註冊 登入

新手水草缸問題

新手水草缸問題 E-mail 此主題給朋友

新手玩水草缸, 我想問下我個缸而家感擺, 之後想養鬥魚會唔會唔夠大? 左邊舊沉木都佔左半個缸, 係水面試影左一張但係反光, 不過都睇到..... 今日做左d水測試見到d ph 好似好d
低感... 遲d養魚會唔會唔係感好嫁?

用緊圖入面個種試紙, 係唔係出嚟接近打直第一行ge色就ok?

最後最後。。。 我想問右邊紅紅地個種係咩草? 

新手好多問題。。。 多謝各位前輩先

附件

2019-1-11 02:46 AM

回覆 引用 TOP

精選樓盤
補充返先:

我個缸係31cm x 23.5cm x 18cm 連玻璃
而家用緊掛慮 dolphin H100 power filter
燈就係 Marine Space ZP 4000- 30P 8w 500LM

同埋呢, 我個缸ge size 應該用咩暖管?

回覆 引用 TOP

紅色果兩支草應該係(紅雨傘),呢隻草幾靚

沒有CO2?

引用:
原帖由 fung86 於 2019-1-11 08:37 AM 發表

沒有CO2?
Sorry 漏左 😅
有用呀, 而家一秒一泡開24小時

引用:
原帖由 元素使者 於 2019-1-11 07:02 AM 發表

紅色果兩支草應該係(紅雨傘),呢隻草幾靚
終於知佢叫咩啦, 唔該曬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Natamaka 於 2019-1-11 09:48 AM 發表

Sorry 漏左 😅
有用呀, 而家一秒一泡開24小時
D草有D枯黃。
24小時燈照?  關燈不用co2的。。

引用:
原帖由 fung86 於 2019-1-11 11:43 AM 發表

D草有D枯黃。
24小時燈照?  關燈不用co2的。。
燈開大概10個鐘左右

夜晚唔使開co2? 但係完全唔開會唔會影響水ge ph 值?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。