• 瀏覽: 2,157
  • 回覆: 86
在中東耶稣果个年代,被称聖膏油果D成份係唔係用大麻,罂粟来制造的呢?

引用:
原帖由 香港無神論貓姐] 於 2018-11-12 08:54 PM 發表
基督教的聖油,和「被塗油者」用嘅油是不同成分。
(1)橄欖油
(2)沒藥(沒藥,又稱作末藥、製沒藥、製末藥(學名:Commiphora molmol,英語:myrrh),在東方是一種活血、化瘀、止痛、健胃的藥材,來自產地古代阿拉伯及東非一帶。《北史》中即有記載,說是來自西域漕國。)
(3)肉桂 - 除了用作香料外,它還有藥用價值,如強心、醫治糖尿病、高血壓等等。
(4)菖蒲是一種能站立在沼澤淤泥之地的蘆薈
(5)桂皮在古時用以驅逐蛇蟲,也具強烈辛辣芳香的氣味

沒任何資料話係大麻

呢D资料肯定是无知信徒翻译中文的资料!
而且可以断定係流中之流!

(1假)肉桂和桂皮係同一样野,竟然無知到分开两样来呃人?
(2假)肉(玉)桂/桂皮树原产中国,印度、老挝、越南至印度尼西亚,古代玉桂很珍贵,距离最近中东既係印度,有人话耶稣去印度係冇可能,因为太远,所以如果将玉桂用骡马運来中东,价钱一定好贵,耶稣同门徒信徒都係窮鬼,根本买唔起玉桂制造膏油,所以膏油成份有玉桂係吹牛!
(3假)菖蒲原产中国及日本,但這種植物已經被提到在大約西元前1300年的賈斯特比蒂紙莎草六世。古埃及人很少提到這種植物在醫學的背景下 (前面提到的紙莎草使用它結合使用與幾個成分作為繃帶用來舒緩胃部的疾病)
由此可知,耶稣係唔会䛊得用菖蒲做膏油!
耶稣冇医药知识,如果佢係巫医,最方便在中東地区最粗生既植物係大麻同罂粟啦!
有冇人相信果D低下層巫医唔用大麻同罂粟,会用昂贵既玉桂同菖蒲咁大手筆呢?

5味药有3样假,全部係老作同無知,而且将肉桂同桂皮分开来当两种?
冇人在WiKi更正耶稣膏油成份,因为冇人畄意,
但係某些人求其将资料贴上黎,不去求证,有口话人冇口话自己,其知识之贫乏重poor过我超人一千倍!

所以在耶稣果个年代(如果有耶稣),一班低下層的耶稣同门徒窮人,根本係冇可能有玉桂/桂皮,菖蒲呢D药物来制作膏油既!

马可都可以老作制造耶稣,在中東果个年代,膏油成份最平靓正就係用大麻,罂粟,有止痛麻痹麻醉成份十分合理。

至于老作圣经(後期新约同翻译果D,已经知道唔可以放大麻,罂粟之类的毒品)于是老作乱放幾味药入去係可以推理到,因为信徒实在好容易呃!

竟然全人类基督教徒冇人留意呢D大话?
噢,又係嘅,耶稣都係假既货色,边个会着重係一瓶假既玉桂膏油吖

擁有花朵的人不需要神祗
當我真正想做一件事,全世界都會來幫我!
引用:
原帖由 雷電超人 於 2018-11-13 02:20 AM 發表

在中東耶稣果个年代,被称聖膏油果D成份係唔係用大麻,罂粟来制造的呢?

(2假)肉(玉)桂/桂皮树原产中国,印度、老挝、越南至印度尼西亚,古代玉桂很珍贵,距离最近中东既係印度,有人话耶稣去印度係冇可能,因为太远,所以如果将玉桂用骡马運来中东,价钱一定好贵 ...
肉桂和桂皮英文唔同㗎,係兩種材料

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-11-13 02:28 AM 發表

肉桂和桂皮英文唔同㗎,係兩種材料
不要在我超人面前充内行,玉桂/肉桂和桂皮都是玉桂树的皮,叫法可以不同,但係同一样既野!
我家族親戚中药发行,我常去学下八下,我知的比你多,呃唔到我!
英文唔同?又想呃人?all are cinnamon!

