註冊 登入

[香港鐵路] 如果港珠澳大橋通鐵路的話

如果港珠澳大橋通鐵路的話 E-mail 此主題給朋友

假設:
首先係珠海同澳門交界搞香港一地兩檢車站,
再由而家嘅東涌站駁機鐵線過嚟,另外喺屯門駁一條鐵路去機場

運作方式:
澳門同珠海嘅乘客就好似而家香港高鐵咁,由珠海澳門辦理香港入境手續,坐香港機鐵線延伸出嚟既機鐵到達東涌。

另外呢個時候,又由屯門延伸出來既機鐵線,經博覽館、機場到達東涌,大約四卡車廂同由澳門珠海大約八卡車廂喺東涌進行合併,再出發去到香港站。

情況就好似日本既京急線,係京急蒲田
合併車廂,然後12卡車廂一齊出發嘅情景一樣

經濟效益:
香港增加就業勞動力,澳門增加就業機會
試諗一下如果呢條鐵路落成之後,每朝早澳門人就可以喺澳門立即過關,然後坐幾廿分鐘車程,大約10點鐘左右就可以喺香港返工,到咗夜晚七八點就可以返去。

如果依照咁樣嘅模式,以澳門66萬人口如果有五成喺香港返工,香港就會立刻多咗33萬嘅勞動力(唔計珠海、中山一帶),澳門人就唔使只有做荷官先至有出路。

另外,唔止澳門更加可以吸引香港人到珠海發展,珠海就可以立刻成為習近平講嘅第二場改革開放嘅發源地,帶動中山一帶嘅發展。

香港立刻多咗個賭場
以最遠嘅將軍澳為例,作為香港人如果住喺將軍澳,照理來講一個東一個西依家去到澳門嘅話應該要住酒店。
但係如果鐵路落成的話,我一朝早就可以搭將軍澳線經港島線,由香港站坐機場快線直接到澳門,去到澳門賭場應該仲係中午

增加大陸遊客嘅行動力
令一邊廂,大陸嘅遊客就唔只剩係到東涌行,因為地鐵嘅便利,令佢哋嘅行動範圍直達香港嘅核心商業區,尖沙咀、港島一帶,到達嗰邊可能仲係中午,直接製造更多嘅商業機會。

另外,因為接駁香港站嘅關係,遊客或者澳門珠海嘅上班族仲可以立刻轉乘高鐵去深圳。

接駁迪士尼綫,令迪士尼立刻多咗一個新客源

增強香港作為國際樞紐地位
貨運因為係澳門珠海實行左香港嘅一地兩檢嘅關係,香港貨車就可以去到澳門關口上貨,直接運去香港機場同香港葵涌貨櫃碼頭,或者經香港機場再到屯門北上深圳。

令屯門不再成為偏遠地區
如果港珠澳鐵路落成之後,透過機場連接路到達屯門只不過係幾十加十幾分鐘嘅事。

換句話說,屯門北可以經深圳灣大橋北上深圳,西往澳門珠海,另一方面可以由機場南下直接到達香港核心商業區。
屯門可以立刻搖身一變,成為交通便利嘅地方,令香港多咗一個發展空間系人們願意去既。

以上只係我嘅妄想(如果排除到隧道斜率問題的話),歡迎多多入嚟批評。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
宜家港珠澳大橋係橋隧橋結構

因為鐵路唔可以好似公路咁斜, 橋同隧之間既人工島要有足夠空間比鐵路上落斜
以丹麥去瑞典果條為例, 人工島超過四公里長

試想下港珠澳大橋兩個人工島, 加埋十公里擋住珠江口...

其他呢, 主要就係三地三檢方便大陸同澳門旅客唔洗入境香港而係香港機場搭飛機
當然並唔係乜野唔可以克服既問題, 只要係珠澳果邊再搞多個一地兩檢就得
但條鐵就認真需要駁通香港島

咁樣做條橋嘅利用率將會大為提高,唔使好似而家咁由澳門去到香港咁過關、轉車、上上落要用將近五個鐘嘅時間先到,遊客去到都天黑,仲有乜商業價值。
另外唔使搞到條橋乜車都唔俾上好似好空咁,使用率低下

無人回...

回覆 引用 TOP

一早規劃唔起鐵路已經冇得改變,而家睇番轉頭係根本條橋以行車黎講係over designed,條橋分流唔到內地城市間交通擠塞,中港牌仲要係難攞兼炒到有價有市,條橋根本以車輛為單位既話根本兩條行車線都比多佢。

當然條橋客運量係勁,金巴密密開,但學你咁講,要客運又何需行車線,起鐵路駁通市區更具效率,澳珠口岸嘅規模更加係勁過羅湖級數,接待鐵路運輸綽綽有餘。

要馬後炮咁講,就係條橋咁樣起確實係搵港澳人笨,倒不如當初縮行車線去起一條可以容納鐵路嘅跨海工程項目,鐵路直接上橋,學深圳灣咁樣澳珠人工島做埋一地兩檢,方便到不得了,更加唔駛好似而家咁係機場又要起個人工島又要搞到東涌變左集散點連居民生活都犧牲埋。

回覆 引用 TOP

但實際困難就係起唔到重鐵

起條膠轆唔係唔得, 但駁出市區條鐵呢? 果條點都要係常規重鐵, 唔係完全唔符合成本效益, 咁同金巴轉車有乜分別?
公路反而比較靈活
如果嫌金巴上落車唔夠快, 完全可以從架車入手
另外拍板當時鬼預到客流多過貨流? 鬼預到大陸D 港口進步得咁快?

