註冊 登入

[考牌] 後悔報左香港駕駛學院

後悔報左香港駕駛學院 E-mail 此主題給朋友

第一次學車 未考第一次
報左香港仔 (香港駕駛學院) 即係想考試易d 但係覺得驚「昆」錢
一節得45分鐘 通常上兩節 師傅仲要係口水佬 頭15分鐘一定無左 佢一定遲5-10分鐘 上車開車前吹10分鐘 都未開車!個師傅仲要俾d指示唔清楚 到左路口邊先叫轉右!我覺得佢未到前應該講定「前面路口轉右!有時反應唔切 又屌!
好啦 已經覺得 學車預左要俾錢 HKD615只得45分鐘 都諗住賣血加鐘啦!
屌拿星 佢同我講 佢有廿幾個學生Full撚曬 要補都係安排其他師傅俾我!咁不如我出去補!好啦 真係出去補 我都老實同佢講 佢又不斷串尻我 十個嬲!

我都係鴨脷洲考,一樣後悔,原本個師傅已經hea 到不得之了,最多俾指示去邊,有口問題點改變完全幫唔到,我自己都知水平唔夠,有約出面補鐘都有進步。 之後駕院提議我俾三千幾蚊補鐘,我想合格所以俾錢,點知派左三個唔同師傅,唔同教法,連埋mock 個官又另外一套,搞到我越練越亂,最後只可以合格乙部

丙肥左轉彎位置不正確,洗多左錢仲搞衰件事

我都係鴨脷洲
依家上左4堂
唔知師傅教得唔好定自己問題
完全無信心去考試
轉彎次次剩係識鬧我扭多左扭少左, 又唔解釋清楚點先轉得好
條路本身又唔係易
路窄多車
泊位調頭又勁窄好易撞
預左肥

除非有過來人介紹街車有口碑師傅,其實教校學車體驗看留言間間都差不多。
首先剛學車駛出條馬路一定緊張,若再加個hea師傅更加難搞,消除緊張方法係學完在家記熟駕駛操作方法,看片記熟每條路線及每段路操作要點交通標誌,練路線時遇到問題問師傅及回家後查證重溫加強記憶,有準備才練路線效果好很多的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 =XOOX= 於 2019-1-8 06:45 PM 發表

我都係鴨脷洲考,一樣後悔,原本個師傅已經hea 到不得之了,最多俾指示去邊,有口問題點改變完全幫唔到,我自己都知水平唔夠,有約出面補鐘都有進步。 之後駕院提議我俾三千幾蚊補鐘,我想合格所以俾錢,點知派左三個唔同師傅,唔同教法,連埋mock 個官又另外一套,搞到我越練越亂,最後只可以合格乙部

丙肥左轉彎位置不正確,洗多左錢仲搞衰件事 ...
我都係咁 佢叫我回肽 我問佢幾時回 屌佢老味!佢答我「自然反應」!

引用:
原帖由 緋書盈 於 2019-1-8 10:07 PM 發表

我都係咁 佢叫我回肽 我問佢幾時回 屌佢老味!佢答我「自然反應」!
師兄,回軚呢個就真係靠感覺,不過呢啲要練多幾次熟咗先得。

引用:
原帖由 a43s86 於 2019-1-8 11:02 PM 發表

師兄,回軚呢個就真係靠感覺,不過呢啲要練多幾次熟咗先得。
唔係呀 我出去補左兩小時 個師傅勁好 佢教我去到條路一半就回 仲有 兩個鐘勁足鐘!斜路開車 佢帶我去左條勁斜既路!開完車即又搵手掣!一條斜路就練左3-4轉!好好多 超級好 所以我肥左 唔會再報香港仔!寧願報出面

引用:
原帖由 緋書盈 於 2019-1-8 23:16 發表

唔係呀 我出去補左兩小時 個師傅勁好 佢教我去到條路一半就回 仲有 兩個鐘勁足鐘!斜路開車 佢帶我去左條勁斜既路!開完車即又搵手掣!一條斜路就練左3-4轉!好好多 超級好 所以我肥左 唔會再報香港仔!寧願報出面 ...
去到條路一半就回 。。。👀👀👀

