• 瀏覽: 290,701
  • 回覆: 1,494
  • 追帖: 81
+79
本主題由 呆頭鳥 於 2021-10-26 16:36 合併
引用:
原帖由 hood 於 2021-2-16 05:44 PM 發表

我見網上啲人話要兩日先可以辦好,你入咗個"中銀在家"後
去"個人中心" -> "我的業務" -> 可以睇到個辦理進度

但係因爲你個係"被凍結" case,你過幾日睇睇你個case過唔過到?
如果唔得我唸都係要等通關後去你個銀行戶口所屬果間大陸中銀度搞。
如果你要check你個戶口喺大陸係邊間地區銀行,可以打呢個中銀香港電話:
3988 2388
跟住撳: 1->0->9->9- ...
熱線打唔到入109905。。點駁入去架
我想幫朋友問問方法
佢又唔想打
覺得一定要上去搞
因為唔知咩原因凍結左。
而佢無左大陸電話卡
想知道打電話會唔會問到係咩原因凍結左
因為個戶口好重要。
佢原本上到
但中左疫情
想知原因點解凍結

引用:
原帖由 emilyan 於 2022-3-18 08:32 AM 發表

請問中銀在線係咪要大陸手機驗證?
我朋友話係。。
佢比人凍結左。又唔知咩事。
但急用個度戶口
佢大陸手機已唔見左
咁耐無上去。。。
其實手機同銀行戶口都要隔幾個月郁動一下(消費),免得被當彊屍戶

請問有冇ching曾經從內地銀行匯款到香港的經驗?
家人在內地賣樓後想匯錢來香港用。

農行綁回鄉証,20年4月30日証件已過期,証件一直申請白名單延續有效期。
到今個星期雖然申請了白單名,可是網上,pos 全部用唔到了。
請問各大大,農行有沒有代辦更新港澳台通行証資料的方法?

引用:
原帖由 ALEX_YSL 於 2022-3-24 18:56 發表
農行綁回鄉証,20年4月30日証件已過期,証件一直申請白名單延續有效期。
到今個星期雖然申請了白單名,可是網上,pos 全部用唔到了。
請問各大大,農行有沒有代辦更新港澳台通行証資料的方法?
你要聯絡响大陸嘅佢哋

引用:
原帖由 VHHH 於 2022-3-25 09:18 發表

你要聯絡响大陸嘅佢哋
我已經聯絡左係大陸開帳口既銀行分行,話個戶口冇問題,但一直都用唔到。煩死人了.
尋日再証話張卡失效

引用:
原帖由 ALEX_YSL 於 2022-3-25 12:30 發表

我已經聯絡左係大陸開帳口既銀行分行,話個戶口冇問題,但一直都用唔到。煩死人了.
尋日再証話張卡失效
可要求他們為你更新証件資料

引用:
原帖由 sojo88 於 2022-3-24 12:34 發表
請問有冇ching曾經從內地銀行匯款到香港的經驗?
家人在內地賣樓後想匯錢來香港用。
佢點過錢上去,咪用番同個方法,過番錢回香港囉

引用:
原帖由 ALEX_YSL 於 2022-3-25 12:30 發表

尋日再証話張卡失效
小弟深圳建行的戶口去年六月也被封鎖了,以至綁定的內地微信支付都轉不到錢;電聯了開戶口的分行,查明是要核實資料,必須親身到行辦理解封,我亦解釋在一九年已核實一次了,兼且已封關我們港人又不能過去,如何處理? 他說帳戶只是封鎖不會註銷,待通關後盡快補辦就可重開,都唔知信唔信佢好,帳戶裏還有小小錢以備繳費等用途,現在只能從找換店匯錢去朋友代辦.

引用:
原帖由 求知客 於 2022-5-10 17:24 發表

小弟深圳建行的戶口去年六月也被封鎖了,以至綁定的內地微信支付都轉不到錢;電聯了開戶口的分行,查明是要核實資料,必須親身到行辦理解封,我亦解釋在一九年已核實一次了,兼且已封關我們港人又不能過去,如何處理? 他說帳戶只是封鎖不會註銷,待通關後盡快補辦就可重開,都唔知信唔信佢好,帳戶裏還有小小錢以備繳費等用途,現在只能從找換店匯錢去朋友代辦.
找換店匯款要小心,我又俾銀行凍結戶口,原因係有一筆匯入款項系統檢測到由同電騙案有關的戶口匯出。而那一筆有問題匯入款,就係找換店安排匯俾我的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]