註冊 登入

[北歐] [北歐]北極光

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-1-2 05:04 PM 發表

上網睇好多師兄弟姊妹分享,保暖底衫唔好著cotton,著類似polyester果d
出汗後cotton索水,難乾仲凍
羊毛內衣有好多, 打算當底衫著唔使花費

熱賣及精選
引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-2 05:30 PM 發表

羊毛內衣有好多, 打算當底衫著唔使花費
我明白.....
我都唔想買咁多.....有d始終香港未必著得番
不過都要小心件衫個質地
我就一向都著開heat tech果d.....所以買多2件就算

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-1-2 05:37 PM 發表

我明白.....
不過都要小心件衫個質地
我就一向都著開heat tech果d.....所以買多2件就算
去咁凍既地方真要準備好多野, 最衰香港天氣不太冷, 買左都用不著

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-2 05:45 PM 發表

去咁凍既地方真要準備好多野, 最衰香港天氣不太冷, 買左都用不著
係....雪鞋,雪襪果d,仲有防水果d手套.....真係著唔番.....
係heat tech底衫果d,都仲有機會,1年著到幾次.....
不過呢幾日凍,我都係extra warm就夠.....未去到ultra warm.....
唔知過年會唔會著到.....
我呢d隨緣而去既旅行,唔係指定要去.....要再等下.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-1-2 05:37 PM 發表

我明白.....
不過都要小心件衫個質地
提提樓主,記住帶太陽眼鏡預防雪盲 。 最好帶備雪褲 或羊毛長褲  ,著在裏面。我上次因影極光,在户外两個多小時。

引用:
原帖由 kittyhello1997 於 2019-1-2 05:49 PM 發表

提提樓主,記住帶太陽眼鏡預防雪盲 。 最好帶備雪褲 或羊毛長褲  ,著在裏面。我上次因影極光,在户外两個多小時。
係wo.....好彩師姐提一提,我都買左

眼鏡要偏光鏡

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-1-2 05:51 PM 發表

係wo.....好彩師姐提一提,我都買左

眼鏡要偏光鏡
謝提醒, 其實我多數同玩伴影呢D野, 同埋拍少許照, 應該影響不大...

附件

2019-1-2 06:07 PM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-2 05:45 PM 發表

雪鞋雪靴,保溫襪,香港都好難會著,除非好似2年前,市區凍到得 5度,先會著。

保暖衣你可以買 heattech, 保C龍 有一款plus, 平過 uniqlo. 你可以考慮,羊毛內衣唔太合適有暖氣地方,你由冰地入去室內或車箱都有暖氣,穿羊毛衫會好快出汗,你要注意。
呢幾日香港雖然凍咗,其實我喺屋企都係著緊短袖 T-shirt. 無開暖氣,因為無暖爐

引用:
原帖由 49754935 於 2019-1-2 06:21 PM 發表

雪鞋雪靴,保溫襪,香港都好難會著,除非好似2年前,市區凍到得 5度,先會著。
保暖衣你可以買 heattech, 保C龍 有一款plus, 平過 uniqlo. 你可以考慮,羊毛內衣唔太合適有暖氣地方,你由冰地入去室內或車箱都有暖氣,穿羊毛衫會好快出汗,你要注意。
呢幾日香港雖然凍咗,其實我喺屋企都係著緊短袖 T-shirt. 無開暖氣,因為無暖爐 ...
市區凍到得 5度, 好難再現了...好彩仲有廿多日給我作好準備~

回覆 引用 TOP

你對鞋未必夠頂
其實報呢啲團都預左嘔一畢裝身

14北海道,沙巴,華欣,東京,冰島.挪威,台中
15首爾,關西,九州,波蘭,金邊
16北海道,山陰.山陽,九州.山口,鹿兒島,靜岡
17華欣,南東北,北海道,群馬,北海道,台東
18丹麥.瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
引用:
原帖由 tmc3012 於 2019-1-2 08:41 PM 發表

你對鞋未必夠頂
其實報呢啲團都預左嘔一畢裝身
這。。。係男裝鞋,著幾對襪都有位,再加暖貼

唔想日後用不著,又想節省開支,無論怎樣請大家多多提點。。。  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-2 08:50 PM 發表

這。。。係男裝鞋,著幾對襪都有位,再加暖貼
著幾對襪呢, 一熱就出汗, 濕左就會涷架

暖貼, 我果陣都買左好多, 結論係冇乜用, 實在太涷

買對雪鞋啦, 平平地已經有交易

14北海道,沙巴,華欣,東京,冰島.挪威,台中
15首爾,關西,九州,波蘭,金邊
16北海道,山陰.山陽,九州.山口,鹿兒島,靜岡
17華欣,南東北,北海道,群馬,北海道,台東
18丹麥.瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
系淘寶買腳形的暖貼放腳低,正!!

cat cat
引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-1-1 04:46 PM 發表

28日即將出發, 有個大問題想請教大家, 在下不想買特別禦寒衣, 只穿羽絨, 厚褸, 羊毛內衣, 頭巾, 頸巾, 貼暖貼...足夠嗎 ?
我都係呢日出發。你自由行還是跟團?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。