• 瀏覽: 183,801
  • 回覆: 1,262
  • 追帖: 71
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-8-9 03:46 AM 分割
內地銀行戶口討論專帖 (請留意#1)
各會員:

有關內地銀行戶口的問題, 請集中在此帖討論.

嚴禁於本帖吹水或討論與內地銀行戶口無關的話題,違規者可被扣分甚至禁言,多謝合作。

中國版版主示

回覆 引用 TOP

小弟明日會到振華支行工商銀行開卡
如明日成功可否立即入錢?即有即用?

引用:
原帖由 joeli852018 於 2018-12-7 01:19 AM 發表

小弟明日會到振華支行工商銀行開卡
如明日成功可否立即入錢?即有即用?
係,出左卡,去入錢機入錢,綁埋支付寶同微信支付,好方便。早幾日我嚮聯合廣場間工商銀行開戶,20分鐘左右就出到卡。

回覆 引用 TOP

振華支行開戶口Report
真心多謝C兄提供呢間支行
百無人士都可以順利開到戶口

引用:
原帖由 seanhu 於 2018-12-7 06:35 發表

振華支行開戶口Report
真心多謝C兄提供呢間支行
百無人士都可以順利開到戶口
佢要唔要香港地址證明?

引用:
原帖由 daver 於 2018-12-7 09:53 AM 發表

佢要唔要香港地址證明?
只填地址,不需証明

回覆 引用 TOP

今日都成功係振華支行到開戶,我只是為多一個後備,所以沒做支付寶果的綁定。
所有文件都沒睇過,跟住部機話入的咩就入,最後記得取消手機短信功能,免費三個月炸。
之後職員有幫我下載中國工商銀行同融e生活 app,咁就可以係 app 轉帳。

請問有無存款額最低要求 ?
引用:
原帖由 dccoll 於 2018-12-8 12:27 AM 發表

今日都成功係振華支行到開戶,我只是為多一個後備,所以沒做支付寶果的綁定。
所有文件都沒睇過,跟住部機話入的咩就入,最後記得取消手機短信功能,免費三個月炸。
之後職員有幫我下載中國工商銀行同融e生活 app,咁就可以係 app 轉帳。 ...

存入1仟24小時,第二日可即時攞番

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eva2112 於 2018-12-8 02:58 AM 發表

請問有無存款額最低要求 ?

佢冇要求,叫我入幾百蚊落去。
我入咗1000 
記住個戶口每半年就動一動

而家係咪連出世地址要寫埋

引用:
原帖由 goalcheng 於 2018-12-10 12:06 AM 發表

而家係咪連出世地址要寫埋
應該係出生地,如果係香港出世,揀中國香港。

回覆 引用 TOP

中銀開戶係唔係要深圳地址

Click便入我的Blog -----> http://hk.myblog.yahoo.com

紅石門

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daver  

你個意思係入到建行手機銀行APP入面有個龍支付, 可以用個一張虛擬卡綁支付寶/微信支付去做收支?
有龍支付+本身張龍卡通 = 可以理解為有2個戶口?
係。入龍支付 -> 建行錢包 -> 建行錢包賬號
下面有「銀聯卡號」。為左自已既資金安全,平時我用網上服務綁卡一定係綁呢個,唔會綁實卡卡面0個張。

BE57 ONE
有無人用過工行手機銀行轉帳?
我試轉帳去國內另一銀行,打完收款人a/c之後下一步
要入兩次支付密碼,入左卡密碼失敗,之後總共試左3次都失敗鎖左攞唔到sms碼,
之後先發現收到sms,
現在要24小時解鎖,
請問入兩次的支付密碼,其實係咪入sms收到既驗證碼

回覆 引用 TOP

主題標籤 #中國
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]