• 瀏覽: 272,167
  • 回覆: 1,480
  • 追帖: 82
本主題由 呆頭鳥 於 2021-10-26 04:36 PM 合併
內地銀行是否一定要綁同名電話卡?想轉用我電話幫屋企人綁銀行帳戶

熱賣及精選
引用:
原帖由 montue 於 2021-7-8 06:16 AM 發表

內地銀行是否一定要綁同名電話卡?想轉用我電話幫屋企人綁銀行帳戶
我18年4月珠海辦的大陸電話卡,埋單比55蚊人仔一個人,..
我..我老公.. 仔..女,4人一起辦(比咗220人仔)......
張主卡55蚊,入面就是有55蚊,一個月扣8蚊,頭6個月回增每個月8蚊,第7個月真扣了,
開張主卡送2張副卡,每張裡面有25蚊,
又係頭6個月回增每個月8蚊,第7個月真扣了,
25蚊..扣3個月都扣完錢,副卡無增值由佢作廢,
3張卡實名果日已開始當開卡計每月扣錢

我老公將佢張副卡比咗佢弟用,佢弟就用佢來開大陸戶口,佢自己增值沿用番張大陸電話卡就得了

引用:
原帖由 kaazaaf 於 2021-6-24 08:53 PM 發表

請問有沒有師兄師姐試過?
在香港找換店,儲值大陸的wechat pay account
有換店會做,不是間間做

你要預咗個兌換價好低

引用:
原帖由 marcxx 於 2021-7-9 12:29 PM 發表

有換店會做,不是間間做

你要預咗個兌換價好低
謝謝
rate低也沒關係,因為用來付RMB18/月的電話費
可能只是入100,200左右

引用:
原帖由 kaazaaf 於 2021-7-9 07:57 PM 發表

謝謝
rate低也沒關係,因為用來付RMB18/月的電話費
可能只是入100,200左右
話費可用微信香港,用港幣支付,登入移動/聯通app用微信比錢。

引用:
原帖由 marcxx 於 2021-7-9 08:16 PM 發表

話費可用微信香港,用港幣支付,登入移動/聯通app用微信比錢。
原來這樣,長知識,
再次謝謝師兄

引用:
原帖由 kaazaaf 於 2021-7-9 08:21 PM 發表

原來這樣,長知識,
再次謝謝師兄
唔駛客氣你兌$100-200就麻煩d,微信出面通常都收40手續費,扣咗手續費唔划算

想請教一下
小弟用iPhone X, 大陸的中國銀行app
一開就彈app,洗左再download都係咁,有冇師兄都係咁?

請問已更換新回鄉證,點樣可以唔洗上去,可以係建行更新個人資料?

引用:
原帖由 kaazaaf 於 2021-7-21 09:06 AM 發表

想請教一下
小弟用iPhone X, 大陸的中國銀行app
一開就彈app,洗左再download都係咁,有冇師兄都係咁?
微信小程式開出來,用住先

大家好,而家開戶口要什麼文件???準備定……

收入, 社保證明需唔需要?

新手一問,香港如何存款到內地錢行戶口,急

引用:
原帖由 montue 於 2021-7-8 06:16 發表

可以,但同一間銀行只接受一人一號。你幫屋企人綁左銀行,你就用唔到咁囉。

引用:
原帖由 Lingchi2036 於 2021-4-11 16:46 發表

我的大陸中x咭通知我可以在深圳試玩新嘢:數字人民幣。
究竟呢樣新嘢點玩係乜嘢黎架?大陸已有支付寶和微信啦,現在又推多樣新電子付款方式,究竟有乜唔同?
要大陸身份證先玩到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]