註冊 登入

[其他] 中伏,第一次跟大寒就領嘢!

引用:
原帖由 cch2801 於 2018-12-29 17:07 發表

公道講句,產品就大寒差小小,價錢又平小小,但導游就真係第一班同第七班,達美贏成條街,佢唔會叫你買呢樣買果樣,又唔會改程,最慶就係俾面色你睇,派房卡時好似叫狗咁,你話激唔激氣! ...
跟過達美多次, 未試過佢地D導遊唔滿意. 達美都試過改行程, 不過都係將第一日同第二日行程景點對調. 不過多點都跟足行程紙; 總之唔會加景點.

'Don't ever argue with an idiot ...They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行
熱賣及精選
引用:
原帖由 Mag-KK 於 2018-12-29 17:47 發表

當時真係有團友少咗張咭,原來
有個團友攞多張小朋友既回鄉咭,好彩佢冇攞完放落袋就走人...
呢個真係好彩, 如果唔係導遊要揹鑊

'Don't ever argue with an idiot ...They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行
引用:
原帖由 wilsonts 於 2018-12-29 05:50 PM 發表

跟過達美多次, 未試過佢地D導遊唔滿意. 達美都試過改行程, 不過都係將第一日同第二日行程景點對調. 不過多點都跟足行程紙; 總之唔會加景點.
達美係做得唔錯,可惜我通常好遲報名,啱心水團好快full,所以又要去幫襯大寒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonts 於 2018-12-29 05:51 PM 發表

呢個真係好彩, 如果唔係導遊要揹鑊
今次回程冇咗問卷,如果有我一定寫佢唔合格

引用:
原帖由 Mag-KK 於 2018-12-29 17:56 發表

今次回程冇咗問卷,如果有我一定寫佢唔合格
如果講衰, 我上次去中山就仲衰 (唔係大寒)

開頭都正常, 去到DAY 2 係南沙去東莞食晚飯 (當時係16:30); 本來話食頭圍, 但係架車上高速我就知出事, 因為架車唔係朝東莞方向, 而係去左廣州方向, 跟住差唔多到廣州落高速走回頭路; 結果由頭圍變尾圍....... 食完已經20:00, 人已經上曬車, 導遊仲係餐廳門口同人吹水.......

去到深圳灣已經係21:30; 到福田係22:00; 返到屋企接近00:00 +1. D人都話點解無問卷, 家父話佢禁仲敢比咩~

我第一次JOIN (有人去唔到我地頂上), 結果即時被我BLACKLIST.

2017貴州行

回覆 引用 TOP

呢間根本唔會試

回覆 引用 TOP

見咁多人投訴,我又講一下最近去的一個三天團。導遊態度吾錯有禮貌,但吾專業,成日講錯資料,夠胆話酒店有8仟間房,痴線!第一晚食晚飯已經講好第二日10點checkout, 到左第二日早上10點喺大堂見吾倒導遊,打電話比佢,佢話改左11點,原來早一晚導遊帶團友自費出外宵夜,應部份團友要求改11點。我無去宵夜,佢吾通知我。未完,第二日11點開車去食飯原來要3小時,終於2點先去到餐廳,部份餸菜已凍,仲要被餐廳詐形話我地遲到,頂佢個肺。

根據經驗,大時大節跟大陸知線團係要有心理準備有好多part time導遊。我25號出發,7:30去到福田口岸,有大約過百團達美,大約200團大航,計埋味力之旅,領華等等,邊有咁多導遊,非繁忙日子食谷種。

引用:
原帖由 bs_yyy 於 2018-12-29 19:57 發表

見咁多人投訴,我又講一下最近去的一個三天團。導遊態度吾錯有禮貌,但吾專業,成日講錯資料,夠胆話酒店有8仟間房,痴線!第一晚食晚飯已經講好第二日10點checkout, 到左第二日早上10點喺大堂見吾倒導遊,打電話比佢,佢話改左11點,原來早一晚導遊帶團友自費出外宵夜,應部份團友要求改11點。我無去宵夜,佢吾通知我。未完,第二日11點開車去食飯原來要3小時,終於2點先去到餐廳,部份餸菜已凍,仲要被餐 ...
改時間唔通知呢個錯誤都好低級下.
第二日食飯路上有無不能預計事情發生? 如果有無得講, 無禁就係導遊問題.

2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bs_yyy 於 2018-12-29 20:03 發表

根據經驗,大時大節跟大陸知線團係要有心理準備有好多part time導遊。我25號出發,7:30去到福田口岸,有大約過百團達美,大約200團大航,計埋味力之旅,領華等等,邊有咁多導遊,非繁忙日子食谷種。 ...
大時大節就當然要搵人幫. 記得有15年跟滙X去江西, 個導遊都話佢平時好少帶團, 平時都係係滙X做財部. 唔夠人先出來.
去到舊年見返佢, 佢仲認得我. 家母話佢又認得你禁好野, 我講左單野比佢聽後, 家母話發生左D禁難忘GE事, 人地唔記得你都幾難.

2017貴州行
達美個網頁呢幾個月晤知做乜鬼,成團資料睇唔倒,唯一就係要打熱線,先知有乜成團,超麻煩,唔方便。

引用:
原帖由 wilsonts 於 2018-12-29 08:33 PM 發表

大時大節就當然要搵人幫. 記得有15年跟滙X去江西, 個導遊都話佢平時好少帶團, 平時都係係滙X做財部. 唔夠人先出來.
去到舊年見返佢, 佢仲認得我. 家母話佢又認得你禁好野, 我講左單野比佢聽後, 家母話發生左D禁難忘GE事, 人地唔記得你都幾難. ...
有故仔聽🤫

引用:
原帖由 cch2801 於 2018-12-29 20:34 發表

達美個網頁呢幾個月晤知做乜鬼,成團資料睇唔倒,唯一就係要打熱線,先知有乜成團,超麻煩,唔方便。
本來今個月想睇下佢有咩長線團玩, 但咩都睇唔到, 結果跟左第二間公司去桂林.

2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 weisacmei 於 2018-12-29 20:38 發表

有故仔聽🤫
個次係高速肚痛話要去洗手間. 導遊話無問題; 司機話半個鐘後會到服務區, 但最後竟然過服務區不進, 去到最後導遊見我個樣頂唔順叫司機落高速, 司機又唔肯. 話前面好快有服務區; 結果去到最後忍唔住要車尾解決. 去到服務區, 團友問我有無事, 我同佢地SAY SORRY. 團友無怪我, 而係怪個司機話點解我一早出左聲而佢又唔停服務區. 話半個鐘後有洗手間; 結果係差唔多2個鐘. 司機去到服務區要噴空氣清新劑. 仲話個朝已經見到我個面色變得好難睇~

2017貴州行
引用:
原帖由 wilsonts 於 2018-12-29 08:47 PM 發表

個次係高速肚痛話要去洗手間. 導遊話無問題; 司機話半個鐘後會到服務區, 但最後竟然過服務區不進, 去到最後導遊見我個樣頂唔順叫司機落高速, 司機又唔肯. 話前面好快有服務區; 結果去到最後忍唔住要車尾解決. 去到服務區, 團友問我有無事, 我同佢地SAY SORRY. 團友無怪我, 而係怪個司機話點解我一早出左聲而佢又唔停服務區. 話半個鐘後有洗手間; 結果係差唔多2個鐘. 司機去到服務 ...
記得鳥,好似由江西落河源條高速!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。