註冊 登入

[其他] 韓國炒粉絲

韓國炒粉絲 E-mail 此主題給朋友

先將韓式粉絲浸透
甘筍,木耳,冬菇,洋葱,牛肉切絲,菠菜洗乾淨
牛肉用豉油,糖,少許胡椒粉,生粉醃
先爆香各種絲,倒入粉絲,菠菜,加豉油,水少許略炒
最後加上麻油拌勻即可

附件

2018-12-7 07:19 PM

熱賣及精選
澀澀
引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-7 07:19 PM 發表

先將韓式粉絲浸透
甘筍,木耳,冬菇,洋葱,牛肉切絲,菠菜洗乾淨
牛肉用豉油,糖,少許胡椒粉,生粉醃
先爆香各種絲,倒入粉絲,菠菜,加豉油,水少許略炒
最後加上麻油拌勻即可 ...
波菜有無加糖(嗰賣菜姐姐話咁整)但喺我覺得好似無分別,不過如果食「鬼佬種」嘅波菜又唔會有咁樣嗰口好澀。🥴

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-12-7 09:40 PM 發表

澀澀

波菜有無加糖(嗰賣菜姐姐話咁整)但喺我覺得好似無分別,不過如果食「鬼佬種」嘅波菜又唔會有咁樣嗰口好澀。🥴
無呀,買菠菜B,唔駛cut又唔苦

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-8 02:47 AM 發表

無呀,買菠菜B,唔駛cut又唔苦
喺咪就喺我講嗰隻外國種?香港好難揾到。係咪喺超級市場買?

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-12-8 12:27 PM 發表

喺咪就喺我講嗰隻外國種?香港好難揾到。係咪喺超級市場買?
唔知你指係邊種,不過係超市揾到,菠菜b冇你所指既苦味

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-8 12:29 PM 發表

唔知你指係邊種,不過係超市揾到,菠菜b冇你所指既苦味
我所知嘅外國種得葉望落去好似豆苗咁,我比較鐘意呢隻多過一棵過。喺咪是但超市(周街定胃康)就有?

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-12-8 12:35 PM 發表

我所知嘅外國種得葉望落去好似豆苗咁,我比較鐘意呢隻多過一棵過。喺咪是但超市(周街定胃康)就有?
我唔知係咪所有超市都有啊
不過自己隨心加啦
其實減肉變成素菜
有版友話家人煮會加蝦,蜆肉啊

明明係撈粉絲,不過應該都幾好食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-8 12:41 PM 發表

我唔知係咪所有超市都有啊
不過自己隨心加啦
其實減肉變成素菜
有版友話家人煮會加蝦,蜆肉啊
乜配答都好嘅自己鐘意就得喇,咁我都要揾下先。咁嗰粉絲洗唔洗出水過冷河?我未食過韓國粉絲

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-12-8 12:53 PM 發表

乜配答都好嘅自己鐘意就得喇,咁我都要揾下先。咁嗰粉絲洗唔洗出水過冷河?我未食過韓國粉絲
我係浸軟去炒

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-8 09:40 PM 發表

我係浸軟去炒
呢種索唔索水?

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-12-8 10:18 PM 發表

呢種索唔索水?
好似唔多索水浸完水唔會少好多

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-8 10:21 PM 發表

好似唔多索水浸完水唔會少好多
邊度有得買?又係超級市場?

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2018-12-8 10:32 PM 發表

邊度有得買?又係超級市場?
超級市場有冇呀?要睇睇,尖沙咀金巴利街,好多韓國店鋪一定有

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2018-12-8 10:43 PM 發表

超級市場有冇呀?要睇睇,尖沙咀金巴利街,好多韓國店鋪一定有
我都估到你咁講。☺️
可唔可以影嚟睇睇邊隻😐

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。