擁有花朵的人不需要神祗
又一充内行鐵證

引用:
原帖由 雷電超人 於 2018-11-13 02:20 AM 發表

(2假)肉(玉)桂/桂皮树原产中国,印度、老挝、越南至印度尼西亚,古代玉桂很珍贵,距离最近中东既係印度,有人话耶稣去印度係冇可能,因为太远,所以如果将玉桂用骡马運来中东,价钱一定好贵 ...
桂皮係西方香料,  cinnamon: 轉貼: https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon
肉桂叫做Cassia (קדה kiddah) (又名 Chinese cinnamon): 轉貼:https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_cassia,來自常綠樹。你可以話佢哋類近,但仍然唔係同一樣嘢。

條條大路通羅馬!
旁門左道通羅馬?!
網絡白目法通羅馬?!
胡扯《詩篇》係基督教成立後加入聖經又係唔係路?!
條路自己揀,PK唔好喊。
引用:
原帖由 雷電超人 於 2018-11-13 04:38 AM 發表

不要在我超人面前充内行,玉桂/肉桂和桂皮都是玉桂树的皮,叫法可以不同,但係同一样既野!
我家族親戚中药发行,我常去学下八下,我知的比你多,呃唔到我!
英文唔同?又想呃人?all are cinnamon! ...
桂皮係西方香料,  cinnamon: 轉貼: https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon
肉桂叫做Cassia (קדה kiddah) (又名 Chinese cinnamon): 轉貼:https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_cassia,來自常綠樹。你可以話佢哋類近,但仍然唔係同一樣嘢。

條條大路通羅馬!
旁門左道通羅馬?!
網絡白目法通羅馬?!
引用:

你不如引用大學出版的研究或耶穌年代的古籍有講「聖膏」包含什麼成份先啦~
否則都係吹水而已

引用:
原帖由 雷電超人 於 2018-11-13 04:38 AM 發表

英文唔同?又想呃人?all are cinnamon! ...
你連「聖膏」包含什麼成份都唔知。
你可以自己睇下英文參考,冇一樣係大麻罌粟

條條大路通羅馬!
旁門左道通羅馬?!
網絡白目法通羅馬?!
引用:
原帖由 cppig精神 於 2018-11-13 04:58 AM 發表

又一充内行鐵證
喂喂唔充仲边到有人口采

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 McLoneV 於 2018-11-13 04:46 PM 發表

你不如引用大學出版的研究或耶穌年代的古籍有講「聖膏」包含什麼成份先啦~
否則都係吹水而已
哽係唔係吹水啦你唔信嘅話去问耶老啦

引用:
原帖由 McLoneV 於 2018-11-13 04:46 PM 發表

否則都係吹水而已
全版都见到係你吹水啵!
点解你自己又唔引用大學出版的研究或耶穌年代的古籍有講「聖膏」包含什麼成份,而且冇大麻呢?
睇死你乜都拎唔出!!!

擁有花朵的人不需要神祗
引用:
原帖由 005U 於 2018-11-13 05:17 PM 發表

你不如引用大學出版的研究 證明辯論時要引用大學出版的研究先啦~
否則你要求 大學出版的研究 都係吹水,浪費他人時間而已
你講得呢句說話,證明你連學術是什麼也不知,難怪你死撐地球西轉

引用:
原帖由 johnlee1985 於 2018-11-13 10:22 PM 發表

哽係唔係吹水啦你唔信嘅話去问耶老啦
咁你不如引用古文獻,指出耶穌年代的「聖膏」包含什麼成份先?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]