• 瀏覽: 14,836
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
準備出架新車、但爭札緊2.5定3.5好;家庭用、平日高速/市區各一半;家用車理應2.5夠用、但想出架3.5任性下;有朋友揸開2.5但唔識人有揸3.5所以唔知實際用車表現

官方數據其實3.5都吸引
3.5 - 10.5km/L
2.5 - 11.5km/L

有無朋友分享下

精選汽車
比得起油錢,一定3.5

回覆 引用 TOP

3.5 平均3~3.5一公里

好貴

回覆 引用 TOP

買3.5吧!包你無投訴,買2.4你一定後悔,我揸緊3.5 Vellfire非常好力,仲要入埋V-Power,好力到無朋友

引用:
原帖由 燃燒青春 於 2018-12-20 10:07 AM 發表

3.5 平均3~3.5一公里
我見有啲朋友覆$1.8都得、有啲都講$2.1-2.6;但$3以上就真唔抵玩, 係咪長著車頭開冷氣?

回覆 引用 TOP

2.1~2.6我都冇乜聽過,你自己上網再搵下資料,😉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 88288 於 2018-12-20 10:37 AM 發表

買3.5吧!包你無投訴,買2.4你一定後悔,我揸緊3.5 Vellfire非常好力,仲要入埋V-Power,好力到無朋友
題外話,想問下操控點,掟變飄吾飄?直路3.5爆吾爆得贏odyssey 尼d矯身2.5?

引用:
原帖由 Dungiveup 於 2018-12-20 12:43 PM 發表

題外話,想問下操控點,掟變飄吾飄?直路3.5爆吾爆得贏odyssey 尼d矯身2.5?
如果係原廠車無改快入灣當然差D啦!我就一落地就換左4條呔(S001)鈴(Rays19寸鍛鈴)4枝Rsr避震,入灣就定好多啦!踩深D直原係比到你,一定買3.5無得走雞

引用:
原帖由 88288 於 2018-12-20 06:54 PM 發表

如果係原廠車無改快入灣當然差D啦!我就一落地就換左4條呔(S001)鈴(Rays19寸鍛鈴)4枝Rsr避震,入灣就定好多啦!踩深D直原係比到你,一定買3.5無得走雞
即原裝要掂!?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Dungiveup 於 2018-12-20 12:43 PM 發表

我 9成香港島市區
油卡 -2.3, 大約 $3/km
一定爆得贏 odyssey, 但請先改 brake. 架車易放難收,原裝 Brake 好唔掂。facelift 已轉孖庶,但都唔係好夠

引用:
原帖由 joma918 於 2018-12-23 11:17 PM 發表

我 9成香港島市區
油卡 -2.3, 大約 $3/km
一定爆得贏 odyssey, 但請先改 brake. 架車易放難收,原裝 Brake 好唔掂。facelift 已轉孖庶,但都唔係好夠
買呢D車來爆? 等如買套西裝做運動,奇怪?

引用:
原帖由 chantinlung 於 2018-12-24 12:50 PM 發表

買呢D車來爆? 等如買套西裝做運動,奇怪?
ching,路上面大把alphard系highway爆到7彩

引用:
原帖由 Dungiveup 於 2018-12-24 01:02 PM 發表

ching,路上面大把alphard系highway爆到7彩
唔多覺。揸得快,超速常見過,爆唔到佢啦。

回覆 引用 TOP

同意樓上師兄,超速同爆兩回事,alphard 3.5 點倫到佢叫快

主題標籤 #alpha
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]