• 瀏覽: 264,260
  • 回覆: 12
  • 追帖: 81
本主題由 冬天的冰雪 於 2021-10-13 02:56 AM 提升
今日都成功係振華支行到開戶,我只是為多一個後備,所以沒做支付寶果的綁定。
所有文件都沒睇過,跟住部機話入的咩就入,最後記得取消手機短信功能,免費三個月炸。
之後職員有幫我下載中國工商銀行同融e生活 app,咁就可以係 app 轉帳。

熱賣及精選
引用:
原帖由 eva2112 於 2018-12-8 02:58 AM 發表

請問有無存款額最低要求 ?

佢冇要求,叫我入幾百蚊落去。
我入咗1000 
記住個戶口每半年就動一動

我用另一個銀行戶口,冇用呢個

我今早上工商 check acc, 發現左筆不明消費,大家有冇試過?
我呢張是後備卡,都冇綁定過什何野,我不是咁好彩被人盜用呀

附件

WhatsApp Image 2019-03-06 at 10.45.34.jpeg(80.89 KB)

2019-3-6 10:50 AM

WhatsApp Image 2019-03-06 at 10.45.34.jpeg

我自己有8達通,同埋我冇綁過手機用呢個戶口。
呢個交易是深夜4:33

我選左用(融e聯消息),都要收短信錢?

引用:
原帖由 hkrivaldo 於 2019-3-6 04:20 PM 發表

應該係信息費,每月兩蚊,如唔要可去銀行取消
我選左用(融e聯消息),都要收短信錢?

引用:
原帖由 hkrivaldo 於 2019-3-6 04:51 PM 發表

咁我就唔清楚
我開銀行嗰時佢問我要唔要短訊通知,每月兩蚊,我就話唔要。我見你話無啦啦俾人扣左兩蚊,就覺得有可能係扣短訊費
我果時都話左唔要的啦,因為我都爬好哂文,的師兄給哂資訊我們。
同埋如果是短訊費,唔應該落港鐵 深圳
唉,被人收錢都唔是問題,驚 Acc出事炸

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-3-6 05:10 PM 發表

用左融e聯冇收SMS就吾會扣兩蚊
最近check番近一年紀錄,都吾見有扣兩蚊SMS費用紀錄
大家有冇扣兩蚊SMS費用紀錄的經歷?明細有冇是話扣咩錢。

引用:
原帖由 zeuscho 於 2019-3-7 09:22 AM 發表

你係咪拍卡時成個銀包過閘?而家深圳地鐵支援銀聯閃付,你可能讀左卡自己唔知喎,同埋一般要一兩日後既凌晨先會有條數出來。
咁就有機啦,我3月3返過去,8達通同卡放埋一齊 . . .
有一次入左閘,出時用8達通出唔到
謝謝你的解答呀
雖然我都打左電話上去問,不過未有答覆,都話應該不是被盜用的。

引用:
原帖由 zeuscho 於 2019-3-7 09:22 AM 發表

你係咪拍卡時成個銀包過閘?而家深圳地鐵支援銀聯閃付,你可能讀左卡自己唔知喎,同埋一般要一兩日後既凌晨先會有條數出來。
師兄,全中呀,果邊打左電話返黎啦,check 到是坐過地鐵。
所以大家都要記得銀行卡同8達通要分開,唔好一齊去拍閘。
如果想要返果2元,可以帶同你的銀行卡同8達通,到地鐵的客服,講返扣多左錢就 ok 啦。

白癡事分享,完。

上星期同朋友去開電話卡&開戶口,可能果時已經3號波,唔多人上去,電話卡就是羅湖聯通開,都幾貴,頭4個月要99人仔一個月,之後就可以打上去熱線到轉5元月費一個月。
之後去國貿的工商開戶,果到的員工都好熟手,我又之前同朋友講過,所以佢自己整到,我就行埋一邊填信用卡的申請表,如果成功,就會2星期左右發短信去登記手機通知上返去拿。我的銀行戶口唔是國貿的工商開的,不知出唔出給我呢,哈哈。

準備如下:
內地電話號碼 
回鄉証、香港身份證
稅單(稅報編碼係TIN***,要全個編號)
住址証明,3個月內的
3000人仔 (最好4千) (3000人仔1個月唔動得)

引用:
原帖由 dccoll 於 2019-8-6 04:16 PM 發表

上星期同朋友去開電話卡&開戶口,可能果時已經3號波,唔多人上去,電話卡就是羅湖聯通開,都幾貴,頭4個月要99人仔一個月,之後就可以打上去熱線到轉5元月費一個月。
之後去國貿的工商開戶,果到的員工都好熟手,我又之前同朋友講過,所以佢自己整到,我就行埋一邊填信用卡的申請表,如果成功,就會2星期左右發短信去登記手機通知上返去拿。我的銀行戶口唔是國貿的工商開的,不知出唔出給我呢,哈哈。

準備如 ...
信用卡申請成功, 我冇收到短信,我上 app check 到的,我朋友就有收到短信通知進度。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]