註冊 登入

公司大裁員, cut 剩我個人 香討焦點

公司大裁員, cut 剩我個人 E-mail 此主題給朋友

公司本身只有4個員工, 上個月尾董事局話財政狀況唔好,決定裁員.
分別叫一位做左20年嘅老頂退休, 同埋叫另外兩位分別做左10年同20年嘅同事自己resign. 於是乎全公司剩返我一個做左唔夠半年嘅小薯, 一手包辦所有大大小小Project.

早兩日董事單獨召見我話會有咁嘅安排, 講明唔會再請full time, 話如果真系非常非常做唔切佢地再consider請個part time 幫我. 佢無問我會唔會接受呢個安排,亦連三幾百蚊人工都唔話加比我,我話呢個變動太大太突然,我需要考慮下.然後佢黑我面.
最好笑系佢話如果我有咩唔明,會叫個兩位被辭職嘅同事義務返黎幫手(真系虧佢講得出口)

問題黎啦, 個兩位同事早兩日先resign, 如果我系佢地last day前resign,佢地好大機會走唔到(fyi 佢地其實半年前resign左,跟住比老頂挽留佢地幫我過渡),
所以佢地幾個呢兩日猛哄我話叫我試做一兩個月先啦,過左年先容易揾工etc.
但如果我等佢地兩個一月last day左先resign, 就到我走唔甩.

其實多唔多呢類one man band嘅公司?, 咁樣restructure法系咪好唔正常?

精選樓盤
呢間公司前景同之後係點,你都心中有數啦
走人啦

過去就讓它過去,世事難完美,只能靠自已
幸運總是離我很遠,但是不要放棄,因為人生總會有希望的
公司本身得4個人,但係有董事局

Some Some = Handsome
將軍多過兵

一個員工要走,邊有話走唔到嫁,你仲要係做左半年 ,  On Dog Dog

回覆 引用 TOP

咁似亞視關電視之前,咳人咳剩一個男公關既??!

回覆 引用 TOP

正常

回覆 引用 TOP

走啦, 仲等咩呀??

責難無於事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 岑岑豬 於 2018-12-5 03:26 PM 發表

俾你篤爆鳥

禾就是喜歡這樣                                                    借問聲睇咩
你老闆係咪諗住執笠架啦, 諗住迫走晒D伙記, 咁就唔洗俾遣散費? 一人頂四人工作仲要唔加錢唔加人, 真係搵鬼同佢做啦

引用:
原帖由 岑岑豬 於 2018-12-5 03:26 PM 發表

蚊型公司,所謂董事係老細自己幾個朋友 😪

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2018-12-5 05:39 PM 發表

你老闆係咪諗住執笠架啦, 諗住迫走晒D伙記, 咁就唔洗俾遣散費? 一人頂四人工作仲要唔加錢唔加人, 真係搵鬼同佢做啦
兩個同事講到我留低會好多野學 😌😍

要resign 點會走唔到....

I am nothing

回覆 引用 TOP

呢d垃圾公司早走早著

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vorcm 於 2018-12-5 05:46 PM 發表

兩個同事講到我留低會好多野學 😌😍
學野係腦細氹傻仔既技倆,出黎打工,講錢最實際

應該係臨執前要搵最後一人(The last one)清晒啲手尾姐

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎
中國實用新型專利:OK, 香港短期專利:OK, 美國發明專利:攪緊, 亞洲國際創新發明大獎:銀獎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。