註冊 登入

30多歲,會考0分,升學選擇

30多歲,會考0分,升學選擇 E-mail 此主題給朋友

先旨聲明,唔係我

我有個親戚,30左右,做過不同種類的工作,但是都做唔長。

上個星期佢問我,有什麼辦法「高學歷」,我話中學後包括大學定文憑都有職業導向,讀咩野就要做咩野,佢一時講一樣,又大自然又營養學,佢似乎只係想有高學歷多於真係有興趣係邊,我話如果你想做返文職就讀hkma 的商業文憑,大家認為仲有咩野方法幫佢?

精選樓盤
最簡單咪係去讀毅進囉

引用:
原帖由 韓風可愛留言 於 2019-1-6 11:36 AM 發表

最簡單咪係去讀毅進囉
毅進唔係有年齡限制嘅咩?

學店大把,駛呢度問?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-1-6 11:38 AM 發表

毅進唔係有年齡限制嘅咩?
21歲以上囉!不過讀完都冇乜特別

回覆 引用 TOP

成三張野加上會考零分, 仲諗乜鬼野DSE 學歷?! 叫你親戚學門手藝啦.

學一門手㙯啦

山可以移動  但是動搖不了  我們廣大人民抗震救災的決心
水可以隔斷  但隔斷不了     香港同胞和內地同胞的友情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-1-7 12:17 PM 發表

成三張野加上會考零分, 仲諗乜鬼野DSE 學歷?! 叫你親戚學門手藝啦.
呢度有人話用2年自修DSE囉25分. 講真以成年學生既成熟程度,DSE真係小菜一碟,
係英文比較難D, 其他用中文考. 我覺得真係唔難應付. 唔好忘記仲有一堆網上補習.
基本上每科計你用一星期就可以將3年既上堂影片上左佢,唔駛完全明晒,只要大概
掌握課程既脈絡, 然後再立即做習題, 唔識做既再睇天書或重看一次影片.慢慢
就會知有咩野重點係要掌握
整理好晒好唔明白既地方, 再去搵專人補習.

其實要準備係可以好快. 而家唔係十幾年前,大把資源可以囉到手, 只係有無心做咁解

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-1-7 09:38 PM 發表

呢度有人話用2年自修DSE囉25分. 講真以成年學生既成熟程度,DSE真係小菜一碟,
係英文比較難D, 其他用中文考. 我覺得真係唔難應付. 唔好忘記仲有一堆網上補習.
基本上每科計你用一星期就可以將3年既上堂影片上左佢,唔駛完全明晒,只要大概
掌握課程既脈絡, 然後再立即做習題, 唔識做既再睇天書或重看一次影片.慢慢
整理好晒好唔明白既地方, 再去搵專 ...
唔好傻啦
你知唔知,一個會考零分既人,要再重新拎起書本讀DSE有幾難?
先唔講DSE係同成年人拉curve,有好多報既自修生,唔只係retake中學生,仲有想證明自己既工作人士,呢班人好多都有高學歷(DSE係玩水平參照,政府一直都唔認有拉curve,但每次拎2分既人數同分數都唔同,講左D咩自己參透下)
同時間,DSE係難過會考(會考係中五程度,DSE係中六程度),你確定可以咁輕鬆跳級打大佬?
仲有,人既學習能力係會隨著時間變差,一個30歲冇低既人如果要讀既話,好老實,就算係燈塔補習都未必幫到手,更加莫講話所謂天書...(in case你唔明,講多兩句,天書係for拿**,而唔係for合格,因此對於冇低既人泥講,天書係本火星文泥,咩科都係)

好老實,呢個case既話,得一樣野可以幫到佢,就係毅進,至少可以保證有五科合格,咁就可以再重新玩番adv dip/HD

引用:
原帖由 uzumymw888 於 2019-1-7 11:50 PM 發表

唔好傻啦
你知唔知,一個會考零分既人,要再重新拎起書本讀DSE有幾難?
先唔講DSE係同成年人拉curve,有好多報既自修生,唔只係retake中學生,仲有想證明自己既工作人士,呢班人好多都有高學歷(DSE係玩水平參照,政府一直都唔認有拉curve,但每次拎2分既人數同分數都唔同,講左D咩自己參透下)
同時間,DSE係難過會考(會考係中五程度,DSE係中六程度),你確定可以咁輕鬆跳級 ...
會考0分
咁要睇下要求啦, 如果你要DSE達到八大,即係20分咁上下, 咁係唔易,
但如果達到樓主想講要有學歷, 例如自資學院3322, 我又覺得唔係真係無可能

以前十幾年前玩會考既人, 大部份都係用英文, 好多人連題目都睇唔明, 但DSE
玩法係易左, 大多數人都係用中文考.

