• 瀏覽: 39,240
  • 回覆: 223
  • 追帖: 7
+28
作為 Tesla 車主,絕對同意 Tesla 相對其它汽車品牌較難購買保險。早年與 Tesla 合作的保險公司 AXA 亦開出不合理的貴價保單 及 單方面提出不予續保通知予現有客戶,希望退出市場。而本人早兩個月前續保時亦面對困難,因很多保險公司跟本不會開出 Tesla 保費的報價,但最後亦能找到保險公司,而保費 HK$11,600 亦是合理水平。

希望各 Tesla 車主如果有理想的保險推介,請在此提供予其他 Tesla 車主參考。但由於有很多網友發表了很多聽說而來的資料,故此如發表有關保費的資料,敬請附上照片證明。

本人的保單
[attach]9027542[/attach]

留位備用
希望有多啲師兄可以 post 多D保單出嚟, 如果有足夠數量我會做一個簡單的價格對比及分析

澳洲保險只開出墊20000 左右,有冇人放一張傳說中的200,000薦底看下?但要留意樓主是60 NCB 並不是全部人都有咁多,同埋有部份是公司登記的相信可能會更高

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2018-11-21 12:54 PM 發表
澳洲保險只開出墊20000 左右,有冇人放一張傳說中的200,000薦底看下?但要留意樓主是60 NCB 並不是全部人都有咁多,同埋有部份是公司登記的相信可能會更高 ...
根據快而保經紀所講,有冇NCB 保費都差唔多, 據說因為tesla計算保費的方式跟其他品牌不同, 不過差幾多就唔係太清楚, 我都想知如果冇NCB 保費要幾多。

好少聽過有咁的講法,我諗50和60就差唔多如果你係完全冇應該絕對唔會係咁樣

其他e車有冇同樣issue?
我識人揸e-Golf冇聽佢話貴咗喎

有無其他付帶條件?

引用:
原帖由 subming 於 2018-11-21 01:42 PM 發表
有無其他付帶條件?
我張保單就冇任何附帶條件, 正正常常保單一張。

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2018-11-21 12:54 PM 發表
澳洲保險只開出墊20000 左右,有冇人放一張傳說中的200,000薦底看下?但要留意樓主是60 NCB 並不是全部人都有咁多,同埋有部份是公司登記的相信可能會更高 ...
朋友2部,說收到新保費16000,60%ncb後,底16萬🤧

引用:
原帖由 13888229889 於 2018-11-21 02:36 PM 發表

朋友2部,說收到新保費16000,60%ncb後,底16萬🤧
可否叫你朋友影一張 保單嚟睇睇 因為實在難以置信有人會買一張16萬墊底的保單。

引用:
原帖由 nov21 於 2018-11-21 02:53 PM 發表

可否叫你朋友影一張 保單嚟睇睇 因為實在難以置信有人會買一張16萬墊底的保單。
100%堅

引用:
原帖由 13888229889 於 2018-11-21 02:54 PM 發表

100%堅
AXA?

引用:
原帖由 candycrush2017 於 2018-11-21 03:35 PM 發表

AXA?
冇問,之前是29000/3年,底2萬

引用:
原帖由 13888229889 於 2018-11-21 03:44 PM 發表

冇問,之前是29000/3年,底2萬
一定係AXA, 只有AXA一次過做3年, 佢宜家唔想做TESLA, 所以加到貴一貴.

引用:
原帖由 candycrush2017 於 2018-11-21 04:16 PM 發表

一定係AXA, 只有AXA一次過做3年, 佢宜家唔想做TESLA, 所以加到貴一貴.
Oh ,ic

主題標籤 #tesla
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]