• 瀏覽: 263,827
  • 回覆: 1,462
  • 追帖: 81
本主題由 冬天的冰雪 於 2021-10-13 02:56 AM 提升
引用:
原帖由 一頃良田 於 2021-3-15 21:32 發表

想問有冇人用中行以外的內地銀行近日收到通知話經銀行滙入去同名戶口的錢唔可以用來供房貸亦唔可以轉賬,只可用作消費呀?隔離帖有中銀嘅收到咁嘅短訊。
你個中行係咪 II/III 類戶?

熱賣及精選
2019 年因工作關係,在杭州開了一個工行 I 類戶口,當時沒申請 U 盾。現在已經回來香港,將來打算往中山居住,請問可否在中山的工行分行申請 U 盾? 長遠計是否在中山開一個新戶口會比較方便?

引用:
原帖由 Spyder 於 2021-8-10 01:25 PM 發表

2019 年因工作關係,在杭州開了一個工行 I 類戶口,當時沒申請 U 盾。現在已經回來香港,將來打算往中山居住,請問可否在中山的工行分行申請 U 盾? 長遠計是否在中山開一個新戶口會比較方便?
可否在中山的工行分行申請 U 盾?
不可以的。
新戶口會比較方便?
是的。
話時話而家已經唔興U 盾,微信工行小程序,手機工行 apps ,或直接用微信(人仔)交費,轉賬,埋單,已經可以應付9成以上生活需要。

引用:
原帖由 louishk 於 2021-8-10 09:42 PM 發表

不可以的。
新戶口會比較方便?
是的。
話時話而家已經唔興U 盾,微信工行小程序,手機工行 apps ,或直接用微信(人仔)交費,轉賬,埋單,已經可以應付9成以上生活需要。
多謝解答,u 盾主要是大額轉賬用

中山住梗係中山農商銀行,支行夠多夠方便。

引用:
原帖由 zeuscho 於 2021-8-10 08:58 AM 發表

你個中行係咪 II/III 類戶?
師兄知唔知係咪II/III類戶口先有咁限制?
I類戶口是否可以照可以用匯款交樓款?

想問下各位宜家除左中銀
仲有邊間可以係香港開到內地戶口?
建行港陸通龍卡要內地工作證明...我提供唔到😞

想問有冇人知用中銀快匯,匯數返大陸銀行戶口,(銀行滙入去同名戶口的錢唔可以用來供房貸亦唔可以轉賬)
呢樣政策係II,III類戶口先有咁既限制,定係全部I,II,III類戶口都有咁既限制?

師兄解決到未? 我打電話都係叫我親身上去

引用:
原帖由 kaazaaf 於 2021-7-9 08:21 PM 發表

原來這樣,長知識,
再次謝謝師兄
意思係支付畫面有wechatpay hk揀?

引用:
原帖由 louishk 於 2021-8-10 09:42 PM 發表

不可以的。
新戶口會比較方便?
是的。
話時話我個陣都有個u盾 其實有咩用?

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-8-20 08:40 PM 發表

話時話我個陣都有個u盾 其實有咩用?
u盾係好多年前既產物了,當時智能手機少,要網上辦業務就要用u盾,以前就算入錢去支付寶都要用網上銀行
記唔記得以前香港都有D類似咁既野,HSBC都有,不過唔係插USB,係一個key gen

引用:
原帖由 wizardchan 於 2021-8-20 09:57 PM 發表

u盾係好多年前既產物了,當時智能手機少,要網上辦業務就要用u盾,以前就算入錢去支付寶都要用網上銀行
記唔記得以前香港都有D類似咁既野,HSBC都有,不過唔係插USB,係一個key gen
我知啦,香港叫保安編碼器

引用:
原帖由 Spyder 於 2021-8-10 13:25 發表

除非你每日轉賬超過2萬,否則都唔駛用U盾。個人建議你晌中山開返個 I 類,將杭州個戶口降去 II 類。

引用:
原帖由 zeuscho 於 2021-8-25 01:14 PM 發表

除非你每日轉賬超過2萬,否則都唔駛用U盾。個人建議你晌中山開返個 I 類,將杭州個戶口降去 II 類。
收到唔該

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]