註冊 登入

一家4口,請提議台北景點,謝謝

本主題由 c0ldheart 於 2019-1-13 06:01 AM 移動

一家4口,請提議台北景點,謝謝 E-mail 此主題給朋友

先多謝各位,4月假期,打算帶小童(8&11)去台北5天,但我10年前去過一次後,都未再去過,所以想請大家有咩地方合小朋友去玩,買野,睇野之類?

另外,如自駕遊,邊度租車好(請給我租車公司資料)? 可以機場租同還車嗎?

p.s.,我地book左蘆洲旅晶酒店

熱賣及精選
首先好奇點解你會訂蘆洲酒店?除咗係捷運站上蓋,附近有個細細地嘅夜市外,無乜嘢行,行去家樂福又唔近,好少旅客會住呢區

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!
引用:
原帖由 sunnycsl 於 2019-1-9 08:13 AM 發表

首先好奇點解你會訂蘆洲酒店?除咗係捷運站上蓋,附近有個細細地嘅夜市外,無乜嘢行,行去家樂福又唔近,好少旅客會住呢區
我都話10年前去過,同時在Expedia 見間酒店評價唔錯,所以book左囉…

回覆 引用 TOP

千萬不要去故宮博物館
正常小朋友實悶死

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-1-9 09:37 AM 發表

千萬不要去故宮博物館
正常小朋友實悶死
咁,請問仲有邊d地方啱去? 另外有沒有自駕遊資料可以提供?

回覆 引用 TOP

台北市唔駛自駕啦

========
Work Hard!
Play Hard!
========

回覆 引用 TOP

嗰間酒店我住過幾次相當好,價錢亦都唔貴。出市區都好方便。唯一要記住酒店沒有提供車位,附近找車位都比較麻煩。果係市區觀光坐uber 或者的士便可

引用:
原帖由 想和你做朋友 於 2019-1-9 08:04 AM 發表

先多謝各位,4月假期,打算帶小童(8&11)去台北5天,但我10年前去過一次後,都未再去過,所以想請大家有咩地方合小朋友去玩,買野,睇野之類?

另外,如自駕遊,邊度租車好(請給我租車公司資料)? 可以機場租同還車嗎?

p.s.,我地book左蘆洲旅晶酒店 ...
其實你地一家四口 包車去九份 十份 也不貴 不須租車 台北不容易停車 坐捷運 的士已經夠方便 蘆州確實有少少遠 不如搬番中心小小 方便出入 慳番D交通時間和金錢 食多兩餐仲好

回覆 引用 TOP

酒店已經book左,及已付款了,所以冇得搬,我見酒店較乾淨,評價都唔錯,所以選擇左,不過多謝各位意見。

樓下捷運可以到各夜市或景點嗎?抱歉我真是10年前去過一次,已經忘記了

引用:
原帖由 jimlouis 於 2019-1-9 10:52 AM 發表

嗰間酒店我住過幾次相當好,價錢亦都唔貴。出市區都好方便。唯一要記住酒店沒有提供車位,附近找車位都比較麻煩。果係市區觀光坐uber 或者的士便可 ...
請問,坐的士會貴嗎?另外樓下捷運可以方便周圍去嗎?

引用:
原帖由 想和你做朋友 於 9-1-2019 08:04 發表

p.s.,我地book左蘆洲旅晶酒店 ...
十年冇去過台灣,唔建議台北市自駕,捷運/的士/包車穩穩陣好過啦~~

你想知去邊,網上大把遊記,youtube片,睇咗有個概念想去邊先啦

另外可以搜尋"台北親子自由行"

的士車資估算
https://web55688.55688.com.tw/WDS/mainframe.aspx

回覆 引用 TOP

謝謝各位

回覆 引用 TOP

貓空,陽明山公園

回覆 引用 TOP

分享一下每次去台都食嘅燒肉! 叫乾杯
http://www.kanpaiyakiniku.com.tw/

行程唔緊迫都可以帶小朋友去猴硐貓村

回覆 引用 TOP

京華城 Baby boss

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。