• 瀏覽: 49,445
  • 回覆: 521
  • 追帖: 16
01/11/2018 SVO - MMK
05/11/2108 MMK - LED

出發前透過內地網站訂咗四項包車服務(細車最多可坐四人):
1,機場接車
2,薩米村一天遊(門票自費每位1550rub)
3,追極光,三小時連攝影
4,捷里一天包車來回

全程四晚住 AZIMUT Hotel Murmansk,位於市中心,最北的麥當勞兩分鐘腳程內,很多拼車團都在這裏集合,交通十分方便

01/11 18:05 到達機場
訂了機場接機,途中交通暢順,約半小時到達酒店

溫馨提示:
本人落機即用yandex 格價,往酒店細車價錢為689rub,機場外有大量的士兜搭 所以建議各位無需要包車

酒店打點一切後就去咗搵食,因為外面落緊雨,氣溫-4度,所以就去咗麥當勞

回覆 引用 TOP

麥當勞下面地牢就有一間好大嘅超市,入咗貨之後返酒店

溫馨提示:
摩爾曼斯克晚上九點後超市係唔可以賣酒精飲品,包括啤酒
,但見酒店提供除外,價錢就唔洗多講喇

02/11/2018
薩米村一日遊,入場要自費,每位1550rub,市中心開往車程約一小時,原先入場費已包雪橇狗拖車,但因積雪量不足而取消,期間全程有當地族人以俄文導賞參觀

回覆 引用 TOP

薩米村 … 續
|

回覆 引用 TOP

薩米村 … 續

溫馨提示:
出發前用 yandex格價,單程車費見圖下,真係比包車平好好好好好多!
入場時間因日照時間而定,我到的月份為每天三場,每場三小時,叫做包一餐,有麵包及湯,完場前有紀念品發售,有煙熏魚每條200rub算係唔貴,當時買咗兩條,但漏咗喺車 … 好唔好味話唔到你知😭
至於該村詳情,可參考上圖中的網址

回覆 引用 TOP

03/11/2018
列寧號核動力破冰船

回覆 引用 TOP

列寧號核動力破冰船 … 續

溫馨提示:
見上圖,請留意入場時間
如早到的話,碼頭旁邊大樓內有cafe,可以飲杯啤酒咖啡食件餅,價錢一啲都唔貴
當日因落大雪,我yandex 過去約200rub
如果天氣好,行過去沿途風景相當唔錯,火車站就在旁邊,影下相應該都幾正
下圖見碼頭旁有人釣魚👍

晚上九點從酒店出發追極光,車輛往南面開約一個多小時到光害低的郊區,期間因雲層厚而換過三個地點,但最終亦未能看到極光,當時天氣十分寒冷,所以約12點多就決定離開
其後得知另外的追光團留守至淩晨三四點就看到極光,他們回到酒店已早上六點多😳

是次追光包車連攝影師的費用於出發前已全數付款,出發時得知司機跟攝影師是同一人,而當時因看不到極光所以沒有拍照,期間連相機都冇見過出現,跟司機溝通所知,他們的收入是分開駕車追光及攝影,每個司機都會帶備相機,極光出現時如客人需要就會替他們拍照
後與追光網店店主聯絡該拍照費是不能退回😪

溫馨提示:
國內外網上有很多追光團,有巴士拼車,有私人包車,價錢及服務參差,千祈唔好貪平,瞭解清楚先去報,使錢就預咗,但得唔到所需服務仲一肚氣唔好喇😪
一般拼車團是需要出發前一日報名及付清費用,而私人包車就當天傍晚決定都冇問題,出發前先參考極光KP值(見下圖),但KP值高之餘最重要是當天天氣情況,落雨落雪雲層厚等因素都會有好大影響

回覆 引用 TOP

04/11/2018
早上十點出發往捷里,因路況較差及途中落車拍照,車程差不多四個小時

溫馨提示:
用yandex 從 Azimut酒店打車往捷里比包車平好多(見下圖),而酒店對面亦有公車往來,票價六百多rub

05/11/2018
最後半日喺摩爾曼,唯一行程就係食完早餐去行商場同超市,
跟住就返酒店執野去機場,
5日四夜摩爾曼斯克就咁結束

綠色罐果隻三文魚子,後來喺聖彼得堡嘅超市見到,價錢比摩爾曼貴三分一

溫馨提示:
市中心麥當勞所在嘅商場,小弟認為係一個不折不扣的補給站

地牢下面有大型超市,日用品,飲品,食品,土產…應有盡有

地面有打卡必到嘅麥當勞,商場內亦有好幾間精品小店及一間大化妝品店(因當地天氣十分乾燥,我都幫襯佢買咗支潤唇膏)

一樓就有餐廳(食物唔錯又坐得舒服,價錢算合理)亦有好幾間服裝店鞋店,羽絨,衝鋒衣,雪地鞋,手套及帽,總之由頭到腳乜都有,價錢我見亦唔貴,如果大家帶唔夠保暖衣物既話可以上去睇睇

最高一層二樓就有一間大型電器店,除電器用品外,內裏亦有好多電腦手機配件,尿袋,叉電線,usb手指,sd卡 …等,有需要亦都可以上去幫襯😁

㠪!我出年都去,加油💪🏻

引用:
原帖由 香蕉奶昔 於 2018-11-12 08:29 AM 發表

㠪!我出年都去,加油💪🏻
包車時聽個當地人司機講,早三幾年平均每年只有兩三萬中國人入境,但今年已超過十萬,所以想去就要早啲去,睇嚟好快就會俾內地人攻陷😔😔😔

引用:
原帖由 royman 於 2018-11-12 07:21 PM 發表

包車時聽個當地人司機講,早三幾年平均每年只有兩三萬中國人入境,但今年已超過十萬,所以想去就要早啲去,睇嚟好快就會俾內地人攻陷😔😔😔
睇來我冇決定錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 royman 於 2018-11-12 07:21 PM 發表

其實已經很多契丹人(俄語稱中國為契丹)在露國兩大城市血拼

引用:
原帖由 royman 於 2018-11-11 08:43 PM 發表

麥當勞下面地牢就有一間好大嘅超市,入咗貨之後返酒店8990673

溫馨提示:
摩爾曼斯克晚上九點後超市係唔可以賣酒精飲品,包括啤酒
,但見酒店提供除外,價錢就唔洗多講喇 ...
可能怕當地苦悶的人喝太多,所以比其他城市提早禁賣,連啤酒都禁,至少兩大城市啤酒不在限制之列

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]