註冊 登入

[長跑][裝備] 運動肌貼 - ITBS

運動肌貼 - ITBS E-mail 此主題給朋友

最近中左ITB, 黎緊星期日街馬睇怕要紥住上陣, 坊間運動肌貼五花八門, 請問有冇師兄師姐用開, 边隻好用? 係咪真係止得痛?

Thanks!

(其實我只係想治標, 想知運動貼有冇用啫)

回覆 引用 TOP

精選樓盤
大寶兄我都中過,尋遍各種方法包括針炙,運動肌贴....., 最後還是幫助不大,要乖乖等時間慢慢好

引用:
原帖由 Paulpaultse 於 2019-1-7 06:56 PM 發表

大寶兄我都中過,尋遍各種方法包括針炙,運動肌贴....., 最後還是幫助不大,要乖乖等時間慢慢好
咁咪死梗,下個月仲有渣馬

回覆 引用 TOP

個人認為無用。呢卷嘢用來扎拗柴腳反而有點效用

引用:
原帖由 ClassaWin 於 2019-1-7 07:24 PM 發表

個人認為無用。呢卷嘢用來扎拗柴腳反而有點效用
膝帶有用嗎?我想跑埋呢兩個賽事等賽季完咗先慢慢休息

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-1-7 07:33 PM 發表

膝帶有用嗎?我想跑埋呢兩個賽事等賽季完咗先慢慢休息
未用過。不過呢d嘢都係治標唔治本🤔

當年我係極嚴重ITBS影響膝蓋同股關節而打柴既。否則而家點會咁錫身😂

引用:
原帖由 ClassaWin 於 2019-1-7 07:37 PM 發表

未用過。不過呢d嘢都係治標唔治本🤔

當年我係極嚴重ITBS影響膝蓋同股關節而打柴既。否則而家點會咁錫身😂
咁最尾点好番?

個人經驗係用foam roller最有效, 如果冇改善證明唔夠用力,
果陣冇完全停跑, 係忍痛跑, 持續左個半月到.
尼一年多膝頭歌再冇痛過

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-1-7 07:40 PM 發表

咁最尾点好番?
即時無跑啦,連行路都跛跛下呀,睇私家骨科打左類固醇頂住先。跟住轉去睇威爾斯私家症,醫生轉介埋物理治療。 轆腳,伸展,有d動作加強返d肌肉咁樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tfyl 於 2019-1-7 08:04 PM 發表

個人經驗係用foam roller最有效, 如果冇改善證明唔夠用力,
果陣冇完全停跑, 係忍痛跑, 持續左個半月到.
尼一年多膝頭歌再冇痛過
我已好努力轆, 轆埋pat pat,轆到大腿周圍都冇痛, 揾唔到有trigger point, 但膝外側仍然有D唔自然, 有D隠痛感, 我怕就咁跑幾K就黎料

PS: 做緊針灸

我試過渣馬前一個月膝頭後面腿筋痛,跑唔夠兩K就痛,去咗做電療,唔跑兩個星期只踩單車,渣馬當天用貼布加full compression tight, 順利完賽兼冇痛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-1-7 08:19 PM 發表

我已好努力轆, 轆埋pat pat,轆到大腿周圍都冇痛, 揾唔到有trigger point, 但膝外側仍然有D唔自然, 有D隠痛感, 我怕就咁跑幾K就黎料

PS: 做緊針灸
朱燦麟 針灸加電
好撚痛不過幾次之後就搞掂
當然仲有肥師奶踩屁股大小腿護理

引用:
原帖由 captainA1 於 2019-1-7 09:06 PM 發表

朱燦麟 針灸加電
好撚痛不過幾次之後就搞掂
當然仲有肥師奶踩屁股大小腿護理
我都聽人講佢幾掂, 我依家睇中醫都係針灸加電, 再唔得可能真係要幫趁佢

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-1-7 09:13 PM 發表

我都聽人講佢幾掂, 我依家睇中醫都係針灸加電, 再唔得可能真係要幫趁佢
其實唔貴一次五百幾蚊

不過你最好都係搵出問題所在
究竟係跑量太多,轉左跑鞋,速度課太多,跑得太多上落斜?

引用:
原帖由 captainA1 於 2019-1-7 09:14 PM 發表

其實唔貴一次五百幾蚊

不過你最好都係搵出問題所在
究竟係跑量太多,轉左跑鞋,速度課太多?
應該係跑量多咗, 休息唔夠, 由平時跑百幾k, 上個月跑左二百幾, 之後就中招

58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。