• 瀏覽: 12,466
  • 回覆: 42
  • 追帖: 3
話說最近有個C+0去左做RSS ARE職位,咁樣真係曬左個牌,果個位根本唔洗chartered,主要係比d under training既grad e去做返一兩年,完全符合唔到chartered engineer既身份。

熱賣及精選
引用:
原帖由 超級新手 於 2018-11-15 08:47 AM 發表

話說最近有個C+0去左做RSS ARE職位,咁樣真係曬左個牌,果個位根本唔洗chartered,主要係比d under training既grad e去做返一兩年,完全符合唔到chartered engineer既身份。 ...
唔止 C+0,有 D C+x  都會去爭,
因為 RSS 高人工過 consultant charter E,
而且 OT 同壓力細好多

人家 George Orwell 想不到的,
咱們的國保 / 國安通通也都做到了。

一切都很好!鬥爭已經結束了!
我戰勝了自己。
我熱愛國保! 熱愛老大哥!
引用:
原帖由 mrm23 於 2018-11-15 08:55 AM 發表

唔止 C+0,有 D C+x  都會去爭,
因為 RSS 高人工過 consultant charter E,
而且 OT 同壓力細好多
寫字樓要成日OT同壓力我都同意,但人工一定點都高過ARE,通常都有4字頭。
而且佢根本應該去apply RE而唔係ARE,title好重要,第日轉工人地都係睇你title。

C+2以下 好多三十鬆咋,
有 4字頭就唔會一考到牌即轉啦。

我戰勝了自己。
引用:
原帖由 mrm23 於 2018-11-15 09:40 AM 發表

C+2以下 好多三十鬆咋,
有 4字頭就唔會一考到牌即轉啦。
唔知你邊間公司,local即香港人名既我知好多好低,福利又差,我只知道好多大consultant都比到4字頭。

引用:
原帖由 超級新手 於 2018-11-15 09:58 AM 發表

唔知你邊間公司,local即香港人名既我知好多好低,福利又差,我只知道好多大consultant都比到4字頭。
我係做 MC,不過都算多朋友做 Consultant 者。

我戰勝了自己。
引用:
原帖由 mrm23 於 2018-11-15 10:03 AM 發表

我係做 MC,不過都算多朋友做 Consultant 者。
原來如此,如果係大consultantC+0都重比30鬆d,可能意味公司想無癮佢自己走,因為正常想留佢點都唔會唔比夠數。

高 quali 做低位
依啲先識玩
輕輕鬆鬆又一 day
太把時間發展副業
副業先係搵真銀

回覆 引用 TOP

RSS ARE 家陣要求高左
之前係請鴨仔
家陣要求畢業加三年經驗
我心諗三年已經charter 左啦
所以有牌做ARE一d都唔出奇

回覆 引用 TOP

我C加幾都想做

回覆 引用 TOP

人地去做咩。到你理?

只有適合與否

引用:
原帖由 ivanching2017 於 2018-11-16 11:27 AM 發表

人地去做咩。到你理?

只有適合與否
師兄有道理,我真係太衰。

回覆 引用 TOP

師兄,而家好多已經唔係為人工,而係為輕鬆呀啦。你眼見做大firm 果D grade 幾可係住公屋居居丫,好多都係中產,有好多仲要係外國畢業回流,生活無憂,硬係為輕鬆啦。可況而家RSS 唔使靠實力,得閒識人出去soso 下就有得升RE,仲同你寫字樓狂ot打生打死先博升個se 咩。

引用:
原帖由 邪神27 於 2018-11-16 07:01 PM 發表

師兄,而家好多已經唔係為人工,而係為輕鬆呀啦。你眼見做大firm 果D grade 幾可係住公屋居居丫,好多都係中產,有好多仲要係外國畢業回流,生活無憂,硬係為輕鬆啦。可況而家RSS 唔使靠實力,得閒識人出去soso 下就有得升RE,仲同你寫字樓狂ot打生打死先博升個se 咩。 ...
寫字樓搏個SE都低人工過ARE
地盤foreman

不如等運到R個RE/政府E
呢行努力知識同回報都唔掛勾

回覆 引用 TOP

有頭髮邊個想....
大佬....咁鬼多人有牌...
坐正既位又唔多
做ARE仲好搵過係consultant 執 design
咁緊係有乜搶乜

有班人拎master 學歷做WS2/TO TIM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]