註冊 登入

14.8k,十項全能的文員 香討焦點

14.8k,十項全能的文員 E-mail 此主題給朋友

我本身2016年係室內設計師樓做文員,個時人工13k,12日AL, 放紅日,双糧。醫療。9~6上班時間。仲要5.5工作天。每星期六都番半日。。。細公司,得幾個員工,個時見工個時講左話係做文員,出下支票,處理下行政。文件處理,出下報價發票。。去下銀行入票,郵局甘。普通文員工。
之後個年(2017)加左1k....
今年(2018)年頭加$800...甘都係到14.8k...
點知上年9月起,老闆就焗我升項目助理,但無特別再加人工,佢就叫我跟下小工程,好偶然上去客度睇下師父小進度。。。跟住多左好多項目item做。又叫我係淘宝淘d傢伙,用料去地盤。。兼且偶然仲當我courier甘用,送sapmle拎sapmle,,文件等等。。。。。
唉。。個14.8k真係做妹仔甘,十項全能。。
做到有d灰。全職打雜一個。。。
我真係淨係想做個文員妹。。。點知要做多半個工程妹
有無人知工程仔人工幾錢??

精選樓盤
叫加人工咯

回覆 引用 TOP

老老實實,如果自己跟到,可以自己另起爐灶。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天生原始的婆仔 於 2018-11-22 08:07 PM 發表

我本身2016年係室內設計師樓做文員,個時人工13k,12日AL, 放紅日,双糧。醫療。9~6上班時間。仲要5.5工作天。每星期六都番半日。。。細公司,得幾個員工,個時見工個時講左話係做文員,出下支票,處理下行政。文件處理,出下報價發票。。去下銀行入票,郵局甘。普通文員工。
今年(2018)年頭加$800...甘都係到14.8k...
點知上年9月起,老 ...
做唔哂要不要ot?如不要就手腳慢d囉、出街courier就不要太急的去、太急的返、、可舒緩下妳的情緒

引用:
原帖由 天生原始的婆仔 於 2018-11-22 08:07 PM 發表

點知上年9月起,老 ...
好彩你唔靓咋。。唔係大肶都要坐埋。。。

咁你都好過我好多,我份工做咗成年幾都冇乜加過。平時連請下病假都要俾老板娘問點解。福利同埋雙糧乜都冇。

以一般文職來說,sample 都串錯,月薪 14.8k 係比多咗

引用:
原帖由 LeoGo 於 22/11/2018 10:04 PM 發表

以一般文職來說,sample 都串錯,月薪 14.8k 係比多咗
可能佢手快打錯

引用:
原帖由 damonm 於 2018-11-22 09:38 PM 發表

做唔哂要不要ot?如不要就手腳慢d囉、出街courier就不要太急的去、太急的返、、可舒緩下妳的情緒
師兄呢個回覆係好真誠

回覆 引用 TOP

分少半份已經講左好多次唔work架啦

回覆 引用 TOP

用手機打,打得快左😂

回覆 引用 TOP

係,有時我去,五點左右收工,唔洗打卡,自由d

回覆 引用 TOP

我就唔係好得,其他做設計/工程同事就可以自己做老闆

幾歲?

引用:
原帖由 台風冰凍的高潮 於 2018-11-22 09:44 PM 發表

咁你都好過我好多,我份工做咗成年幾都冇乜加過。平時連請下病假都要俾老板娘問點解。福利同埋雙糧乜都冇。
我呢度老闆娘好,佢唔過問公司事,幾個月請我食一餐飯,又唔會講公司事,聊私人事。。。我呢度貪佢請假easy,請病假,年假都唔會過問。。
所以份工真係有好有唔好。
你係做咩公司??私人公司好少無双糧/花紅。。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。