• 瀏覽: 1,542
  • 回覆: 15
話說深圳地鐵上年年尾開始隨時有載客飛站措施,咁今日上深圳玩,搭搭吓車去到6點左右見到有車載客飛過,當時影唔切,7點左右終於影到列車載客飛站

繁忙時間深圳地鐵1號線係3分鐘一班到,不過飛站車嗰兩班係隔前車成5分鐘,相信係追時間先飛,跟住6-7點喺大新同鯉魚門之間來回搭咗幾次,有啲班次雖然有明顯delay,不過都坐唔中飛站車

預告定先,聽日同今個星期六大陸都唔係假期,有時間嘅話再喺車上影飛站片

https://youtu.be/HGIhVsWbp8s

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
冇客+delay

飛站都不難理解

回覆 引用 TOP

廣州十幾年前就有呢樣野
3號線在delay嚴重的時候為趕時間會飛站,大多數出現在在廣州塔-崗頂區間,車內會廣播叫乘客去下一站轉回頭車。意在盡量避免骨牌效應,將delay對運量的影響減至最低。

引用:
原帖由 凈chikn食peanut 於 2018-12-26 01:35 發表

廣州十幾年前就有呢樣野
3號線在delay嚴重的時候為趕時間會飛站,大多數出現在在廣州塔-崗頂區間,車內會廣播叫乘客去下一站轉回頭車。意在盡量避免骨牌效應,將delay對運量的影響減至最低。 ...
廣州3號線真係無眼睇........

'Never argue with an idiot .  They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 凈chikn食peanut 於 2018-12-26 01:35 發表

廣州十幾年前就有呢樣野
3號線在delay嚴重的時候為趕時間會飛站,大多數出現在在廣州塔-崗頂區間,車內會廣播叫乘客去下一站轉回頭車。意在盡量避免骨牌效應,將delay對運量的影響減至最低。 ...
地鐵都會飛站?!飛站前係唔係有廣播叫人落定等下班?

光明去深圳?搭高鐵啦。
坪山去深圳?搭動車啦。
常平去深圳?搭火車啦。
平湖去深圳?搭動車啦。
唐家灣去珠海?搭城軌啦。
九龍去深圳?2018年開始可以搭高鐵啦。
引用:
原帖由 miklcct 於 2018-12-27 12:03 PM 發表

以深圳地鐵嚟講,月台係唔會播嚟緊嗰班係唔會停站,車上好似早一兩個站先通知

琴晚繁忙時間又北上搭1號線,點知整體delay得唔多,揀咗一兩班同前車隔成4-5分鐘,最後搭咗咁多個站都冇飛過站,等星期六再試

回覆 引用 TOP

如果發生係香港
實比班西客x死

愛車:
KTL : A259/A290
TWL: A163/A238
ISL:   A175/A250
引用:
原帖由 miklcct 於 2018-12-27 12:03 PM 發表

好似系飛站果陣先會在列車內廣播,不過唔肯定,因為小弟從來未坐過。
不過經常在月台睇到飛站車,特別系亞運前仲系3卡的年代系日日都有。呢D車有時系滿載,有時系空車。空車估計系要調車去多人的車站(客村、體育西、崗頂、珠江新城)疏客。月台上系無廣播的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ☆達銘☆ 於 2018-12-27 12:29 PM 發表

如果發生係香港
實比班西客x死
前日5點喺羅湖等1號線嗰陣,竟然連續兩部車落完客不載客走人,估計其中一班去老街起載,當時已經聽到有人話「有冇搞錯」,一睇就知正宗香港人嚟

無論係連續兩班不載客定飛站車,大部分人都冇乜反應,可能深圳啲人已經習以為常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ☆達銘☆ 於 2018-12-27 12:29 PM 發表

如果發生係香港
實比班西客x死
香港都試過。

是否與客流舒緩措施相關?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jiyue2009 於 2018-12-29 01:41 AM 發表

香港都試過。
香港嗰啲唔同,除咗車長問題(停咗站唔關開門),一係成個站封晒(佔中同縱火嗰次),一係直通車,依啲全部係乘客預期到嘅事,正常唔會話等緊車嘅人見到班車飛過而又冇廣播,亦唔會臨到個站先話唔停

回覆 引用 TOP

如果兩個方向都delay
個客呢邊飛左個站, 下站過對面搭回頭車, 又比佢飛站, 咁咪玩死

回覆 引用 TOP

頭先又上深圳搭1號線,終於搭到飛站車,不過搭得1次咁大把

五點九到由車公廟搭過機場東方向,其實delay唔算明顯,同前車隔接近4分鐘,去到僑城東開完車,忽然聽到廣播話下個站華僑城唔停站,即刻錄低,全速飛站,跟住連顯示屏同廣播都轉唔切,入面啲乘客冇任何反應,可能見慣晒

早幾個字左右喺車公廟等運到嗰陣,聽到有客(講普通話)同保安問前個站香蜜湖飛咗站,搭返轉頭會唔會又飛,個保安答唔到佢(順便覆埋樓上嗰位師兄)

感覺上轉車站前嗰個站同多人個方向多數會飛,可能要俾客快啲到轉車站轉車

https://youtu.be/UVGui7n_rxo

引用:
原帖由 北潭坳 於 2018-12-29 09:37 PM 發表

頭先又上深圳搭1號線,終於搭到飛站車,不過搭得1次咁大把

五點九到由車公廟搭過機場東方向,其實delay唔算明顯,同前車隔接近4分鐘,去到僑城東開完車,忽然聽到廣播話下個站華僑城唔停站,即刻錄低,全速飛站,跟住連顯示屏同廣播都轉唔切,入面啲乘客冇任何反應,可能見慣晒

早幾個字左右喺車公廟等運到嗰陣,聽到有客(講普通話)同保安問前個站香蜜湖飛咗站,搭返轉頭 ...
廣州地鐵14號線都係做呢樣,叫做大站停車

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]