註冊 登入

[遊記分享][行程景點] 去美國有乜景點最值得一去?

去美國有乜景點最值得一去? E-mail 此主題給朋友

去美國有乜景點好玩?甘就有大把了!除左好出名嘅旅游景點之外,美國還有好多不爲人知,又或者係好小衆嘅旅游景點。

作爲一個老司機,當然係要開住車,走遍美國啦~路上有好多風景,慢慢整理好攻略俾大家睇。

熱賣及精選
首先要同大家種草嘅地方,係一個小衆嘅瀑布,叫Havasu Falls哈瓦囌瀑布,隱藏係大峽谷入面嘅藍寶石,就好似新娘頭紗一樣甘靚嘅瀑布~

從哈瓦蘇派印第安保留地步行10英里先可以到達呢個超級夢幻嘅藍色瀑布所在地。佢位於大峽谷國家公園西南邊,屬於印第安保留地~

回覆 引用 TOP

你要親眼睇到哈瓦蘇瀑布,先可以感受到佢獨特嘅魅力。係陽光下面,瀑布從山崖間奔流而下,佢嘅底部係藍綠色的水域,非常受游客歡迎,周不時會有人係度游水~佢以前被當地人稱為“新娘婚紗瀑布”,因為瀑布嘅寬度剛剛好蓋住左整個岩石。

回覆 引用 TOP

位置稍微有D偏,開車嘅時候如果怕唔識路,可以好似我甘提前下載好探圖離綫地圖,因爲我貪佢離綫都可以用,就比較方便咯~

回覆 引用 TOP

係美國有現實版嘅冰與火之歌~紅與藍相間,佢就係Lake Powell。

呢個鮑威爾湖位於亞利桑那州和猶他州,係因爲之前政府係科羅拉多河上修建左格蘭大壩先會形成,佢係美國第二大人工湖,並以探險者John Wesley Powell將軍命名。佢嘅面積係米德湖兩倍有多,有各种红色砂岩、石拱、峽谷同萬面碧波,風景真係非常之靚,遠超米德湖,已經成為美國西南部主要國家度假區了~

回覆 引用 TOP

鮑威爾湖同其他嘅高原湖泊俾我嘅感覺完全唔一樣,佢係硬生生係荒漠入面整出黎嘅一片湖,湖水好藍,但湖面又漂住赤色嘅荒山,周圍被火紅的砂岩環繞,所以鮑威爾湖俾人嘅感覺係冷暖交融的,就好似“冰與火之歌”,時而高亢激昂,時而深沉婉轉。可以沿89號公路前行,鮑威爾湖位於馬蹄灣東北~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Baronall 於 2019-1-10 03:27 PM 發表

去美國有乜景點好玩 ...
太多了.

支持請繼續介紹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmppff 於 2019-1-10 04:50 PM 發表

太多了.
多到師姐去完又去,美國好似鄉下咁樣

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-1-10 06:18 PM 發表

多到師姐去完又去,美國好似鄉下咁樣
美國好似鄉下咁樣,都唔係鴉.

引用:
原帖由 mmppff 於 2019-1-10 06:25 PM 發表

我唔係師姐.

美國好似鄉下咁樣,都唔係鴉.

https://c1.staticflickr.com/5/4282/35637951291_275fa07050_o.jpghttps://c1.staticflickr.com/5/4219/35134149215_872fe093b4_c.jpg ...
又去咗鄉下

引用:
原帖由 mmppff 於 2019-1-10 04:50 PM 發表

太多了.
的而且確美國嘅景點係世界級

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-1-10 06:40 PM 發表

德國專業攝影師,淨係靠呢個景 the wave 都獲奬無數.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-1-10 06:35 PM 發表

又去咗鄉下
幾年前去的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gojeu 於 2019-1-10 06:40 PM 發表

羚羊峽谷,一出咗名就 加價/人多/欣賞時間短咗...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。