• 瀏覽: 31,342
  • 回覆: 396
  • 追帖: 15
以往,使用“回鄉證”,“台胞證”的港澳台旅客在12306網站進行用戶註冊和添加常用聯繫人時,需要先在網站註冊,再去車站窗口核驗證件,註冊時還需使用內地的手機號進行短信驗證。優化流程後,手機號碼改為選填項,旅客根據證件填寫姓名,證件號碼,出生日期和證件有效期截止日期等信息後,即可通過身份信息核驗,全部流程可在網上辦理。

隨著廣深港高鐵香港段的開通運營,乘坐高鐵出行的港澳台旅客日益增多,在12306網站註冊購票的港澳台旅客大量增加。為了進一步便捷港澳台旅客購票,鐵路部門在國家有關部門的大力支持下,研究制定了“回鄉證”,“台胞證”網上註冊核驗優化方案。
目前,除“回鄉證”,“台胞證”外,居民身份證,港澳台居民居住證,外國人永久居留身份證三種證件,均可實現12306網站聯網核驗。鐵路部門將持續對12306網站的頁面,以及註冊,購票流程進行優化,創新服務內容,努力改善旅客購票體驗。
來源:12306

熱賣及精選
引用:
原帖由 babypanda 於 2018-12-26 07:26 PM 發表

以往,使用“回鄉證”,“台胞證”的港澳台旅客在12306網站進行用戶註冊和添加常用聯繫人時,需要先在網站註冊,再去車站窗口核驗證件,註冊時還需使用內地的手機號進行短信驗證。優化流程後,手機號碼改為選填項,旅客根據證件填寫姓名,證件號碼,出生日期和證件有效期截止日期等信息後,即可通過身份信息核驗,全部流程可在網上辦理。

隨著廣深港高鐵香港段的開通運 ...
港鐵購票網可以執了!

國鐵萬歲

要自強,先自主
要自由,先自律
試完出post 😻

今晚幫大人開多個 account 搶票先

引用:
原帖由 babypanda 於 2018-12-26 08:14 PM 發表

港鐵購票網可以執了!
根本上就係各有各賣,你估個個香港人都會申請12306 account 咩,大部分都係去返港鐵買
港鐵網仲有旅行社都會用

引用:
原帖由 tkglobe 於 2018-12-27 09:39 AM 發表

根本上就係各有各賣,你估個個香港人都會申請12306 account 咩,大部分都係去返港鐵買
港鐵網仲有旅行社都會用
我啱啱重新申請咗,攪掂

嘩,今次福街鳥,西九唔夠12306機啊

唔該拆晒的士站個邊所有期鐵機換12306機吧。

引用:
原帖由 tkglobe 於 2018-12-27 09:39 AM 發表

港鐵網仲有旅行社都會用
請問買內地段港鐵網可以買到嗎?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 27/12/2018 10:15 發表

我啱啱重新申請咗,攪掂
依家就係唔洗手機號碼都開得12306,配埋二代芯片卡仲可以用機。上面某人真井底了,仲各有各賣,咩年代

Anti-DDG=GW(f)MJT
特此聲明:jeff-chansk非本人開設分身帳戶,而且本人沒有分身帳戶;言論不代表本人立場,一切言論與在外華洋瓜葛與本人無關,同時將會保留法律追究權利。懇請某人自重。
引用:
原帖由 babypanda 於 2018-12-27 11:14 AM 發表

買唔到,本身經港鐵買既都係香港段

引用:
原帖由 jeff_chansk 於 2018-12-27 11:16 AM 發表

依家就係唔洗手機號碼都開得12306,配埋二代芯片卡仲可以用機。上面某人真井底了,仲各有各賣,咩年代
期鐵個系統退改簽都煩,真係無乜需要用到。

引用:
原帖由 babypanda 於 2018-12-27 11:14 AM 發表

全內地段?唔得

引用:
原帖由 jeff_chansk 於 2018-12-27 11:16 AM 發表

所以等多四年,換埋二代回鄉咭就可以用埋自助取票機,不過就算而家都可以話X之你期鐵

引用:

開得到唔代表一定要開,我淨買香港段點解一定要用12306,呢個係需唔需要既問題
咁事實上亦係各有各賣
你唔用港鐵系統,唔代表冇人用,有12306亦唔代表其他人一定會用,亦唔可以強迫人用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]