• 瀏覽: 2,844
  • 回覆: 19
單相村屋用熱水爐,儲水式有什麼牌子好介紹10加侖的可能今次要揀橫放式

回覆 引用 TOP

德國寶

聽聞用咗德國寶生活有煩惱所以我都唔諗住用

引用:
原帖由 wineremy 於 2019-1-5 01:31 AM 發表

聽聞用咗德X寶生活有煩惱所以我都唔諗住用
好多時爆內膽收場......

回覆 引用 TOP

就係想問下有冇其他推介,好似真富,氣霸,同埋我想買橫置的,有冇人用過?

回覆 引用 TOP

拍林好唔好?

hi

回覆 引用 TOP

我就係用緊覺得唔掂,以前就好好新裝嗰啲就已經變質

回覆 引用 TOP

仲有冇其他推介

回覆 引用 TOP

如有地方裝到大容量儲水箱,又無三相電,可考慮空氣能(熱泵) 熱水器,效能4.2倍高,是最安全及環保的熱水器。
https://www.discuss.com.hk/viewt ... p;extra=&page=4

引用:
原帖由 JKT33 於 2019-1-13 11:57 AM 發表

如有地方裝到大容量儲水箱,又無三相電,可考慮空氣能(熱泵) 熱水器,效能4.2倍高,是最安全及環保的熱水器。
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27756362&extra=&page=4 ...
價錢同體積都係比存統嘅高幾倍,
但係實際效果又有冇高返幾倍呢🤔

引用:
原帖由 Carpenter123 於 2019-1-13 12:44 PM 發表

價錢同體積都係比存統嘅高幾倍,

但係實際效果又有冇高返幾倍呢🤔
空氣能效能有4.2倍,如果5人家庭每年用 $6,000煤氣或電費,空氣能祇是用$6,000 / 4.2 = $1,430電費,即每年可慳 $4,570電費,如果空氣能爐價錢比普通熱水爐貴$10,000,都是2年便可回本,空氣能每年慳 $4,570,十年便慳$45,700。

引用:
原帖由 JKT33 於 2019-1-14 11:28 AM 發表

空氣能效能有4.2倍,如果5人家庭每年用 $6,000煤氣或電費,空氣能祇是用$6,000 / 4.2 = $1,430電費,即每年可慳 $4,570電費,如果空氣能爐價錢比普通熱水爐貴$10,000,都是2年便可回本,空氣能每年慳 $4,570,十年便慳$45,700。 ...
師兄,有冇邊隻牌子型號介紹一下,同埋幾錢一部?

引用:
原帖由 Carpenter123 於 2019-1-14 02:35 PM 發表

師兄,有冇邊隻牌子型號介紹一下,同埋幾錢一部?
我4個人住,裝1個200升容量空氣能熱水器,大約$15,000,熱水足夠全家2浴室一齊冲涼、廚房洗碗用。不用買3個獨立熱水爐。

回覆 引用 TOP

我個熱泵一過保養就瓜咗啦!弟一我發現水溫點都不及發熱線或氣體爐。弟二安裝位置要適當,因為outdoor Unit 出冷風冬天結冰致cut車(熱天或日間最高效能)。弟三heart pump 用4A左右電但差不多大半天長行才停,變成比發熱線用更多電!第四我的個別產品問題,控制綫路版瓜兩次。我冇再修理,現改長電至back up 發熱線來使用。縂結黎講得個吉,環保係用戶要付出代價。等呢個爐用到穿,我下次或者換太陽矖那一種試吓。

回覆 引用 TOP

我個空氣能熱水器用左5年都無壞過,衹是檢查過一次,還好好用。師兄你涸咩野牌子?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]