條可以出統計 之後3-4條應該要出番深少少啦 因式定理唔可以再除一次多項式,最少都二次啦

又一條可出在MC的題目

求x的值

又有一條2017 考試局出過的題型

要用配方法先找到判別式是否大於零
又可以出mc 又可出問答題

又一條三角學題目,呢條可以係M2數,但原來core技巧都做到,仲要幾簡單下,係MC甲部題目都做到....

睇完驚覺原來M2複角公式只要變一變是可以考在core卷中,真係出到好好

回覆 引用 TOP

精選樓盤

答案在上面,原來DSE程度也能夠應付該類題目的。

那我便加多題: 假若g(x)= f(3x+2), 可否找出g(x)的兩個因式?

另一條答案

回覆 引用 TOP

感覺上考試局以往出因式定理深度不夠啦

每次都係除一次,得2017年那屆出到二次。

下年應該要在甲1中試出一條類似題型 三次或四次除以一個二次多項式,再找出2個係數的值。

回覆 引用 TOP

這樣深度便足夠了。

回覆 引用 TOP

仲有條對數 出得超好,好到可以做下年dse 考卷 一定分到grade

呢條當Mc出都可以分到學生能力啦

出呢條題目條友真係設計試題設計到超好,完全考到學生能力而不是操卷能力。

回覆 引用 TOP

推 好文推

回覆 引用 TOP

Push

回覆 引用 TOP

又一條可出在乙部第一條的題目

超高質的DSE題目 好多都未見過

比我會問埋z的值

回覆 引用 TOP

又一條可出在MC又得 出在問答甲2題目又得

又是一條因式定理除二次多項式的題目,而且都還在DSE 數學基礎部份難度,這條好明題是由考試局2017年題14因式定理簡化版或者MC版題型

希望分享比大家睇d好題目

回覆 引用 TOP

又一條複數撈二次方程的題目。。。

回覆 引用 TOP

第二條 根式6根式6.... 的答案

睇落來好複雜,好難諗,原來一個步驟就解決了

回覆 引用 TOP

又有一條玩配方法的題目

回覆 引用 TOP

哇 好好的文章同題目啊 支持樓主

回覆 引用 TOP

一條圓的題目連埋答案

又是好好的幾何題

回覆 引用 TOP

36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。