註冊 登入

桑葉枝浸水出嫩葉

桑葉枝浸水出嫩葉 E-mail 此主題給朋友

浸水等佢出根就會移落泥種唔知得唔得,第一次嘗試。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
桑樹好粗生,直接插泥都會出根.

引用:
原帖由 thomas6681 於 2019-1-11 09:09 AM 發表

桑樹好粗生,直接插泥都會出根.
咁我呢幾支底部未出根可否直接插入泥?

回覆 引用 TOP

剪2~3年生枝幹~剪15公分左右~
要有幾個芽點~
較老葉子去除~留幾片嫩葉~
斜切口~
找乾淨培養土~
斜插入土內3~4公分~切口向下~
放置室外陰涼處~保持土壤濕潤~
不要過濕~
3~5個月後就會長根~
等葉子茂盛~就可移植~

初春~是最好時機~

呢盤是碌柚樹種子培植嘅幼苗 ,以失敗了多次,今次是否成功, 拭目以待。

附件

2019-1-11 01:49 PM

引用:
原帖由 thomas6681 於 2019-1-11 01:35 PM 發表

剪2~3年生枝幹~剪15公分左右~
要有幾個芽點~
較老葉子去除~留幾片嫩葉~
斜切口~
找乾淨培養土~
斜插入土內3~4公分~切口向下~
放置室外陰涼處~保持土壤濕潤~
不要過濕~
3~5個月後就會長根~
等葉子茂盛~就可移植~

初春~是最好時機~
...
唔該曬你呀師兄長知識了 ,咁我幾支莖咁幼生長到嗎。

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-1-11 01:49 PM 發表

呢盤是碌柚樹種子培植嘅幼苗 ,以失敗了多次,今次是否成功, 拭目以待。
一睇就知成功啦 幼苗仔好青綠。
我都買咗幾包種子, 諗住過咗冬天才種。

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-1-11 01:49 PM 發表

我屋企種中咗其他植物。。 窗外有盤蟹爪蘭 最近發花癲咁 成盤開曬花 而家夜晚影相唔好睇

引用:
原帖由 秋天蕃薯 於 2019-1-11 07:44 PM 發表

我屋企種中咗其他植物。。 窗外有盤蟹爪蘭 最近發花癲咁 成盤開曬花 而家夜晚影相唔好睇

夜晚影出嚟好肉酸打咗閃光燈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天蕃薯 於 2019-1-11 07:42 PM 發表

一睇就知成功啦 幼苗仔好青綠。
我都買咗幾包種子, 諗住過咗冬天才種。
不過每次種到咁上下就會死亡,原因不明,所以信心唔大。

引用:
原帖由 秋天蕃薯 於 2019-1-11 07:39 PM 發表

唔該曬你呀師兄長知識了 ,咁我幾支莖咁幼生長到嗎。
應該可以生長,好多白點會生根.

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-1-11 10:02 PM 發表

不過每次種到咁上下就會死亡,原因不明,所以信心唔大。
繼續努力呀 師兄 其實會唔會天氣影響呢

引用:
原帖由 thomas6681 於 2019-1-11 10:06 PM 發表

應該可以生長,好多白點會生根.
唔該你呀師兄。
原先嗰盤 桑葉 長到半個人咁高 但係莖好幼。 上次畀山竹 吹過之後 差唔多所有葉都枯萎咗 只係喺尖尖長出幾塊葉子, 咁我咪試剪開幾支浸水。

引用:
原帖由 秋天蕃薯 於 2019-1-11 10:15 PM 發表

唔該你呀師兄。
原先嗰盤 桑葉 長到半個人咁高 但係莖好幼。 上次畀山竹 吹過之後 差唔多所有葉都枯萎咗 只係喺尖尖長出幾塊葉子, 咁我咪試剪開幾支浸水。 ...
桑樹好快大,間中要施肥,泥土最好營養土加黃砂泥.

引用:
原帖由 秋天蕃薯 於 2019-1-11 10:08 PM 發表

繼續努力呀 師兄 其實會唔會天氣影響呢
應該與天氣無關,因為放在露台的其他植物都生長得好好,最奇就是用水養了一片碌柚葉放在地主位,境然可以長出根部,到現在以超過3年,形然生存,但係正正經經種植就死亡。

51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。