註冊 登入

[Q&A] 請教買機票

請教買機票 E-mail 此主題給朋友

各位師兄/師姐,

小弟第一次看多程機票, 香港>新千歲, 新千歲>羽田, 成田>香港.

發現是分兩個訂購搜尋最便宜, 1. 同航空公司 香港>新千歲 + 成田>香港, 2. 另一航空公司 新千歲>羽田,

問題:

1. 是否印證同航空公司來回最便宜?  因為3程不同航空公司是貴

2. 新千歲>羽田 一程, ANA也要近900. 這是否正常價? 因印象中這裡師兄常說內陸機時常有便宜機票, 應該直接在官網訂嗎?

3. 這類標準行程, 師兄/師姐, 請分享你們的飛機安排. 如果去程轉機價錢吸引, 時間又許可是會考慮的. 

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
香港直航去新千歲買單程會非常貴, 一定要同間公司 買埋東京回程先得。

要平通常都係 中間再轉機 唔一定要喺東京。 邊種情形最平冇一定。
通常羽田凌晨機轉內陸最節省時間。

國際線正常廉航會最平。
否則就要同一間傳統航空公司, 順便連埋內陸機一齊訂 。

內陸機上新千歲,成田,福岡, 關西,名古屋都有 廉航 , 羽田 就 Jal Ana 或 Airdo 直接上官網訂 才有遊客優惠 大概也是 10800 yen Airdo 有可能九千幾。

又或者內陸機會唔會考慮坐廉航? 平好多

引用:
原帖由 cybog 於 2019-1-11 11:23 AM 發表

香港直航去新千歲買單程會非常貴, 一定要同間公司 買埋東京回程先得。

要平通常都係 中間再轉機 唔一定要喺東京。 邊種情形最平冇一定。
通常羽田凌晨機轉內陸最節省時間。

國際線正常廉航會最平。
否則就要同一間傳統航空公司, 順便連埋內陸機一齊訂 。

內陸機上新千歲,成田,福岡, 關西,名古屋都有 廉航 , 羽田 就 Jal Ana 或 Airdo 直接上官網訂 才有遊客優惠 大概也是 108 ...
師兄, 謝謝!
老婆唔坐得凌晨機, 所以去程可考慮轉機, 但都知道機會不大.
其實最希望是同一航空公司去回程都是東京轉機, 只是回程停東京過兩日才走, 可惜好似沒有

引用:
原帖由 Happymanb 於 2019-1-11 11:31 AM 發表

又或者內陸機會唔會考慮坐廉航? 平好多
師兄, 見Jetstar 飛成田是HK$4xx, 但不包寄行李,
而ANA飛羽田時間選擇多, 又未試過搭ANA.

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2019-1-11 11:53 AM 發表

師兄, 見Jetstar 飛成田是HK$4xx, 但不包寄行李,
如果成田,我搭過香草~3佰幾~D機好密吓~你參考吓有行李4佰幾/20KG單程

羽田其實航班多啲又平啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2019-1-11 11:53 AM 發表

飛羽田單程JAL,ANA多機但好難平過10000円,如果來回可以買外國人PASS 10800円

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2019-1-11 11:50 AM 發表

師兄, 謝謝!老婆唔坐得凌晨機, 所以去程可考慮轉機, 但都知道機會不大.
其實最希望是同一航空公司去回程都是東京轉機, 只是回程停東京過兩日才走, 可惜好似沒有 ...
點會無 ? ANA JAL 都一定有香港 ( 經 東京 大阪 名古屋...) 去北海道 (北海道任何一個機場)
轉機的中途站一定可以停留, 全套機票的總停留時間太長, 機票要加錢 升 Grade, 係另一件事.
ANA JAL 香港官網買內陸機 Yen 10,000 +Tax 差不多最平了, 廉航去北海道或者見到 Yen 4~5K, 但如果加埋行李費, 相差不大.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2019-1-11 11:50 AM 發表

師兄, 謝謝!
老婆唔坐得凌晨機, 所以去程可考慮轉機, 但都知道機會不大.
其實最希望是同一航空公司去回程都是東京轉機, 只是回程停東京過兩日才走, 可惜好似沒有 ...
上官網 你可 search 停東京兩日再返香港嘅機票當然價錢唔同
又或者 淨係東京返香港一齊買
新千歲落東京另外買
如果ana嘅話 可能關西或者名古屋轉機仲平, 但要第二日先轉 上去北海道。

回覆 引用 TOP

引用:

唔包行李有乜嘢問題呢, 即使加埋行李都仲係平。 而且jetstar係咁多間廉航行李最抵買嘅 又可以低至15 kg 起

回覆 引用 TOP

廉航東京上北海道 有時會平過一萬, (未連稅及行李大概要4至7千)
但係旺季未必 有呢個價錢,再貴 梗係改坐ana或者j al啦 10800全包。
我試過最平新千歲飛關西 未連稅2000円樓下, 當然係見到特價先買

多謝各位, 會慢慢消化

回覆 引用 TOP

唔好意思...
想搭單問一問....
其實正常黎講...
假設國泰同廉航都冇特價...
國泰大約會貴幾多左右
PS:三月打算去名古屋.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cybog 於 2019-1-11 12:45 PM 發表

廉航東京上北海道 有時會平過一萬, (未連稅及行李大概要4至7千)
但係旺季未必 有呢個價錢,再貴 梗係改坐ana或者j al啦 10800全包。
我試過最平新千歲飛關西 未連稅2000円樓下, 當然係見到特價先買 ...
我見另一個post笑人地用行程來就個pass。
但呢度就有用平機票去就成個trip。
唔知邊個高明d。

我搭NH内陸機完全係免費,一張香港日本來回機票已經包3段内陸機,東京大阪,大阪札幌,札幌東京。
成本只不過係2万哩+500港元,仲要係搭正雪祭個星期。
好過係度左度右度。
你地慢慢追平機票。

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。