註冊 登入

以色列人出埃及嗰陣嘅年代

以色列人出埃及嗰陣嘅年代 E-mail 此主題給朋友

有關以色列人出埃及嘅年代,有啲學者主張較遲嘅日期,認為係喺公元前13世紀,甚至公元前11世紀,呢啲叫做「晚期出埃及年代」;有啲主張較早嘅日期,聖經嘅考察,可以根據所羅門王起聖殿之前480年(列王紀上 六章1節)。考古學者已經確定,所羅門王開始起聖殿,係喺公元前967年,根據呢個計法,以色列人就係喺公元前1447年出埃及,呢個係一般所稱之為嘅「早期出埃及年代」。

喺重新檢視更多嘅證據之後,再度證明早期出埃及嘅講法更加可信,其中有兩個關鍵:

一丶「不認識約瑟的新王」(一8)。呢個唔係約瑟所事奉嘅法老駕崩之後接續執政嘅新王,而係改朝換代之後嘅新法老,代表舊時代嘅結束,新紀元嘅開始。

根據埃及嘅歷史,呢個唔認識約瑟嘅新王,可能就係第18王朝嘅雅摩斯一世(Ahmose I)。佢成功將由亞洲嚟嘅希索克斯人(Hyksos)趕出埃及,恢復由埃及人嚟統治。希索克斯人撒出亞華里斯(Avaris)同尼羅河三角州之後,原本同呢啲閃族統治者關係密切嘅希伯來人,呢個時候就處於不利嘅地位,開始遭到當地嘅埃及人同埋統治者迫害。呢個由南部底比斯新嚟嘅統治者,可能唔知道約瑟同埋佢對埃及嘅供獻。而佢哋推翻希索克斯人嘅統治,更加可以解釋佢哋點解咁憎一樣係閃族人嘅希伯來人。

二丶考古學方面嘅證據。埃及嘅美尼他石碑(Merneptah stele)屬於公元前13世紀,碑文因為提到「以色列」而出名,呢個亦都係古代近東提到「以色列」最古老嘅一份經外文獻。過去嘅學者認為,咁樣間接理解到出埃及事件屬於公元前13世紀;而事實其實係,法老美尼他喺個碑文係說明,喺巴勒斯坦敍利亞一帶,以色列喺嗰陣(公元前13世紀)早已經係存在咗好耐嘅國家。

精選樓盤
好文章,謝謝樓主分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 銀河星星 於 2018-11-27 10:36 AM 發表

有關以色列人出埃及嘅年代,有啲學者主張較遲嘅日期,認為係喺公元前13世紀,甚至公元前11世紀,呢啲叫做「晚期出埃及年代」;有啲主張較早嘅日期,聖經嘅考察,可以根據所羅門王起聖殿之前480年(列王紀上 六章1節)。考古學者已經確定,所羅門王開始起聖殿,係喺公元前967年,根據呢個計法,以色列人就係喺公元前1447年出埃及,呢個係一般所稱之為嘅「早期出埃及年代」。

喺重新檢視更多嘅證據之後,再度證明 ...
Merneptah stele 表明以色列所在嘅迦南係埃及控制嘅地方。如果係較早嘅日期(公元前1447年出埃及)、迦南仲係埃及呢個王國嘅版圖內,根本冇「出」個。圖片是 New Kingdom 版圖,清楚睇到迦南地是埃及王國一部分。
轉貼:
https://www.ancient.eu/image/538/map-of-the-new-kingdom-of-egypt-1450-bce/

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-11-28 10:39 PM 發表

Merneptah stele 表明以色列所在嘅迦南係埃及控制嘅地方。如果係較早嘅日期(公元前1447年出埃及)、迦南仲係埃及呢個王國嘅版圖內,根本冇「出」個。圖片是 New Kingdom 版圖,清楚睇到迦南地是埃及王國一部分。
轉貼:
https://www.ancient.eu/image/538/map-of-the-new-kingdom-of-egypt-1450-bce/
...
咁即是你話, 冇出埃及記?~~
T or F?

引用:
原帖由 pizza5 於 2018-11-28 10:42 PM 發表

咁即是你話, 冇出埃及記?~~
T or F?
有「出埃及記」呢卷書,但如果樓主嘅講法,1447BCE出埃及去迦南,就不吻合現代對埃及歷史嘅認知,因為迦南在公元前16世紀到公元前13世紀都仍然屬於 New Kingdom of Egypt 嘅一部分。

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-11-28 10:49 PM 發表

有「出埃及記」呢卷書,但如果樓主嘅講法,1447BCE出埃及去迦南,就不吻合現代對埃及歷史嘅認知,因為迦南在公元前16世紀到公元前13世紀都仍然屬於 New Kingdom of Egypt 嘅一部分。 ...
excuse me.
i shall put aside that question first for the time being.
(by the way. apologize for the true or false question. I know they are the difficult ones for you ^_^)

I want to know the source of your information.

引用:
原帖由 pizza5 於 2018-11-28 10:53 PM 發表

excuse me.
i shall put aside that question first for the time being.
(by the way. apologize for the true or false question. I know they are the difficult ones for you ^_^)

I want to know the  ...
Rational people like me do not answer questions hastily. T/F type of absolutes is not really reational, and your question is so poorly phrased and constructed. What is 冇「出埃及記」?
Makes absolutely no sense at all.

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-11-28 11:11 PM 發表

Rational people like me do not answer questions hastily. T/F type of absolutes is not really reational.
true or false question put people in a corner and can't escape ^_^
(Definitely not for the weak ones)

and where are my answers?
Running away again? ^_^

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-11-28 10:39 PM 發表

Merneptah stele 表明以色列所在嘅迦南係埃及控制嘅地方。如果係較早嘅日期(公元前1447年出埃及)、迦南仲係埃及呢個王國嘅版圖內,根本冇「出」。圖片是 New Kingdom 版圖,清楚睇到迦南地是埃及王國一部分。
轉貼:
...
typo spotted:
should be 過 instead of 個~

回覆 引用 TOP

你們要謹守遵行;這就是你們在萬民眼前的智慧和聰明。他們聽見這一切律例,必說:『這大國的人真是有智慧,有聰明!』
哪一大國有神明與他們相近,像耶和華-我們的上帝在我們求告他的時候與我們相近呢?
哪一大國有這樣公義的律例典章,像我今日在你們面前所頒佈的這一切律法呢?
(舊約)

Things getting suspicious~~~

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。