• 瀏覽: 2,034
  • 回覆: 24

1969登月50周年
omega speedmaster professional與你見證

1979港鐵 + 中國改革開放40周年
Rado與你回味

1999澳門回歸20周年
omega co axial新世代

2009 samsung galaxy敢就十年
其實開臨時皇崗跑狗或者紅小去皇巴站會唔會方便啲呢?因為羅湖落馬州通宵要2邊出入境及海關也通宵。

1969登月50周年
omega speedmaster professional與你見證

Rado與你回味

其實可以在東鐵線24小時行駛既日子,即中秋、平安夜、除夕等24小時通關,但要國務院批准

1969登月50周年

Rado與你回味

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-1-1 10:04 AM 發表

西方節日就要啫

但除夕係真正普世節日。

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Year's_Day

仲有農曆新年。都要國務院批准咩?
通關時間更改要國務院批准

回覆 引用 TOP

其實已有皇崗24小時通關,市區有跑狗去皇崗,喺咪真喺大時大節要羅湖落馬州24小時先方便呢?

引用:
原帖由 救火佬 於 2019-1-1 10:15 AM 發表

其實已有皇崗24小時通關,市區有跑狗去皇崗,喺咪真喺大時大節要羅湖落馬州24小時先方便呢?
還有港珠澳大橋

不過大時大節的確唔夠

但仲有問題,要入境處海關職員開OT

回覆 引用 TOP

1969登月50周年

Rado與你回味

皇巴站日間仍是好多內地旅行團嘅駁腳點。
另外,如果冇客,跑狗晨早執曬。
回歸正題,能夠步行過關當然方便,但過關後交通配套又如何?唔好唔記得,羅湖褔田平時冇24小時通關,並沒有交通配套安排。
仲要考慮2地海關及出入境部門要OT 嘅問題。
最後全盤考慮使用量問題,如果皇崗大時大節搞唔掂,當然要加開另外嘅口岸(仲未計港珠澳),但也未必喺羅湖落馬洲,深圳灣臨時交通安排較方便。

引用:
原帖由 救火佬 於 2019-1-1 10:34 AM 發表

皇巴站日間仍是好多內地旅行團嘅駁腳點。
另外,如果冇客,跑狗晨早執曬。
回歸正題,能夠步行過關當然方便,但過關後交通配套又如何?唔好唔記得,羅湖褔田平時冇24小時通關,並沒有交通配套安排。
仲要考慮2地海關及出入境部門要OT 嘅問題。
最後全盤考慮使用量問題,如果皇崗大時大節搞唔掂,當然要加開另外嘅口岸(仲未計港珠澳),但也未必喺羅湖落馬洲,深圳灣臨時交通安排較方便。 ...
配套問題

剩係話香港嗰邊,本身港鐵全線都24小時通車,無問題

以我所知深圳地鐵大時大節都有延長服務時間

就算沒有,過咗關打的或打滴滴都方便好多

回覆 引用 TOP

要成班人由市區經地鐵網絡迫入去邊境,倒不如最簡單搞高鐵延長尾班車仲實際。雖然一樣要多方配合,一樣係難搞,但總比開羅湖關開福田關仲要開車站更方便。
但係,要咁夜番上內地其實可以要求d咩?大時大節,一早預左通宵過關係會咁樣,連香港本地交通都已經迫滿夜歸人士,已經有一大班職員要番夜去服務市民,試問仲有冇咁多人手去搞過關?都係一晚半晚,遊客醒嘅下次應該book定酒店,甚至玩夜d直接等頭班車番去一樣得。

引用:
原帖由 TwelfthLane 於 2019-1-1 11:36 AM 發表

要成班人由市區經地鐵網絡迫入去邊境,倒不如最簡單搞高鐵延長尾班車仲實際。雖然一樣要多方配合,一樣係難搞,但總比開羅湖關開福田關仲要開車站更方便。
但係,要咁夜番上內地其實可以要求d咩?大時大節,一早預左通宵過關係會咁樣,連香港本地交通都已經迫滿夜歸人士,已經有一大班職員要番夜去服務市民,試問仲有冇咁多人手去搞過關?都係一晚半晚,遊客醒嘅下次應該book定酒店,甚至玩夜d直接等頭班車番去一樣得。 ...
其實可以12點後加開高鐵往福田和深圳北,半小時一班直至3點,收100-120元一位都Ok!

引用:
原帖由 ss99 於 2019-1-1 02:47 PM 發表

其實可以12點後加開高鐵往福田和深圳北,半小時一班直至3點,收100-120元一位都Ok!
高鐵延長服務時間都要國務院批准,還要牽涉鐵路調車問題

如果為了這幾日而另外收一個價更加要鐵總和港鐵談判

相對羅湖24小時通關,原本港鐵都通宵服務,會簡單很多

引用:
原帖由 pp673445 於 2019-1-1 04:01 PM 發表

高鐵延長服務時間都要國務院批准,還要牽涉鐵路調車問題

如果為了這幾日而另外收一個價更加要鐵總和港鐵談判

相對羅湖24小時通關,原本港鐵都通宵服務,會簡單很多 ...
呢個就係對本地交通最少影響的,其實收120甚至更貴都大把人搭,因為除夕凌晨,上水火車站外泥的去落馬洲關口,收100蚊位都大把人爭住搭,如果高鐵大節日延長收通宵價,可用作補貼工作人員的加班費用!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]