註冊 登入

物流課程

物流課程 E-mail 此主題給朋友

本人中五畢業,因工作關係,要選讀物流課程,請問我應該㸃樣選擇學校就讀?

精選樓盤
以入U為大前題

引用:
原帖由 windtszsan 於 2019-1-14 09:23 AM 發表

以入U為大前題
以份工為大前提

引用:
原帖由 Jujo13 於 2019-1-15 09:59 PM 發表

以份工為大前提
咪叫公司介紹囉!
有大學張沙紙,你入大公司都易啲,人工又多,魚唔過塘唔肥㗎

引用:
原帖由 黃昏小小貓奴 於 2019-1-15 10:08 PM 發表

咪叫公司介紹囉!
有大學張沙紙,你入大公司都易啲,人工又多,魚唔過塘唔肥㗎
其實係想升職

引用:
原帖由 Jujo13 於 2019-1-15 10:09 PM 發表

其實係想升職
又係呢個原因而讀書。。。
就算冇證書,有實際上經驗,咪一樣會升你。。。
讀返書曬時間又曬錢。。。
細個唔讀書,大個就做運輸

引用:
原帖由 黃昏小小貓奴 於 2019-1-15 10:13 PM 發表

又係呢個原因而讀書。。。
就算冇證書,有實際上經驗,咪一樣會升你。。。
讀返書曬時間又曬錢。。。
細個唔讀書,大個就做運輸
無證書,升職要等好多年,更加曬時間。其實唔𨶹細個唔讀書事,係想做呢行讀呢行。

引用:
原帖由 Jujo13 於 2019-1-15 10:19 PM 發表

無證書,升職要等好多年,更加曬時間。其實唔𨶹細個唔讀書事,係想做呢行讀呢行。
咁就隨便你啦!
我做咗都有十年到,分享話你知班老細話升你職係搵你笨,職場上技巧同書本上理論,正如考車牌咁,本天書記得咩交通符號代表咩訊息,但你冇車係度揸,點知自己掂唔掂?你用十幾廿萬讀張紙,對工作有咩幫助?若然你英文底差,更加只是倒錢落海係無分別

引用:
原帖由 黃昏小小貓奴 於 2019-1-15 10:24 PM 發表

咁就隨便你啦!
我做咗都有十年到,分享話你知班老細話升你職係搵你笨,你用十幾廿萬讀張紙,對工作有咩幫助?若然你英文底差,更加只是倒錢落海係無分別 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jujo13 於 2019-1-15 09:59 PM 發表

以份工為大前提
咁你修讀一下語言
普通話/日文/英文/韓文...

做乜工都有用

我拎左DG牌都唔覺得有咩用 因為呢D係要實戰經驗累積

我有個同事學歷中五讀D LOGISTIC MANAGE  
修讀條件係要有呢方面經驗5年或者 學歷要係大學
為期2年

但成個COURSE 都係英文 + 做 RESEARCH & SOP
唔可以話冇用...不過我做老闆都會搵個上到台為大前題

更何況工作上係以實戰表現
你讀完個課程 我叫你寫個SOP 出黎, 你交唔交到先
首先你都呃到人先 唔係拎張紙出黎就話你掂

回覆 引用 TOP

做呢行一定要有實戰先有人服你

引用:
原帖由 Asthenia 於 2019-1-20 11:50 PM 發表

做呢行一定要有實戰先有人服你
入咗行先。再睇自己想做邊一方面。做貯存,cfs,運輸,開河,大把工種。進修衹有3成知識。

引用:
原帖由 Jujo13 於 2019-1-15 10:19 PM 發表

要升職要有實戰經驗就一定,但跟啱老闆就重要啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 癬疥鯪魚球 於 2019-1-22 12:23 PM 發表

入咗行先。再睇自己想做邊一方面。做貯存,cfs,運輸,開河,大把工種。進修衹有3成知識。
係咪要成日ot?

引用:
原帖由 超人家族 於 2019-1-27 04:02 PM 發表

係咪要成日ot?
物流這個行業廿四小時不停的。11:00後送商場,超市,中港廿四通關,半夜有船開,泊。空運...朝九晚六的小文員便不用OT

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。