• 瀏覽: 4,615
  • 回覆: 76
有無初階提供一下?😊

熱賣及精選
點解無人過2招?咁多人睇過😓

回覆 引用 TOP

上網搵,大把

引用:
原帖由 安迪2000 於 2018-11-26 02:48 PM 發表

上網搵,大把
我有睇開添不過好似好鬼復習😣可能我領悟性忘差啩😅

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-11-26 09:34 PM 發表

我有睇開添不過好似好鬼復習😣可能我領悟性忘差啩😅
而家仲有更簡單的免猜粉的做法,就系發酵放過夜,更簡單。你可自己網上搵。

焗麵包最重要係識睇發酵時間,其次係焗嘅時間同火力。款款包個個爐都唔同,呢d都唔係係版度三言兩語講得清楚。

如果你話悟性差就最好出去學喇!有人俾你問又話埋竅門你聽,學識咗基本嘢再自己搵食譜YouTube睇囉!

引用:
原帖由 安迪2000 於 2018-11-27 02:33 AM 發表

而家仲有更簡單的免猜粉的做法,就系發酵放過夜,更簡單。你可自己網上搵。
我都知有呢個,但喺喺香港喺咪會work呢?因為我睇嗰d佢哋喺外國,天熱唔同你明我講乜?你有無試過整?因為食得太多防腐劑包😣

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-11-27 09:51 PM 發表

我都知有呢個,但喺喺香港喺咪會work呢?因為我睇嗰d佢哋喺外國,天熱唔同你明我講乜?你有無試過整?因為食得太多防腐劑包😣
放過夜發酵,點都得啦

引用:
原帖由 安迪2000 於 2018-11-27 10:11 PM 發表

放過夜發酵,點都得啦
😄咁我做吓實驗話你知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joururihime 於 2018-11-27 01:29 PM 發表

焗麵包最重要係識睇發酵時間,其次係焗嘅時間同火力。款款包個個爐都唔同,呢d都唔係係版度三言兩語講得清楚。

如果你話悟性差就最好出去學喇!有人俾你問又話埋竅門你聽,學識咗基本嘢再自己搵食譜YouTube睇囉! ...
你講得有理👍

回覆 引用 TOP

千其唔好買麪包機整 買過兩個 照足指引 整出都係磚頭

引用:
原帖由 R1200R 於 2018-11-28 02:45 PM 發表

千其唔好買麪包機整 買過兩個 照足指引 整出都係磚頭
象印同樂声才靠得住(買二手玩下平平地)

伊士亦很重要 買錯或死左。整吾到包

引用:
原帖由 R1200R 於 2018-11-28 02:45 PM 發表

千其唔好買麪包機整 買過兩個 照足指引 整出都係磚頭
打去問吓代理點搞,可能用錯方法。多謝你分享,不過我唔洗買,因為我有焗爐。😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongsocow 於 2018-11-28 06:08 PM 發表

象印同樂声才靠得住(買二手玩下平平地)

伊士亦很重要 買錯或死左。整吾到包
打去代理問吓可能有橋妙唔洗嘥咗部機。

回覆 引用 TOP

去烘焙店買日本高筋粉约2X元一公斤
250g粉160cc凍水伊士一茶匙 盬1/2茶匙糖2茶匙牛油2湯匙。 手搓或机整包得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]