以我自己為例, 我以前英文係好差好差, 但無計以前香港焗你要用英文考試.

我做過DSE既數學題目(其他科我唔知), 基本上都係會考程度再加多少少野.
我果個年代考數學根本有D題目係睇唔明英文講乜, 簡單講係唔能夠確定問乜,
咁而家用中文考, 無呢個煩惱.

仲有通識科, 呢個係常識野, 成人玩有優勢.

仲有頭先所講, 而家你要搵既資源, 比十幾年前係多好多. 以前我上堂遊暈
聽唔明,回家要對住本英文課本, 根本同係咁先無分別. 而家你一個月花少少錢
玩網上補習, 聽唔明可以重複再聽. 仲有有D app, 你比條題目佢, 自動有老
師幫你解答, 當然要付費, 但以前, 你唔識做阿水幫你咩?

加上之前所講, 成人學生, 學習方法和考試方法係重點,加上而家有太多工具
你要係dse囉20分的確唔易, 但要3322撈個學歷又真係唔難.

會考咁差,應該毅進較適合

回覆 引用 TOP

讀hkma la!! 最快!! 又簡單!! 讀個d營養學個d係香港冇用嫁!! 是但讀個商科出去搵份工la!!
30歲快d讀完儲錢投資博一博重好la!! 我直情建議唔好讀!! 讀完33歲!! 都係搵得d文員黎做!!
不如博一博!! 一係讀毅進!! 博考海關警察入境文書助理呢d!!
會考0分讀完根底好極有限la!! 好難搵到大學d好工!!
其實都係死路!! 好難突破!! 我建議試下一份打工一邊開網店!! 周圍去識人搵機會重大la!!
30歲讀書太遲la!! 得番30年!! 半工讀都可以ga!! 千其唔好讀營養學,垃圾黎!!
一定讀商科,最簡單最易!! 第日搵唔到野做拎綜援算la!! 咁撚辛苦把托咩!!
你60歲你個學歷都冇用la!! 做保安都似!! 最好就係搵到個機會創業!! 一係學投資!! 唔係死硬!!
15000x12x30=5400000 自己諗!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-1-7 09:38 PM 發表

整理好晒好唔明白既地方, 再去搵專
第一個問題唔在於係唔係難應付, 而係在於年紀太大, 再考DSE 呢去之後既進修係無用.
另外, 係佢有無經濟負擔先? 有, 就根本做唔到你講既野, 搵食會比全職準備考試重要.你上面既假設太過ideal . 肯定正常係唔可能. 如果噤都可以既話, DSE 課程設計, 就唔會係用兩年半既長度.

除此之外, 呢到邊個講自修2 年有DSE 25分架? 叫佢拎實例出呢. 我都可以同你講, 即使會考零分, 技術上都可以三年拎到LLB 添 (HKU SPACE UoL External programme) . 問題係能力上可唔可以. 會考零分, 即係連基本水平都無. DSE 係比會考仲要深少少, 要5 科2 晒都仲可能有希望. 要25分? 即係6 科4 以上呀. 面對現實啦.

回覆 引用 TOP

其實都要睇佢求咩野,如果係錢,佢嘅情況不如搵金龜博一博,但若果社會地位,就真係要辛辛苦苦由毅進開始

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-1-8 07:44 AM 發表

其實都要睇佢求咩野,如果係錢,佢嘅情況不如搵金龜博一博,但若果社會地位,就真係要辛辛苦苦由毅進開始
三十幾歲仲搵到金龜? 林志玲呀?

53 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。