註冊 登入

[遊記分享][新疆 西藏] 15/10 - 29/10 獨遊西藏北京.挑戰自己.轉山神奇之旅 (全篇更新完成) 香討焦點

15/10 - 29/10 獨遊西藏北京.挑戰自己.轉山神奇之旅 (全篇更新完成) E-mail 此主題給朋友

喺香港討論區做咗11年CD-ROM😂

第一次寫遊記,寫得唔好唔好話我😆

只係想留低小小感想,唔會好詳盡,但係有咩問題都可以問我😂

————————————————

話說突然間老細批凖我放大假,又夾啱自己生日,就來個突擊長征。

我最鍾意就係自由行,準備亦沒有很多,喜歡一些突發的事情。

一開始有諗過去冰島,去北韓,後來見到大家在西藏的遊記,十分吸引,特別是文西兄的轉山遊記,故下定決心,勇闖西藏。亦因此想記錄下來,給後來者參考。

我今次17日,當中有11日在西藏,其餘3日在北京,3日在東京😂。

出發前準備:

P.1 #2

出發:Day 1(15/10): (飛機)深圳👉🏻鄭州👉🏻西寧

P.1 #3

Day 2(16/10): (火車)西寧👉🏻拉薩(市區+布宮周邊)

P.1 #19 , #20

Day 3(17/10):大昭寺👉🏻回青旅午睡👉🏻夜市

P.2 #24, #25

Day 4(18/10):布達拉宮👉🏻阿里八日團員認識

P.2 #26,#27,#28

Day 5(19/10):羊湖👉🏻卡若拉冰川👉🏻江孜古堡👉🏻日喀則

P.3 #35,#36,#37,#38

Day 6(20/10):珠穆朗瑪峰大本營

P.4 #58,#59

P.6 #78

Day 7(21/10):定日👉🏻老定日👉🏻佩枯棤👉🏻薩嘎

P.6 #81,#82

Day 8(22/10):瑪旁雍棤👉🏻拉昂棤👉🏻塔青
P.7 #94, #95

Day 9(23/10):岡仁波齊轉山

P.8 #116 , #119 , #120 (感受)

Day 10(24/10):塔青👉🏻薩嘎

P.9 #126

Day 11(25/10):薩嘎👉🏻拉薩

P.9 #133

Day 12(26/10):拉薩👉🏻北京

P.11 #154 , #155

Day 13(27/10):北京

P.11 #156

Day 14(28/10):北京

P.11 #157

Day 15 - 17: Tokyo

由於這是中國版,我就不放東京的部分了😎

十七天的旅程感受

P.11 #158

附件

2018-11-6 02:03 PM

2018-11-6 02:03 PM

熱賣及精選
抄亞亞豬兄風格😆

出發前準備:

1. 行程😂:只係睇左香討遊記

2. 交通:

聽大家講,廣州去西寧段無咩景睇,所以放棄左56小時長征,直接喺12306訂西寧去拉薩嘅青藏鐵路段,由香港去西寧就訂機票,回程票無訂😂因為無預幾時番😂由邊度番

3. 藥物:

聽大家講紅景天無效,所以直接去買高反藥物海拔適,會有手部麻痺少少逼作用,但非常有效;其他藥物咩都有啲

4. 衣物:

防曬、潤唇膏、衝峯衣褲、4件heat tech衫、2件heat tech褲、2件長衫、2件長褲、2件毛衣

5. 保險:

要買包5000米以上的保險🙈

6. 住宿:

除咗係拉薩住平措康桑靑年旅舍4人房(RMB 66/日),其他都係司機負責安排

7. 上網:

