註冊 登入

30歲搵$50k先係norm?

30歲搵$50k先係norm? E-mail 此主題給朋友

近排發現原來身邊好多同我年紀差不多的人
已經搵緊$50k
等我仲一路以為自己算唔錯.唔駛太上進

其實大家30歲搵幾多架呢?

精選樓盤
無人覆梨就知梨搵巧乸多

禾就是喜歡這樣                                                    借問聲睇咩
比我死做爛做做足24小時都無三萬一個月~~~~~50K?陰司紙就有。

我的網誌https://holysun2018.blogspot.com/歡迎參觀,謝絕不友善的留言。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 喜歡貓的人 於 2018-11-8 10:57 AM 發表

無人覆梨就知梨搵巧乸多
我無$50k呀!
係身邊啲人咋
搞到我有少少自責自己唔上進

引用:
原帖由 演偽聽 於 2018-11-8 11:05 AM 發表

我無$50k呀!
係身邊啲人咋
搞到我有少少自責自己唔上進
咁你咪上進啲囉

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

搵50K唔算普遍

回覆 引用 TOP

香討幾年前都已經人均月入50K啦, 家下起碼100K

廿歲出頭入紀律部隊,有上進心既話,三十歲升到做高級督察、消防隊長,
計埋每年公務員加薪,月入50k 係有機會的。

The days just glided by.
引用:
原帖由 金菇豆腐湯 於 2018-11-8 02:28 PM 發表

廿歲出頭入紀律部隊,有上進心既話,三十歲升到做高級督察、消防隊長,
計埋每年公務員加薪,月入50k 係有機會的。
所以話原來第一份工真係好緊要

回覆 引用 TOP

50K 唔正常...多數人都已經60,70K 了...你呢個年齡

免費圖片上載http://dedpic.com

回覆 引用 TOP

香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

公屋…
交租二千幾,十年免審查!
議員又住得,pt.25又住得!

公務員…
小六嘅學歷,薪金都過萬!
福利都算好,公屋俾間你!

公援…
每當經濟好,雙糧當花紅!
每當經濟衰,雙糧道難關!

一切只怪自己… 當年傻仔!
好在宜家大學生… 夠醒目!

認清咗目標… 向三公出發!
就可支持到生活… 七件事!

吃喝玩樂… 玩食訓!
買樓供樓租樓… 你咪講笑!

有錢都不如用黎…
換電話,食好野,去旅行!

你入政府做 EO 就差不多

《艷玫》籬邊雙色艷,風過散幽香。欲强親芳澤,君防被刺傷。張耑師兄賜贈作品 13/3/2015
一般私人企業,做個中層管理,都係得幾萬。
每日幫人賺錢,不如自己做生意幫自己賺錢。

月入5萬真係都幾難上車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 演偽聽 於 2018-11-8 10:40 AM 發表

近排發現原來身邊好多同我年紀差不多的人
已經搵緊$50k
等我仲一路以為自己算唔錯.唔駛太上進

其實大家30歲搵幾多架呢?
我同你一樣...係大部分朋友中比較搵得少(佢地50-60k)...

不過比上不足 比下有餘
睇開d la
賺多d 工作壓力都大d

回覆 引用 TOP

103 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。