註冊 登入

[新聞消息討論] [轉貼] 行政會議通過檢討專營巴士票價調整安排及城巴(專營權一)和新巴加價

[轉貼] 行政會議通過檢討專營巴士票價調整安排及城巴(專營權一)和新巴加價 E-mail 此主題給朋友

https://www.info.gov.hk/gia/general/201901/08/P2019010800344.htm

行政會議批准城巴(專營權一)及新巴加價,加幅分別為7.0%及5.6%。新收費將於今年一月二十日起實施
行政會議亦批准城巴(專營權一)與聯營的過海路線票價調高約7.0%,而新巴與九巴聯營的過海路線票價調高約5.6%。
政府發言人續說:「根據政府的財務預測,即使按城巴(專營權一)和新巴的建議加價12.0%,其業務仍會錄得虧損。政府認同專營巴士公司的財務可持續性對於其提供適當而有效率的公共巴士服務十分重要,然而我們也必須平衡乘客的負擔能力及接受程度。逐步增加票價的做法對市民來說會較為容易接受。」

重點:政府預告新巴城巴將會繼續加價

回覆 引用 TOP

精選樓盤
等睇政棍又係度嘈🤣
講真咁耐無加,加一次呢個數接受呀

港鐵賺大錢又有地產「津貼」咪又年年加

回覆 引用 TOP

補充返
聯營都有得加

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

You'll always be in my heart
Ellen Joyce Loo (1986 Mar 27 - 2018 Aug 5)

回覆 引用 TOP

即係681會貴過680?

用960同962做例子比較
962加7%就18.8×1.07=20.1
比起960仲係平7毫

不過我估新城下年會再入紙申請加價

據聞只要換另一間公司做
D客就會自己爆出黎
廢線都可以變線王

意味住部分收9.8嘅紅隧路線破十大關

灣岸/頭D
名稱:MRKHC(統一)
擁有車種
灣岸3:R32,R34,Z33,CT9A,UCF10,GDB,的士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tl7083 於 2019-1-8 03:29 PM 發表

即係681會貴過680
因為未必劃一加 5.6% 同 7.0%
所以都未 diem

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

Ellen Joyce Loo (1986 Mar 27 - 2018 Aug 5)
引用:
原帖由 凱撒威廉二世 於 2019-1-8 15:36 發表

因為未必劃一加 5.6% 同 7.0%
所以都未 diem
個人希望就繼續同價
不過都係要睇巴士公司點諗喇

據聞只要換另一間公司做
D客就會自己爆出黎
廢線都可以變線王

引用:
原帖由 tl7083 於 2019-1-8 03:29 PM 發表

即係681會貴過680?

用960同962做例子比較
962加7%就18.8×1.07=20.1
比起960仲係平7毫

不過我估新城下年會再入紙申請加價
其實680 681 都分別係$20.06 同$20.33 啫,劃一收$20 都ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tl7083 於 2019-1-8 03:49 PM 發表

個人希望就繼續同價
不過都係要睇巴士公司點諗喇
雖然呢個唔同價都解得通
再講埋上面另一個 case
佢可以加 962 百分之十四
然後 5B 加百分之零
都係平均百分之七

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

轉會九巴月票!!!

引用:
原帖由 westrail1220 於 2019-1-8 03:54 PM 發表

轉會九巴月票!!!
佢加唔加都貴過九巴月票

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 凱撒威廉二世 於 2019-1-8 03:53 PM 發表

雖然呢個唔同價都解得通
再講埋上面另一個 case
佢可以加 962 百分之十四
然後 5B 加百分之零
都係平均百分之七
其實平均加幅係點計出嚟?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 westrail1220 於 2019-1-8 03:54 PM 發表

轉會九巴月票!!!
平心而論, 城巴咁多年冇加, 今次加都唔過份
今次最傷, 應該係長途聯營線, 可以話係無辜中槍
307系, 681應該最攞命
唔排除有唔少客真係會轉買九巴月票算
特別係307系, 梅花間竹, 時間影響不大

引用:
原帖由 S.V. 於 2019-1-8 04:40 PM 發表

平心而論, 城巴咁多年冇加, 今次加都唔過份
今次最傷, 應該係長途聯營線, 可以話係無辜中槍
307系, 681應該最攞命
唔排除有唔少客真係會轉買九巴月票算
特別係307系, 梅花間竹, 時間影響不大 ...
其實九巴都申請o左加價
所以聯營線都唔算無辜中槍
佢睇埋呢次決定o黎緊九汽加百分之幾

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

回覆 引用 TOP

條W1載空氣都累城巴唔見好多錢

全部A車入港珠澳都救到唔少A綫

36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。