大陸實名聯通卡(RMB 30/100GB, 勁抵)、中國移動香港卡一卡兩號($96/5日),最後發覺原來在西藏中國電信收得最好,因為同團有人買咗

回覆 引用 TOP

Day 1-2:無咩特別🙈

我鍾意聽好多歌,特別係旅行途中聽歌,所以我會夾雜一啲歌😎

如果路,會通往不具名的地方,你會跟我一起走嗎?
#無問

深思任我行,唯有獨家村🚄
頑童大了別再追問
可以任我走
怎麼到頭來又隨著大隊走
人群是那麼像羊群
#任我行

各走各路如試煉
不知你或我更安然
無悔未曾可將你改
都不被你污染
#獨家村

停站25分鐘,獨霸六張床😂
因為同廂人都下車了😀
幾個鐘分分秒秒也是美景,美不勝收

繼續通往未知的旅程.......
——————————————————
上路了,乘這班車遠走了
囤積工作懶得照料,逃去夭夭
望向望向十里外湖水,感到睏便去睡
彷彿走進太虛
載我出走一趟
創傷暫時拋開
一起走稍稍作歇息,鄉郊中望海
遺下兵荒都市繼續競賽
#載我走

個個都康師父,得我出前一丁✌🏻✌🏻✌🏻
#港人港味
#火車一定要食杯麵係定律

20181015 10:00PM
全車關燈
突然看看,原來已經四千多米了
渴過酸奶就去睡了,
希望未知旅程一切平安,
活著真好,
出走真好!

————————————————
自在地去活真的你
當一切完全不像你預期
才明白不可心死
沿路再走幾千公里
要做最好的你
假使世界原來不像你預期
才明白不要放棄
沈住愛反復的心理
風雨不會沒了期
終於會等到夢寐
全城在變遷
不減你是你
#假使世界原來不像你預期

回覆 引用 TOP

Day 2:

經歷二十多個小時的青藏🚄,終於到達拉薩火車站
香港人要特別再check證件過行李
一落車就被不斷勸說快速離開拉薩站範圍
很多武警、特警
在往市區的路上,一路平安!😃
—————————————————
如果人類的臉 長得全都得相同
那麼你和人們的不同 就看你怎麼活?
每個平凡的自我 都曾幻想過
然而大多的自我 都緊抓著 某個理由
每個渺小的理由 都困住自由
有些事情還不做 你的理由 會是什麼?
#有些事現在不做一輩子都不會做了
誰還沒有辜負幾段昂貴的時光
若男孩笑了哭了累了
說要去流浪
留下大人的模樣
看歲月劍拔弩張
總會有個人成為你的遠方
#牧馬城市
一起加油吧!開展神奇之旅🌞

附件

2018-11-6 01:12 PM

回覆 引用 TOP

留位 ! 1 日轉 山 ????

引用:
原帖由 sosoman 於 2018-11-6 01:18 PM 發表

留位 ! 1 日轉 山 ????
本來想1.5日轉,但最後轉左1日,去到後尾左腳扭親🤦🏻‍♂️行左三十幾公里,無奈比錢搭車落山
同行人有一個1日轉完,4:00出發,7:30PM到達原點

回覆 引用 TOP

留名支持
點解最後Day 13-18由北京飛東京再飛香港?
即係遊完西藏再遊日本?

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單
引用:
原帖由 亞亞豬 於 2018-11-6 01:22 PM 發表

留名支持
即係遊完西藏再遊日本?
😂😂其實因為有兩個朋友相我join佢地(東京),所以去左日本

北京就因為係中轉站,停左2日(自己去過好多次其實😂)

引用:
原帖由 wkc1030 於 2018-11-6 01:24 PM 發表

😂😂其實因為有兩個朋友相我join佢地(東京),所以去左日本

北京就因為係中轉站,停左2日(自己去過好多次其實😂)
17日去咁多地方,強
等你繼續更新

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單
引用:
原帖由 亞亞豬 於 2018-11-6 01:26 PM 發表

17日去咁多地方,強
等你繼續更新
其實去北京東京純粹過下癮😂
西藏冇去好多地方,因為納木棤封左山
下次要去北線💪🏻

回覆 引用 TOP

支持西藏油雞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2018-11-6 01:22 PM 發表

留名支持
即係遊完西藏再遊日本?
tag團長入黎睇,或者佢會做隻高原貓喎

回覆 引用 TOP

病貓

引用:
原帖由 weisacmei 於 2018-11-6 02:03 PM 發表

病貓
Take care

回覆 引用 TOP

係到咗拉萨會變成病貓🙄

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。