註冊 登入

[北歐] [北歐]北極光

[北歐]北極光 E-mail 此主題給朋友

28日即將出發, 有個大問題想請教大家, 在下不想買特別禦寒衣, 只穿羽絨, 厚褸, 羊毛內衣, 頭巾, 頸巾, 貼暖貼...足夠嗎 ?

附件

2019-1-1 04:46 PM

去這裏穿上述保暖衣足夠嗎 ?

熱賣及精選
引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-1 04:46 PM 發表

28日即將出發, 有個大問題想請教大家, 在下不想買特別禦寒衣, 只穿羽絨, 厚褸, 羊毛內衣, 頭巾, 頸巾, 貼暖貼...足夠嗎 ?
帶備足夠金錢/信用卡就足夠

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

我十二月初去,日頭零度,你嘅裝備夠啦,主要係夜晚去森林睇極光要保暖。我當晚零下十一度,帶帽好重要,羽絨, 厚褸, 羊毛內衣, 頭巾, 頸巾, 暖貼加埋暖腳板貼啦,如果你著雪靴就唔洗。但如果到時低過零下二十就可以租衫嘅,如果你係join當地極光團嘅話。不過零下二十若落雪唔洗啦,無得睇。

Borders? I have never seen one, but I heard it exist in some perople's mind! - By Thor Heyerdahl
引用:
原帖由 frogykei 於 2019-1-2 01:01 AM 發表

我十二月初去,日頭零度,你嘅裝備夠啦,主要係夜晚去森林睇極光要保暖。我當晚零下十一度,帶帽好重要,羽絨, 厚褸, 羊毛內衣, 頭巾, 頸巾, 暖貼加埋暖腳板貼啦,如果你著雪靴就唔洗。但如果到時低過零下二十就可以租衫嘅,如果你係join當地極光團嘅話。不過零下二十若落雪唔洗啦,無得睇。 ...
謝回覆, 在下參加永X團, 仲有戶外活動, 玩狗拉車, 會好凍, 所以走黎請教, 聽C兄咁講, 果度不是冷到這麼利害

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-2 04:48 AM 發表

謝回覆, 在下參加永X團, 仲有戶外活動, 玩狗拉車, 會好凍, 所以走黎請教, 聽C兄咁講, 果度不是冷到這麼利害
可以放心,跟團活動大都不超過2個鍾。帶定暖包方便D

快樂不是擁有的多而是計較得少
引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-1 04:46 PM 發表

室內有暖氣,著羊毛內衣小心會身痕!

不再幼稚
愛得及時
引用:
原帖由 mksham520 於 2019-1-2 09:07 AM 發表

可以放心,跟團活動大都不超過2個鍾。帶定暖包方便D
收到, 最緊要唔好出意外, 凍死...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小美^^ 於 2019-1-2 09:19 AM 發表

室內有暖氣,著羊毛內衣小心會身痕!
會留意, 唔該哂

回覆 引用 TOP

腳都好重要,滑雪袜同防水雪鞋一定要有,要平迪卡龙幫到手

引用:
原帖由 mtchan 於 2019-1-2 10:59 AM 發表

腳都好重要,滑雪袜同防水雪鞋一定要有,要平迪卡龙幫到手
雪袜有, 擺左好多年呢次先用得著, 防水雪鞋我諗用家人呢對, 短暫用住先...

附件

2019-1-2 11:09 AM

樓主有沒有身處零下二十度經驗?
保暖注意打底衫褲鞋襪頸頭同埋耳朵加上防風外套褲等等。暖貼也能幫到手。希望你影到北極光啦

引用:
原帖由 mazda2+3 於 2019-1-2 11:20 AM 發表

樓主有沒有身處零下二十度經驗?
保暖注意打底衫褲鞋襪頸頭同埋耳朵加上防風外套褲等等。暖貼也能幫到手。希望你影到北極光啦
好的, 就係未試過如此寒冷的天氣, 所以上來求助吸收大家的意見, 北極光真不能錯過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-2 11:09 AM 發表

雪袜有, 擺左好多年呢次先用得著, 防水雪鞋我諗用家人呢對, 短暫用住先...
樓主要小心冰滑會跣倒,如果雪鞋無防滑,去迪卡儂配雪爪,$89.
玩狗拉車,要帶眼鏡,或面罩,D雪會彈上面。

引用:
原帖由 49754935 於 2019-1-2 11:49 AM 發表

樓主要小心冰滑會跣倒,如果雪鞋無防滑,去迪卡儂配雪爪,$89.
玩狗拉車,要帶眼鏡,或面罩,D雪會彈上面。
知道, 唔該

回覆 引用 TOP

上網睇好多師兄弟姊妹分享,保暖底衫唔好著cotton,著類似polyester果d
出汗後cotton索水,難乾仲凍

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。