註冊 登入

13K,每月4日假,輪班,仲要求我吾好進修! (已補充)

13K,每月4日假,輪班,仲要求我吾好進修! (已補充) E-mail 此主題給朋友

以下是第2次面試:
尋日去灣仔"香港藝X中X"面試"技術員"...
高層話因為是非犁利機構,無乜錢搵, 由我填表15K壓到我13K,每月得4日假,輪班,多數返夜! 公眾假期都要返,但當OT補錢!

唯一吸引: 過左試用期,每年有3星期有薪年期~

但要求我不要進修(1星期上1堂而已), 因為好難編更! 逗佢13K洗吾洗咁~

而加我心諗, 15K都吾做呀!

補充:第1次面試:
2018年12月底去到同兩個高層傾, 我填表寫要求$15K ,面試過程中, 也沒有壓我價, 但問咗我好多相關技術問題,我答到一半啦! 當時佢地連每月薪金福利都沒提及,我只係得知每個月放4日假而已,其實已經吾想做, 但睇在15K和3星期有薪假, 都想試下~

面試完之後,等左10日都沒消息,我以為沒機會啦...

點知第11日就打電話來約我第2次面試,主要要壓價,要求不讀書..

我仲要用咗自己兩日年假去面試呢份垃圾工,所以堅嬲!

最好笑嘰係..問我10年前做緊咩, 點解份CV沒寫! diu我心諗,邊有HR問10年前做緊咩嫁...

精選樓盤
你進修咩先?part time degree 就要搵返另外一份囉

回覆 引用 TOP

興趣班-法文

興趣班你咪夾個唔撞反工嘅時間囉,btw技術員工作做咩架?it果啲?

回覆 引用 TOP

怕人讀左書易跳槽又唔方便番夜學,假又少,小家又刻薄唔等錢就搵過份啦.
不過,又衰唔晒,未入職講明.

回覆 引用 TOP

13K要求多多,唔抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 健康活力大使 於 2019-1-10 11:13 PM 發表

興趣班-法文
學語文可以叫做進修, 但你為興趣讀興趣班學法文唔是進修好不好....?

回覆 引用 TOP

我面試時都有提出~

高層說: 我地呢度輪班,但就9成都是返夜...加上突然會有活動搞, 所以如果你要一星期某天去讀書, 我都好難編更~
我說: 我明白, 但可不可以大家就一就時間, 我可以改早上去上課都得~
高層說:我地都好難做, 如果你話兩個星期上一堂就話姐, 你讀外文, 分分鐘讀幾年,我地好難就你幾年去讀書~

回覆 引用 TOP

回應:mcdull2k

其實是進修,因為初班要讀1年~

回覆 引用 TOP

我住青衣,去灣仔上班..車錢來回, 每天接近$40~

仲要13K,每月4日假...這個點講都講吾通~

我本身是寫要求15K的...當時我面試時,高層壓我13K, 我說最少都$14.5K~

但我現在的想法是...這份工, 15K也不值得做! 

回覆 引用 TOP

依家求其搵份學徒都13K啦,你見個職位仲要係技術員???
不過依D工又辛苦,又要輪班,又冇得進修,通常做幾個月,
勸你都係搵個另一份,依家請個技術員最少要有14.5K-16K啦,
你仲要係灣仔返工,早餐+午餐+車費=每日最少要用140蚊,
做技術員就係為錢,13K人工真係太低,根本生活唔到!

回覆 引用 TOP

搵過份啦老友

回覆 引用 TOP

嘩屌。。。。13k仲要麻L煩。。。 米制

回覆 引用 TOP

已補充~

回覆 引用 TOP

搵過第2份好過

回覆 引用 TOP

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。