• 瀏覽: 53,217
  • 回覆: 193
  • 追帖: 4
本主題由 Baby127 於 2020-4-22 12:48 PM 下沉
本人係第一次在討論區開帖, 真心希望想學好瑜伽的朋友唔好誤墮不專業的學校。

我於今年6月參加了一間在荔枝角瑜伽中心的200小時的導師課程 (H 字頭), 我上了150小時, 最終都放棄了, 自己退學。當初選這家學校是因為這課程是part time的, 上二四六, 原訂10月下旬結束。我有正當職業, 報此課程是真心想了解這運動, 唔係淨係為張証書。

當中太多細節不能盡錄, 簡列幾項你們自己衡量吧!

1) 我參加的是瑜伽導師課程,並不是一般的瑜伽練習。但學校安排的導師,間中會是上屆畢業(不足半年)並未有任何教學經驗的同校瑜伽畢業生。

2) 考試標准由單一老師決定, 口頭或whatsapp講。今日講一套, 下次問又可能不一樣。沒有清楚指引, 學生難以適從。最主要是討好老師, 極受氣。

3) 不同程度的學生一起上課,有些信息 (例如考試要求) 是在我上課第100+小時後提出,但同班有10+小時的同學,對我來說,準備時間也相對減少。 

4) 好深刻的一句話, 在第一次實習教班, 老師第一句比評語不是鼓勵說話, 而是在成班面前話 "拿, 唔好話我針對你" , 試問這是做老師應該說的話嗎? 這是瑜伽修行嗎?

信我, 真心想學, 不要在這學。錢多玩下又唔怕受氣, 就參加吧。

熱賣及精選
H ?

引用:
原帖由 leechan 於 2018-12-10 10:40 PM 發表

H ?
唔出名。。無講出黎無識

引用:
原帖由 leechan 於 2018-12-10 10:40 PM 發表

H ?
Happiness?

回覆 引用 TOP

唔開名了。。無幾多間。。總知就浪費金錢時間。。仲一肚氣。。到最後我話退學。。諗住寫番個email比學校交代清楚, 佢叫我寄信。。我想留個record, 話想email。。個one man bank 校長兼老師竟然話寄得架喇。。我唔知個email有無人覆。。連一個email都無的學校。。我真係無言。總知, 我退學係唔想再受佢氣。

各位想學習的朋友, 自己考慮清楚。 

點解當初會join?

去印度學啦,學習習氣氛好過香港.  我係D 字頭間野比左2萬6咪又係放棄左,過左無耐就去左印度學.  密集式既訓練真係考你意志同體能,yoga philosophy 真係好正,enjoy yourself 

引用:
原帖由 yeunga 於 2018-12-14 10:50 PM 發表

點解當初會join?
全因為時間就到上班時間, 二四晚加六全日。而且無諗到會咁衰。。諗住教瑜伽衰極有個譜囉。。連老師都粗魯都死。。點會教得好。

市面真係多咗好多RYT課程讀,大拿拿攞咁多錢出嚟認真要小心揀

引用:
原帖由 樹上肥肥師姐 於 2018-12-17 04:48 PM 發表

市面真係多咗好多RYT課程讀,大拿拿攞咁多錢出嚟認真要小心揀
諗住再報。。。比較緊

引用:
原帖由 Sillyhapheyo 於 2018-12-17 08:26 AM 發表

去印度學啦,學習習氣氛好過香港.  我係D 字頭間野比左2萬6咪又係放棄左,過左無耐就去左印度學.  密集式既訓練真係考你意志同體能,yoga philosophy 真係好正,enjoy yourself  ...
請問你跟邊間學?

引用:
原帖由 Rabbita1 於 2018-12-17 08:06 PM 發表

諗住再報。。。比較緊
建議你去試左堂先,feel下先,或者問下d舊生,唔使心急join, 大拿拿幾皮。

回覆 引用 TOP

根本家阿豬阿狗都可以開瑜珈導師班

引用:
原帖由 Rabbita1 於 2018-12-17 08:06 PM 發表

諗住再報。。。比較緊
去中環印度人開果間啦

引用:
原帖由 mplin21 於 2018-12-17 11:24 PM 發表

根本家阿豬阿狗都可以開瑜珈導師班
我咪誤中呀豬呀狗陷阱囉。。後來我寫信去yoga alliance ...佢地好多野都唔involve.. 而家YA仲跟進緊。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]