註冊 登入

(勸世)真係要諗清楚先好入地盤

(勸世)真係要諗清楚先好入地盤 E-mail 此主題給朋友

我一年前已經講左個市開始淡
由今年七月開始結構三寶(釘板石屎扎鐵)已經唔係好搵到工
遲啲會推到泥水風火水電
cic一出黎好多都要失業
個市起碼靜到下年
除非你識人
唔係以家先想入行要諗真啲

精選樓盤
有幾淡?淡得過沙士?
我就係嗰年入行

引用:
原帖由 mick0114 於 2018-12-30 07:56 PM 發表

有幾淡?淡得過沙士?
我就係嗰年入行
沙士時公司什工250蚊都要做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iloveu39 於 2018-12-30 07:40 PM 發表

我一年前已經講左個市開始淡
由今年七月開始結構三寶(釘板石屎扎鐵)已經唔係好搵到工
遲啲會推到泥水風火水電
cic一出黎好多都要失業
個市起碼靜到下年
除非你識人
唔係以家先想入行要諗真啲 ...
咁要幾時入行,
行行都話死

回覆 引用 TOP

識人好過識字

回覆 引用 TOP

風火水電好好景

回覆 引用 TOP

樓主自己老闆無料無能力接就叫人唔好入。。。自己柒檢討下啦

[size=8]我問你有冇病唔係有冇柄呀!!!!

回覆 引用 TOP

有五科pass做護士有景

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 癲狗理2 於 2019-1-1 10:55 PM 發表

呢排係好淡不過係死管理果班,尤其是RSO死得最慘,由4年前新牌3萬8跌到現在得1萬2,10年牌由6萬跌到現在1萬8,唔知讀緊理大BSc EOSH及IVE Safety High Dip果班搞緊退學未?畢業後的一生做20年最高價值是1萬8,可能明年得1萬5。IVE工程High Dip剛畢業已經有1萬8,做5年就3萬中至4萬。 ...
根據狗哥定律 rso係免費唔洗錢

唔好意思,搭單一問

假如年過三十仲走去讀工程(建築學或土木)高級文憑會唔會好不智?

讀完出嚟會唔會有人請?

利申:本身得中五學歷,做開藍領

麻煩咁多位指點下細佬迷津

引用:
原帖由 黃鑫淼 於 2019-1-3 09:56 PM 發表

唔好意思,搭單一問

假如年過三十仲走去讀工程(建築學或土木)高級文憑會唔會好不智?

讀完出嚟會唔會有人請?

利申:本身得中五學歷,做開藍領

麻煩咁多位指點下細佬迷津 ...
讀咗就系自己,但你要冧下你系老西同一學歷但你冇經驗,你會揀邊個?

引用:
原帖由 ham 於 2019-1-3 10:14 PM 發表

讀咗就系自己,但你要冧下你系老西同一學歷但你冇經驗,你會揀邊個?
係啊,我就係明白呢個道理..
就係怕呢個年紀讀完出嚟又唔夠班後生爭,
一來我冇經驗二來而家一街大學生,競爭力的確冇乜

因為想讀返書呢樣野其實可以話係我心願,但真係諗唔到讀咩好

引用:
原帖由 黃鑫淼 於 2019-1-3 10:34 PM 發表

係啊,我就係明白呢個道理..
就係怕呢個年紀讀完出嚟又唔夠班後生爭,
一來我冇經驗二來而家一街大學生,競爭力的確冇乜

因為想讀返書呢樣野其實可以話係我心願,但真係諗唔到讀咩好 ...
如你想满足自己讀書的心願未讀,讀完點都揾到份皇家佬做,依嫁的皇家仔有證書就請

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。