一地兩檢宜家仍有空間改變, 不過既然都係要轉車, 仲有無需要先?

回覆 引用 TOP

真系無辦法起到鐵路?如果起到嘅話成件事就唔同晒。
例如喺條橋旁邊或者喺橋底起隧道,條隧道唔係唔系立即上橋,令隧道坡度足以俾鐵路上落。另外喺東涌站就已經將個站地下化咁就唔使令坡度變化咁大。
隨著西邊發展,我覺得就算燒多幾百億遲早都一定要搞,好過宜家條橋半殘半廢金巴早就頂咁順搞到啲人塞哂喺口岸,而且有好多金巴做唔到既野鐵路先做到

另外點解一地兩檢唔係澳門珠海嗰邊直接搞?

引用:
原帖由 chan011086 於 2019-1-5 10:28 AM 發表

真系無辦法起到鐵路?如果起到嘅話成件事就唔同晒。
例如喺條橋旁邊或者喺橋底起隧道,條隧道唔係唔系立即上橋,令隧道坡度足以俾鐵路上落。另外喺東涌站就已經將個站地下化咁就唔使令坡度變化咁大。
隨著西邊發展,我覺得就算燒多幾百億遲早都一定要搞,好過宜家條橋半殘半廢金巴早就頂咁順搞到啲人塞哂喺口岸,而且有好多金巴做唔到既野鐵路先做到

另外點解一地兩檢唔係澳門珠海嗰邊直接搞? ...
你個方法完全不可行,鐵路隧道一離開海床上斜就要填海,無可能係海水中間慢慢上
就算起到,將來被撞風險好大
全程五十公里隧道唔係唔得,過多五十年睇下成本會唔會降到可以接受
因為呢條只係服務兩個城市既鐵路,而唔係好似英法海底隧道果D有戰略意義既隧道,起太貴不符經濟效益
沿海高鐵係駁中山,所以應該係深圳去,即係深茂鐵路深圳到江門段。無理由洗多幾倍錢,仲要兜遠D去香港過珠江

三地三檢可以比珠海澳門果邊既旅客唔洗入境香港就可以係赤鱲角機場搭飛機

講開又講,港珠澳橋珠海同澳門口岸之間話係用緊合作查驗,一次放行。即係兩地出入境人員坐埋一齊,旅客一出澳門關,同一時間比埋回鄉卡珠海出入境人員。呢種方法先效率高,而唔係好係香港果種,話就話一地兩檢,但其實都係各有各查,各有各檢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019/1/5 13:17 發表

你個方法完全不可行,鐵路隧道一離開海床上斜就要填海,無可能係海水中間慢慢上
就算起到,將來被撞風險好大
全程五十公里隧道唔係唔得,過多五十年睇下成本會唔會降到可以接受
因為呢條只係服務兩個城市既鐵路,而唔係好似英法海底隧道果D有戰略意義既隧道,起太貴不符經濟效益
沿海高鐵係駁中山,所以應該係深圳去,即係深茂鐵路深圳到江門段。無理由洗多幾倍錢,仲要兜遠D去香港過珠江

三地三檢可 ...
到時搞多條由澳門經西九龍直上深圳既直通高鐵咪得,中途唔俾落車就無過關問題,對於只系想直達深圳核心商業區既澳門珠海短途客其實好大吸引力,一站過唔使兜中山廣州

引用:
原帖由 chan011086 於 2019-1-5 01:14 PM 發表

到時搞多條由澳門經西九龍直上深圳既直通高鐵咪得,中途唔俾落車就無過關問題,對於只系想直達深圳核心商業區既澳門珠海短途客其實好大吸引力,唔使兜中山廣州 ...
呢條只會係港澳鐵路,唔會變高鐵
中山兜珠海香港去深圳,慢起碼半個鐘,點解要同你兜
湛江海南島果邊條鐵路係去中山,唔係去珠海

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019/1/5 14:17 發表

呢條只會係港澳鐵路,唔會變高鐵
中山兜珠海香港去深圳,慢起碼半個鐘,點解要同你兜
湛江海南島果邊條鐵路係去中山,唔係去珠海
我明白遲下深中通道起好後更加唔會同你兜,但系對於想去香港然後去深圳既旅客,呢條線既經濟效益絕對唔差,絕對唔系30分鐘就可比擬既事

引用:
原帖由 chan011086 於 2019-1-5 01:29 PM 發表

我明白遲下深中通道起好後更加唔會同你兜,但系對於想去香港然後去深圳既旅客,呢條線既經濟效益絕對唔差,絕對唔系30分鐘就可比擬既事
想去香港先咪搭巴士
一定要搭鐵?澳門輕軌你以為好掂?仲慘過輕鐵
珠海澳門軌道交通都唔得

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019/1/5 14:42 發表

想去香港先咪搭巴士
一定要搭鐵?澳門輕軌你以為好掂?仲慘過輕鐵
珠海澳門軌道交通都唔得
問題係隨着珠海、中山、澳門等等嘅發展,到時一定係香港深圳果方面帶動西邊嘅發展人流一定越來越多。
到時一定多咗好多商務客想快啲過嚟,但而家金巴過嚟又要同人迫差唔多曬成5個鐘去到澳門,幾乎毫無前瞻性可言

金巴快極都系100km/h,鐵路可以到200km/h載客量又大

1969登月50周年
omega speedmaster professional與你見證

1979港鐵 + 中國改革開放40周年
Rado與你回味

1999澳門回歸20周年
omega co axial新世代

2009 samsung galaxy敢就十年
海南隧道都起左24公里,無理由呢條40公里唔得

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。