小弟剛拎 P 就快兩個月,返工放工渣車都有一段時間(南區to大埔),但真係唔知自己係咪 "去到條路一半就回" 。。。

其實出面啲街道,唔同彎位有唔同應對既方法,但小弟都係靠感覺多,就算每日返工,轉同一個彎,都未必一定每日一樣既方法。。。例如可能早入彎左,或者遲入彎左,扭軚幅度 & 回軚都可以唔一樣。。。

樓主可以暫時死記 “自己既方式”,或者係 youtube 睇片 “學車轉彎技巧”。。但最終靠感覺係有用啲,仲有係自信心,渣車記得 3 個字 “望遠啲” 。。

祝你考試早日合格。。😇😇😇

引用:
原帖由 tommylch886 於 2019-1-8 11:39 PM 發表

去到條路一半就回 。。。👀👀👀

小弟剛拎 P 就快兩個月,返工放工渣車都有一段時間(南區to大埔),但真係唔知自己係咪 "去到條路一半就回" 。。。

其實出面啲街道,唔同彎位有唔同應對既方法,但小弟都係靠感覺多,就算每日返工,轉同一個彎,都未必一定每日一樣既方法。。。例如可能早入彎左,或者遲入彎左,扭軚幅度 & 回軚都唔一樣喎。。。

樓主可以暫時死記 “自己既方式&rdqu ...
多謝你呀!希望你快D熟手!
放心 我都唔會死記 有時想拿個方向!
我而家臨近考試 心理壓力好大

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2019-1-8 07:49 PM 發表

我都係鴨脷洲
依家上左4堂
唔知師傅教得唔好定自己問題
完全無信心去考試
轉彎次次剩係識鬧我扭多左扭少左, 又唔解釋清楚點先轉得好
條路本身又唔係易
路窄多車
泊位調頭又勁窄好易撞
預左肥 ...
如果打算之後會揸車,出去市區補一兩堂鐘體驗下, 信心會大d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 緋書盈 於 2019-1-8 11:16 PM 發表

唔係呀 我出去補左兩小時 個師傅勁好 佢教我去到條路一半就回 仲有 兩個鐘勁足鐘!斜路開車 佢帶我去左條勁斜既路!開完車即又搵手掣!一條斜路就練左3-4轉!好好多 超級好 所以我肥左 唔會再報香港仔!寧願報出面 ...
我肥左丙,鴨脷洲再考排到八月,而且係呢到根本學唔到野,路線死,師傅hea, 抽快期出去跟其他師傅好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 緋書盈 於 2019-1-9 12:09 AM 發表

多謝你呀!希望你快D熟手!
放心 我都唔會死記 有時想拿個方向!
我而家臨近考試 心理壓力好大
唔好諗太多喇,考試結果太多變數,學好哂技巧先,過車轉線動作一定要練得熟,另外幻想多d 突發情況練自己決策。
突然有人係馬路點做?的士係利興街迎面高速貼線黎又點做。
如果決策可以,最後差技術可以出去再補

回覆 引用 TOP

我出去補左堂 兩小時 800元
所以知出面d師傅堅兩小時 佢地會叫我踩下油門 俾少少油 但係香港駕駛學院D師傅 就永遠唔會叫我加油!佢仲要係我出路面路陣自己玩手機😡
其實報香港仔 真係只係買條路易d 完全學唔到野!
我咯日泊位 佢會教我用支旗杆度位 我話 出門泊位無旗杆 其實旗杆即係咩?佢話「點解你自己唔識用腦諗下?😡🤬😡🤬😡🤬😡🤬😡🤬

我都覺學院完全學唔到野架 所以俾緊錢出面師傅
真心無咁hea! D態度又無咁衰

回覆 引用 TOP

報駕院都係貪佢條路容易?而非老師資質好吧..

61 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。