• 瀏覽: 13,422
  • 回覆: 76
琴日响深圳睇咗IMAX 3D,講講少少感想

有劇透,留意

整個故事類似Thor嘅海底版,係講海族Atlantis兄弟爭權嘅故事,一個為統治海底兼海上世界,一個為保護世界,弟弟用武力爭取非官方銜頭,大哥則尋遍世界搵到真正代表國王嘅trident,Nicole Kidman做母后,呢套做人類老竇果個,其實就係星戰前傳2做Jango Fett 果個

整套電影由頭打到尾,好多場打鬥,又有奪寶奇兵式探險尋寶,3D效果來講算唔錯,d水點或打鬥都很多飛出銀幕感覺嘅鏡頭

講下特效,亦係此片一個賣點,老實講,開頭睇其實太假,好多海底鏡頭似睇動畫,但唔知點解,套戯中段開始特效便突飛猛進,好咗好多

故事算豐富,角色多到嚇人,重要成個畫面都係,的確有d超乎想像,魚蝦蟹兵團你諗到都有

好多精采鏡頭情節係响trailer無曝光,所以睇得幾過癮

自己較喜歡中段後嘅戲份,如希臘戲份,好重打機feel,大戰海量異形魚恐怖嚇人,到海底兩大勢力大戰都精彩好睇

(重要劇透)重遇母后那場好有楊過重遇小龍女feel,連環境都似

那件Aquaman經典黃金戰衣,見到真有點感動

片尾得一個彩蛋,唔係講其他正義聯盟,係為續集鋪路

DC d片係的確較stylish,幾個主配角都唔錯,溫子仁唔拍恐佈片拍特技片一樣在行

附件

ask.jpg(120.14 KB)

2018-12-8 04:03 AM

熱賣及精選
咁睇套戲都唔錯

請問呢套嘅時間線係點?
正義聯盟之前?

引用:
原帖由 Bobic 於 2018-12-8 03:48 PM 發表

請問呢套嘅時間線係點?
正義聯盟之前?
無正式講, 根本提都無提正義聯盟 ,不過應該係之後

引用:
原帖由 Sampras.l 於 2018-12-8 03:31 PM 發表

咁睇套戲都唔錯
比我想像冇咁公式化, 同埋有啲鏡頭橋段係幾過癮

回覆 引用 TOP

dc應該好似marvel咁,逐個英雄出場,再舖排JL,觀眾先有代入感

大事大非  法律第二
引用:
原帖由 taifat 於 2018-12-8 05:22 PM 發表

dc應該好似marvel咁,逐個英雄出場,再舖排JL,觀眾先有代入感
就係差響呢度, 不過而家超人又唔做, 蝙蝠俠又唔知邊個做, 得神奇女俠拍緊, 我諗佢哋要重新檢視成個系列

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2018-12-8 05:13 PM 發表

無正式講, 根本提都無提正義聯盟 ,不過應該係之後
因為睇 JL 佢好似識水底個女主角
又問佢借㦸
唔知今集又有冇交代關係

跟翻漫畫造型都仲有啲興趣睇,成個拾荒者咁咪喇🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️

窮到冇錢買Leica..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cominsyu 於 2018-12-9 12:01 AM 發表

有人發感言,海王抄襲寶蓮燈故事情節
有dd似,有一段我自己都話似神鵰俠侶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bobic 於 2018-12-8 08:51 PM 發表

因為睇 JL 佢好似識水底個女主角
又問佢借㦸
唔知今集又有冇交代關係
啱啱睇番JL,肯定係呢套之前,海女JL應係第一次同Aquaman見面,而且JL個度應唔算係Atlantis,睇過呢套你就知Atlantis係大城市,要坐車入,超高科技

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2018-12-9 01:31 AM 發表

啱啱睇番JL,肯定係呢套之前,海女JL應係第一次同Aquaman見面,而且JL個度應唔算係Atlantis,睇過呢套你就知Atlantis係大城市,要坐車入,超高科技
謝謝
唔記得咗大陸 7 號上
早知過去睇

引用:
原帖由 Bobic 於 2018-12-9 02:10 AM 發表

謝謝
唔記得咗大陸 7 號上
早知過去睇
大陸網民評論普遍十個有九個 讚.... 有些人話會再睇多兩次 甚至三次...  真係好期待呢套戲

回覆 引用 TOP

女主角幾靚, 由頭打到尾絕無冷場

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]