註冊 登入

要寫CURRENT SALARY ?

要寫CURRENT SALARY ? E-mail 此主題給朋友

小弟係金融業,畢業出來嘅人工接近20K,工作左兩年加左2次人工,約24K,自己都覺學左好多嘢同埋想轉去其他地方試一試,最近面試一間大行,網上CHECK間大行嘅呢個職位平均人工都有5萬幾,咁我寫原來嘅人工會唔會好唔對路?差左一倍,但又唔想報大數,不然如果要REF CHECK埋好尷尬。如果唔寫好唔好?CHING點算好?

精選樓盤
Finance degree holder?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lambeikiss 於 2019-1-8 05:32 PM 發表

小弟係金融業,畢業出來嘅人工接近20K,工作左兩年加左2次人工,約24K,自己都覺學左好多嘢同埋想轉去其他地方試一試,最近面試一間大行,網上CHECK間大行嘅呢個職位平均人工都有5萬幾,咁我寫原來嘅人工會唔會好唔對路?差左一倍,但又唔想報大數,不然如果要REF CHECK埋好尷尬。如果唔寫好唔好?CHING點算好? ...
聽講金融投資行業出bonus都大份d, 係咪真架? 一般又幾時出呢? 新年後?
如果job ad有要求寫current salary要寫埋, 有d佢講明唔寫的話唔考慮
需要的話就照寫啦, 報大數就一定唔好, 比人check到唔好睇, 印象都唔好

引用:
原帖由 lambeikiss 於 2019-1-8 05:32 PM 發表

小弟係金融業,畢業出來嘅人工接近20K,工作左兩年加左2次人工,約24K,自己都覺學左好多嘢同埋想轉去其他地方試一試,最近面試一間大行,網上CHECK間大行嘅呢個職位平均人工都有5萬幾,咁我寫原來嘅人工會唔會好唔對路?差左一倍,但又唔想報大數,不然如果要REF CHECK埋好尷尬。如果唔寫好唔好?CHING點算好? ...
我覺得...如果你真係諗住長做金融業...不如轉間冇咁大先.....做多2年..你到時應該都有3萬或者OVER 啦....到時先再跳度大行...應該會叫價容易接受....

如果依家先2萬幾....我諗轉工最多可以試下叫28K.....

無限流量圖片上載http://dedpic.com

回覆 引用 TOP

引用:

你可以唔寫既, 不過如果人地問起你又點答呢?  最後咪一樣.....

回覆 引用 TOP

好多公司包括我的公司(恆指成份上市公司)會核對上一份薪酬水平,才OFFER 新職位薪酬水平,一般不多於20%。

回覆 引用 TOP

通常可加1倍人工既工,係人哋Hunt你,吾係你揾人....

回覆 引用 TOP

做3年就想有五萬幾? 牛津 劍橋尖子呀?

打定輸數都得喇。。。

回覆 引用 TOP

引用:

如果reference check 知你作假人工,即炒。

回覆 引用 TOP

金融做咩位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-1-9 10:55 AM 發表

聽講金融投資行業出bonus都大份d, 係咪真架? 一般又幾時出呢? 新年後?
如果job ad有要求寫current salary要寫埋, 有d佢講明唔寫的話唔考慮
需要的話就照寫啦, 報大數就一定唔好, 比人check到唔好睇, 印象都唔好 ...
一般3-5個月人工既bonus,間間公司唔同,我地一月尾連埋人工一齊出。

計埋bonus+commission?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2019-1-10 09:30 AM 發表

一般3-5個月人工既bonus,間間公司唔同,我地一月尾連埋人工一齊出。
咁會唔會少過3個月呀? 同埋係全公司同事都有定只係負責搵錢果d?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-1-10 11:57 AM 發表

咁會唔會少過3個月呀? 同埋係全公司同事都有定只係負責搵錢果d?
負責穩錢個D先有。我未試過少過三個月

你吹大左, 到ref check 唔係咪奶晒

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。