註冊 登入

17歲仲讀緊中三,有冇機會可以跳級到中五?

17歲仲讀緊中三,有冇機會可以跳級到中五? E-mail 此主題給朋友

今年17歲中三,想選科后讀一年中四再自修中五課程,有冇可能學校會比我讀完中四,之後跳級中六?

精選樓盤
咁你諗住想揀咩科?
如果你讀生物、化學、物理這些理科科目
自修去考DSE係無可能,因為要讀過課程先有得考
如果唔鍾意日校讀既,你可以考慮下讀夜校課程

回覆 引用 TOP

但我有d好奇點解要跳咗中五唔讀?

引用:
原帖由 thatsthewayiask 於 2019-1-10 11:05 PM 發表

但我有d好奇點解要跳咗中五唔讀?
因為我唔想20歲入u,btw thx

引用:
原帖由 astorrrr 於 2019-1-10 11:10 PM 發表

因為我唔想20歲入u,btw thx
哦原來係咁。
其實你唔講都冇人知你20歲先year one既
都有人20歲先中五
另外,好多人甚至25以上先讀u

我個人覺得只要有成績有自信
冇人夠膽欺負自己的

你宜家讀成點?跟得上嗎?
唔好急,要慢慢來,最緊要黎緊3年讀好d
唔好太介意年齡

如果真係好想跳級,你可以同學校商量,因為學校先知道點樣搞手續

我都唔係識好多,希望幫到小小啦

你去睇下”偽俊”收吾收la....

你讀中學,入吾到大學,係無用架,這只是浪費你的青春.....

出過來讀書既,一定明白這個道理....

讀中學對學生完全冇幫助,根本就係嘥時間!...

你長大了就明了...

你一係今年出來報名考DSE 攞返張certification.

然後再出來讀書....
我吾係睇低你一定讀吾到書,其實個社會就係今現實(個規矩係今玩)....

你過多兩年就明架la....

引用:
原帖由 thatsthewayiask 於 2019-1-10 11:31 PM 發表

哦原來係咁。
其實你唔講都冇人知你20歲先year one既
都有人20歲先中五
另外,好多人甚至25以上先讀u

我個人覺得只要有成績有自信
冇人夠膽欺負自己的

你宜家讀成點?跟得上嗎?
唔好急,要慢慢來,最緊要黎緊3年讀好d
唔好太介意年齡

如果真係好想跳級,你可以同學校商量,因為學校先知道點樣搞手續

我都唔係識好多,希望幫到小小啦 ...
我成績暫時OK,但都只是band3中學的級第一,加埋平時望住d同齡人已經讀緊中六,所以有咁嘅諗法,我會再諗下,好多謝你建議。

引用:
原帖由 Chowles 於 2019-1-11 12:57 AM 發表

你一係今年出來報名考DSE 攞返張certification.

然後再出來讀書....
我吾係睇低你一定讀吾到書,其實個社會就係今現實(個規矩係今玩)....

你過多兩年就明架la.... ...
我明嘅,但係都想試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 astorrrr 於 2019-1-10 10:46 PM 發表

今年17歲中三,想選科后讀一年中四再自修中五課程,有冇可能學校會比我讀完中四,之後跳級中六?
如果能證明自己IQ特別高,即刻入U都有可能。

如果證唔到,不如打好基礎,考好啲成績仲實嚓。

回覆 引用 TOP

樓主其實應該同學校講, 問香討無用, 因為跳級係有發生過, 只要學校同意咪得囉.
你都可以立即參加外國既公開試如a-level咁. 你成績夠既, 去申請外國大學都得架,
收你咪得囉.

引用:
原帖由 astorrrr 於 2019-1-11 01:59 AM 發表

我成績暫時OK,但都只是band3中學的級第一,加埋平時望住d同齡人已經讀緊中六,所以有咁嘅諗法,我會再諗下,好多謝你建議。
你都幾好呀,可以拎第一,你要信自己有料到。
我有親戚都係讀band3中學,都入到中大,宜家都畢業了。
讀咩banding學校都唔關事,最緊要自己的決心。
我都明白的,其他人同自己差唔多年齡已經高過自己,個心都會有唔舒服。
但愈諗得多,反而會拖自己後腳
你已經好好架啦,想再進步可以補下習,如果經濟許可。
你有上進心,都是很值得欣賞的。

唔緊要的,慢慢諗下,自己舒服就得了。
同學校傾下,佢地肯就ok。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-1-11 09:06 AM 發表

樓主其實應該同學校講, 問香討無用, 因為跳級係有發生過, 只要學校同意咪得囉.
你都可以立即參加外國既公開試如a-level咁. 你成績夠既, 去申請外國大學都得架,
收你咪得囉. ...
係呀外國大學都唔錯架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Chowles 於 2019-1-11 12:44 AM 發表

你去睇下”偽俊”收吾收la....

你讀中學,入吾到大學,係無用架,這只是浪費你的青春.....

出過來讀書既,一定明白這個道理....

讀中學對學生完全冇幫助,根本就係嘥時間!...

你長大了就明了... ...
因為有d中學老師都係教完就算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 astorrrr 於 2019-1-10 10:46 PM 發表

有,你高能咪得囉

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。